Expoziția imersivă Hockney explorează procesul creativ al artistului – Lightroom, Londra

46 views
2 mins read

Prima expoziție imersivă a lui David Hockney a fost deschisă la Londra, miercuri, oferind o călătorie hipnotică și multi-senzorială prin cariera de decenii a artistului, de la piscinele însorite californiene până la peisajul rural din Normandia.

„Lumea este foarte frumoasă dacă o privești. Majoritatea oamenilor nu o privesc”, declară Hockney în comentariul său care însoțește expoziția, alături de înregistrările de arhivă.

Acum, în vârstă de 85 de ani și încă activ, Hockney a îmbrățișat pe deplin conceptul, a declarat Richard Slaney, directorul executiv al noului loc Lightroom din Londra, care a organizat spectacolul împreună cu artistul.

„A fost întotdeauna un inovator. A depășit întotdeauna limitele”, a declarat Slaney pentru AFP.
Expoziția a apărut în urma unui e-mail pe care Slaney l-a trimis lui Hockney în 2019, sugerând ideea colaborării.

„Ne-am gândit că vom obține niște interviuri și puțin timp. De fapt, a fost un dute-vino la casa lui din Normandia în ultimii trei ani… și David Hockney a fost cu noi pentru ultimii trei luni în fiecare zi”, a declarat Slaney.

Proiecția filmului de 50 de minute se folosește de realitatea virtuală și de efecte audio și vizuale imersive.

Show-ul se desfășoară într-un singur spațiu generos, în care sunt prezentate unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, precum și altele mai rar expuse, cu ajutorul proiecțiilor de 360 de grade.

„Sunt o persoană căreia îi place să deseneze… Îmi place să privesc lucrurile”, spune Hockney în timpul emisiunii.

„Asta e datoria mea, cred, să fac imagini”, a spus el, adăugând că se bucură enorm” de acest lucru la optzeci de ani ai săi.

Expoziția este compusă din șase capitole tematice care aprofundează procesul său creativ, fiind însoțită de o partitură muzicală a compozitorului american Nico Muhly.

– „Îi place să creeze” –

Hockney, care s-a născut în Yorkshire, în nordul Marii Britanii, în 1937, s-a impus ca o figură majoră în mișcarea pop art, în special cu „A Bigger Splash” din 1967.

„Soarele cred că m-a atras în Los Angeles… Am avut doar o presimțire că este un loc care-mi place”, își amintește el într-una din secțiunile dedicate operelor din perioada sa petrecută în California.

„Tocmai ajunsesem acolo, nu cunoșteam un singur suflet și am crezut că este de două ori mai bine decât mi-am imaginat”.

„Pe măsură ce zburați deasupra LA-ului, se văd toate aceste piscine. Am început să mă uit la ele și am observat modele pe care le face apa”, a adăugat el.

hockney
Vernisajul expoziției digitale „David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away)”, Lightroom Gallery, Londra, 22 februarie, 2023. Foto: Profimedia

Alte secțiuni se concentrează pe peisajele sale din East Yorkshire din nordul Marii Britanii și, de asemenea, Normandia, în nordul Franței, unde a petrecut lock-down-urile din pandemia din 2020.
Slaney a declarat că dăruirea lui Hockney pentru arta sa și „mantra despre iubirea vieții” au fost contagioase.

„Este foarte amuzant… foarte sec. Dar este și atât de dedicat. Lucrează ore în fiecare zi… Are 85 de ani (și) îi place pur și simplu să creeze, îi place să lucreze”, a spus el.

David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away)” la Lightroom din Londra se desfășoară până pe 4 iunie. (AFP)

Previous Story

SUA returnează 77 de artefacte Yemenului

Next Story

Warhol în deșert: simbolul artei pop răsare în Arabia Saudită