Londra (PA Media/dpa) – Google a confirmat că lansează propriul chatbot bazat pe inteligență artificială, ca urmare a succesului înregistrat de serviciului rival ChatGPT.
Lansat la sfârșitul anului trecut, ChatGPT a devenit o senzație online datorită capacității sale de a ține conversații aparent naturale și de a genera discursuri, cântece și eseuri.
Iată o privire mai atentă asupra tehnologiei, cum funcționează și de ce a atras atenția publicului.
– Ce este mai exact ChatGPT?
Simplu spus, ChatGPT este un chatbot conversațional bazat pe inteligență artificială, creat să răspundă la întrebări sub formă de text într-un mod care „sună” natural și uman.
Construit de firma americană OpenAI, utilizează informații de pe internet pentru a îndeplini solicitările și a fost instruit astfel încât să înțeleagă întrebările ulterioare, să-și admită propriile greșeli și limitări și să respingă întrebările neadecvate.
– De ce a devenit atât de popular?
Deși tehnologia de tip chatbot nu este nouă, ChatGPT este aparte prin faptul că a reușit să popularizeze pe scară largă utilizarea și experimentarea.
Drept urmare, solicitările neobișnuite și foarte specifice au devenit o obișnuință, de exemplu: cum ar fi scrierea unei melodii în stilul unei anumite vedete pop o temă inspirată de la știri, rezultatele fiind adesea impresionant de precise, ca, apoi, să fie distribuite online.
Știrea despre capacitatea botului de a crea răspunsuri lungi și detaliate pe subiecte adesea de nișă s-a răspândit rapid, născând frământări despre puterea, utilitatea și potențialele pericole din spatele unei astfel de tehnologii.
– Care este scopul unui software precum ChatGPT?
În acest moment, cercetătorii de la OpenAI sunt dornici să afle cât mai multe despre puterile și slăbiciunile programului – permițând, prin urmare, utilizatorilor să-l încercec și să-l testeze online.
Dar mulți experți cred că scopul utlim al tehnologiei chatbot este utilizarea acesteia pentru următoarea generație de motoare de căutare.
Ideea e că un chatbot cu adevărat puternic ar fi capabil să preia un tip de solicitare introdus într-un motor de căutare și să returneze un singur răspuns definitiv, mai degrabă decât paginile de link-uri web pe care le vedem în prezent.
– …acesta este motivul pentru care Google lansează propriul său chatbot AI?
Da. Au existat rapoarte conform cărora Google s-a arătat alarmată de succesul rapid și de popularitatea pe care ChatGPT a obținut-o, compania arătându-se îngrijorată de amenințarea pe termen lung a poziției sale de lider mondial în motoarele de căutare.
Acum, gigantul tehnologic din SUA a anunțat că propriul său chatbot, numit Bard, urmează să fie lansat gratuit în următoarele săptămâni, după o scurtă perioadă de testare.
Va folosi propriul instrument de conversație al Google, numit Lamda și, în mod esențial, va folosi motorul de căutare Google pentru a obține informațiile de care are nevoie pentru a crea răspunsuri.
Acest lucru i-ar putea oferi lui Bard un avantaj față de ChatGPT, care se bazează în prezent pe o bază de date așa cum era internetul în 2021.
Dar există și rapoarte conform cărora Microsoft – care a investit masiv în OpenAI – este pe cale să anunțe că va încorpora ChatGPT în motorul său de căutare Bing.
– Ar trebui să ne îngrijoreze această tehnologie?
Au apărut disensiuni pe toate planurile cu privire la răspândirea unor software-uri precum ChatGPT și Bard, inclusiv temerile că tehnologia ar putea ocupa locurile de muncă ale oamenilor, inclusiv pe cele ale „scriitorilor” de orice fel.
Software-ul creat pentru a scrie eseuri a ridicat, de asemenea, îngrijorări cu privire la faptul că tinerii l-ar putea folosi pentru a-și face temele, în timp ce capacitatea ChatGPT de a identifica informațiile greșite și a nu le distribui a fost, de asemenea, pusă la îndoială. (PA Media/dpa)