Despre Blog
Despre blog
Bine ai venit pe blogul UnrestBucharest.com – Aici vei găsi Știri din lumea artei de pe glob și informații de actualitate despre inovații tehnologice și schimbări climatice; arhiva cu interviuri, în care vei descoperi o serie de artiști contemporani români și diverse personalități din sfera culturală; recenzii și opinii despre lucrări de artă și imagine; galeria online Arsmonitor pentru colecționarii interesați de print, fotografie și desen în ediții limitate.
Dacă vrei să afli mai multe, te invit să citești mai departe.
Un blog despre imagini care ne privesc. Întâlnirea cu o operă de artă, cu o reclamă sau cu o știre ne oferă o experiență inconturnabilă care ne animă și ne influențează, în aceeași măsură, cunoașterea și ignoranța.
Unrest/Bucharest își propune să definească un context cvasi-formal (de informare, promovare și colecționare) dedicat celor interesați să utilizeze imaginea în beneficiul cunoașterii.
Povestea proiectului
Am publicat blogul în 2014 din nevoia de-a înregistra dialogurile cu artiștii și galeriștii pe care i-am descoperit odată cu începerea studiilor la ITA/UNArte.
Între 2014 și 2020, am avut norocul să-i întâlnesc pe unii dintre cei mai onești, talentați și generoși oameni care creează artă și patronează galerii și muzee în București, de la care am învățat enorm.
Interviurile și expozițiile realizate împreună cu mulți dintre aceștia au fost de un real ajutor în formarea mea. Interacțiunile directe mi-au oferit „la cald” și în regim de „urgență” o imagine reală și vie despre politicile „lumii artei” locale.
Lock-down-urile care au urmat și continuarea studiilor post-studențești sub forma cercetării doctorale mi-au oferit timpul necesar să mă lămuresc cu privire la ce-aș putea oferi la schimb micro-comunității cu care am interacționat și care, cu adevărat, m-a format.
[ˌənˈrest] sau un rest?
Am ales acest nume – cu înțeles de „frământare”, „tulburare” – pentru că descria atmosfera relațiilor din comunitățile artistice, așa cum receptam eu lumea artei bucureștene în 2014 – frământări vizuale.
Unrest. Imagini care te mă ne privesc
În aceste noi împrejurări, metafora numelui sugerează frământările culturale actuale, în ceea ce privește:
(1) lărgirea orizontului de informare a comunității culturale și întărirea poziției locale pe harta lumilor artei de pe glob, reorganizată în ultimii ani
(2) informarea audienței cu scopul popularizării modurilor în care sunt instrumentalizate imaginea și suporturile tehnologice în viața de zi cu zi, de la expoziția de artă, la o campania politică sau comercială.
Unrest/Bucharest – 2023
Varianta 2.0 aduce un upgrade de conținut dedicat pasionaților de cultură vizuală, artă, advertising și tehnologie.
Știri din lumea artei, lumea digitală, tehnologie și schimbări climatice
Unrest/Bucharest oferă știri de actualitate, articole și documentare video selectate din fluxurile celor mai importante agenții internaționale de presă. Știrile acoperă informații din viața culturală, economică, socială și politică a „lumilor artei” de pe glob.
Alături de acestea, sunt acoperite și alte teme fierbinți care interferează nemijlocit cu artele vizuale – tehnologia și schimbările climate.
Ediții limitate și print arhivabil
Un alt element de noutate în conținutul blogului este accesul online la achiziționarea de ediții limitate.
În urma extinderii colaborărilor curatoriale cu unii artiști, a apărut proiectul de galerie ARSMONITOR.
Arhiva cu Interviuri
În această secțiune vei găsi o selecție reactualizată de interviuri cu artiști, curatori și galeriști care mi-au trezit curiozitatea într-un mod aparte, la un moment dat.
Prima etapă, 2014-2018, e presărată de entuziasm și fascinație. După 2020, interviul devine un instrument pragmatic de studiu și promovare sau o unealtă necesară în colaborările curatoriale cu artiștii.
Selecția interviurilor în noua variantă a blogului însumează acele materiale care au avut norocul să apară în câteva publicații culturale.





Colaborări curatoriale
Colaborările care s-au transformat în expoziții au avut fiecare împrejurări, interese și idealuri extrem de diferite.
Prefer cu deosebit interes formula în care expoziția e produsul unei colaborări vii și transformatoare, mai ales cu acei artiști care lasă loc noutății în editarea și publicarea lor.
În continuare, voi enumera pe scurt câteva colaborări reprezentative instituțional și semnificative pentru parcursul meu.
Expoziția „Maxim Liulca Politicile unghiului drept”
La invitația galeriei Baril din Cluj, condusă de Sorin Neamțu, am avut onoarea să particip la organizarea expoziției lui Maxim Liulca, în cadrul NAG la Anexa/MNAC. Sub îndrumarea lui Sorin Neamțu și a Suzanei Dan, am reușit să parcurg etapele junioratului și să închei un proiect la care, acum, mă pot referi cu plăcere.
Expozițiile cu Robert Koteles
Colaborarea cu Robert Koteles este prima dintre cele semnificative, organizând împreună trei expoziții, care au apărut în mod natural la capătul unui șir de dialoguri și întâlniri.
În această colaborare am avut oportunitatea să experimentez diverse tipuri de expoziții, în care implicarea conceptuală și rolul curatorial diferă.
Colaborarea a fost primită cu dechidere de câteva spații semnificative: la Arcub (2017), parte din Programul Expozițional administrat de Alex Radu, am organizat expoziția personală „Solo Show”; la galeria H’art (2017), prin generozitatea lui Dan Popescu, am organizat micro-expoziția Matter; la galeria spațiului ElectroPutere din Craiova, la invitația lui Adrian Bojenoiu, am organizat expoziția „O tăcere dialogică”, în care am invitat-o pe Arantxa Echeverria cu o serie de piese rectangulare să poarte un dialog estetic cu desenele lui Koteles.
Expozițiile cu Dumitru Gorzo
De la o colaborare la alta, proiectele au devenit mai elaborate, cu artiști consacrați, cu notorietate publică și interesanți pentru colecționari și presă.
Colaborarea cu Dumitru Gorzo, un nume emblematic pentru lumea artei contemporane locale, mi-a oferit poate cea mai largă plajă de joc și experiment în ceea ce privește relația curator – artist.
Enumăr câteva proiecte reprezentative: expoziția „Reziliența” de la Arcub, expoziția „Gorzo deAcum” de la /SAC și „Gheorghe” de la MNAC.
„Gorzo deACUM” e un dialog cu „imaginea” publică a lui Gorzo și a artei lui după o decadă petrecută în New York, scoțând în față personalitatea și formele pe care le-am descoperit în momentul întâlnirii mele cu Gorzo.
M-a interesat să aduc în expoziție atmosfera de work in progress din atelierul din Brooklyn, Bushwick, New York, așa cum l-am observat în repetatele dialoguri pe internet.
„Gorzo. Gheorghe” Acest caz este cu totul aparte în evoluția mea curatorială, fiind o primă expoziție pe care am conceput-o și inițiat-o, locul de expunere fiind o componentă fundamentală pentru semnificația și receptarea instalației. „Casa” artistului e amplasată în parcarea MNAC, între cele două „case” simbolice ale puterii și credinței.
Expoziția de grup „Fricțiuni Tensiuni Controverse”
Un cu totul alt model de lucru și de implicare am descoperit în prepararea și conceperea expoziției de grup.
Colaborarea cu mai mulți artiși, cunoașterea acestora și stabilirea unor relații singulare și de grup – e poate cea mai satisfăcătoare formă de implicare curatorială.
Expoziția „Fricțiuni…” reprezintă un moment semnificativ în călătoria colaborărilor mele, proiectul fiind recunoscut și apreciat într-un mod surprinzător de recompensant. Desigur, „cârligul” principal a fost selecția de personalități și asocierile surprinzătoare.
Teodor Graur cu textile, piei și lemn, Gheorghe Rasovszky cu fotografie și obiect, Marian Zidaru cu video și desen, Iosif Király cu montaj fotografic, Călin Dan, cu instalație și video, și un desen al lui Horia Bernea.
În acest caz, am avut ocazia să aduc împreună un număr de artiști și de lucrări de artă din lumi extrem de diferite. Și, în plan curatorial, a fost rara ocazie în care expoziția a apărut în urma unui studiu realizat despre arta anilor ’80-2000.
Expoziția „Gili Mocanu Clar-Obscur”
Un alt pivot între colaborările curatoriale de tip curator – artist unu la unu este dialogul cu Gili Mocanu, care continuă și în prezent. Un artist laborios, cu un nivel ridicat de complexitate atât tehnică, cât și emoțională, o personalitate extrem de generoasă, s-a arătat deschis și a crezut în proiectul Unrest/Bucharest de la bun început.
Expoziția Clar-Obscur pune în scenă, atât ca discurs, cât și ca „decor”, un dialog între lumină și întuneric, între principiile clasice ale picturii, strălucirea și umbra.
Alte colaborări
Rareori am avut ocazia să investesc într-un proiect atât experiența acumulată în marketing, cât și intențiile mele curatoriale emergente. Acest lucru a fost posibil în cazul participării mele la fondarea start-up-ului galeriei Spațiul de Artă Contemporană /SAC Berthelot.
La invitația antreprenorului cultural Alex Radu, am avut ocazia să fiu autorul „botezării”, poziționării organizaționale și, totodată, al programului curatorial din prima fază a start-up-ului. Desigur, a existat și un „ingredient magic” în acest proces, a cărui implicare a conferit legitimitate culturală: proiectul a fost realizat într-un dialog apropiat cu Dumitru Gorzo, în împrejurările colaborării extinse, împreună alegând expoziția „Gorzo deAcum” ca eveniment al deschiderii oficiale a /SAC-ului.
Misiunea și identitatea organizației, cel puțin în faza inițială și într-un mod ideal, urmăreau să ofere un cadru suport de colaborare și producție artistului implicat pentru a-și realiza viziunea in situ și pe parcursul unei perioade de timp – fără presiune publică sau comercială.
Acest model de lucru a fost inspirat și testat inițial de colaborarea cu Dumitru Gorzo, pentru expoziția „Gorzo deAcum”, și a continuat cu Teodor Graur, Marian Zidaru și Gheorghe Rasovszky, în mod special, pentru expoziția „Fricțiuni…” și cu Gili Mocanu, pentru expoziția „Clar-Obscur”.
Acest model de colaborare și creație, în care expoziția e rezultatul dialogului dintre curator și artist într-un spațiu atelier – a fost elementul definitoriu care a inspirat identitatea /SAC-ului.
Expozițiile „Gorzo deAcum”, „Fricțiuni Tensiuni Controverse” și „Gili Mocanu Clar-Obscur” au făcut parte din programul curatorial pe care l-am inițiat și pus în practică în etapa de start-up a /SAC Berthelot.
Galeria ARSMONITOR
Imagini aproape pierdute
Singura formulă prin care m-am putut ocupa integral de arhivarea și promovarea unor fotografii și desene preferate, a fost să creez un hibrid între editură și galerie de artă – Arsmonitor.
Acest proiect a apărut în mod natural, fiind o extinsie a colaborării cu anumiți artiști, de la interviu, la expoziție, producție și comercializare.
Cu Arsmonitor, îmi propun să explorez dimensiunea practică și tehnologică a printului, cu scopul de-a edita corpul unor opere arhivabile. Garantarea originalității lucrării, a unicității ediției și a durabilității suportului material în timp sunt câteva din normalitățile la care aspirăm.
Arsmonitor caută să selecteze și să recupereze, în mod particular, creații informale, experimentale, documentare, personale… care provin din opera unor artiști contemporani consacrați.
Află mai multe despre artiștii care-au dat curs invitației la acest proiect și informează-te despre edițiile realizate pe site-ul galeriei Arsmonitor.
Dacă ai ajuns până aici, îți mulțumesc
Silviu Pădurariu (Curator)
