Cum va transforma inteligența artificială (AI) căutările pe Google și Bing

48 vizualizări
5 minute
Foto: Rolf Vennenbernd/dpa

Washington (dpa) – De ani de zile, nimic nu a slăbit domnia Google în ceea ce privește căutările online. Același lucru este valabil și pentru browsere, iar Chrome este soluția de referință pentru marea majoritate a traficului de internet.

Acum, Microsoft are singurul software care ar putea face diferența: ChatGPT.

Acest lucru ar putea nu doar să răstoarne balanța puterii online, ci și modul în care se vor face cautările pe internet.

De ce Google și Microsoft sunt atât de active în AI?

Google și Microsoft, precum și IBM și Salesforce, investesc de ani de zile pentru a-și îmbunătăți produsele cu ajutorul AI. Spectrul variază de la traducerea automată a textelor până la calcularea rutelor de călătorie cu o aplicație de navigare.

Și totuși, multe dintre acestea se petreceau pe fundal – până când în noiembrie, start-up-ul californian OpenAI a lansat versiunea demo a ChatGPT, „mașina” care are răspunsuri pentru orice întrebare scrisă, sponsorizată de Microsoft.

Decizia CEO-ului OpenAI, Sam Altman, de a face publică această realizare în inteligența artificială, a adus compania sa pe limba tuturor din oraș, în timp ce industrii întregi au speculat modalitățile – atât pozitive, cât și negative – prin care această tehnologie ar putea schimba fluxurile de lucru.

Ce este atât de inovator la ChatGPT?

Tehnologia de bază din spatele ChatGPT a fost dezvoltată în urmă cu cinci ani, în principal de către cercetătorii Google. Cantități uriașe de text sunt analizate cu algoritmi care imită celulele nervoase din creier.

Aceste așa-numite rețele neuronale pot recunoaște cuvintele care apar frecvent împreună, învățând cu rapiditate, de exemplu, că „pisica” e în legătură cu „blană”, „drăguț” și „mustăți”.

ChatGPT poate prezice cu un grad ridicat de probabilitate următorul cuvânt dintr-o propoziție și, implicit, poate formula texte care par a fi fost scrise de un om.

Dar noutatea este că diferite funcții AI pot fi combinate între ele. Asta înseamnă că poți comanda ChatGPT să scrie 300 de cuvinte pentru o postare LinkedIn în franceză despre modul în care AI va schimba serviciul de relații cu clienții.

Cum se va schimba căutarea pe internet?

În prezent, motoarele de căutare precum Google, Bing și DuckDuckGo se bazează în mare parte pe link-uri către alte site-uri. Cu toate acestea, cu AI, motorul de căutare ar putea funcționa în curând mai mult ca o entitate care răspunde la întrebări.

În loc să-ți ofere o listă de site-uri web pe care cauți informații, serviciile bazate pe inteligență artificială de la Google și Microsoft sunt setate să formuleze pur și simplu un scurt paragraf de text cu răspunsul căutării tale.

Asta pentru că sisteme precum ChatGPT pot combina informații dintr-o mare varietate de surse.
Să presupunem că ești în căutarea unei destinații de vacanță care se află la X ore distanță cu avionul, nu vei mai primi o listă de link-uri către recomandările blogărilor de călătorie.

În schimb, chatbot-ul va livra un text formulat de AI în care sunt sugerate ca destinații posibile Marrakech, Lisabona, Faro, Istanbul, Creta și Reykjavík, fiecare recomandare fiind însoțită de-o scurtă descriere.

Ce rezultate am văzut până acum?

Principalul motor de căutare Google a folosit până acum două metode pentru a oferi rezultate. Pe de o parte, e „graficul de cunoștințe”, un bazin de informații pe care Google le poate afișa direct cu ajutorul unor surse precum Wikipedia și alte baze de date.

Pe de altă parte, primim deja mai puține link-uri către platformele de pe internet și mai multe rezultate sub formă de fragmente de text.

Principala „afacere”, totuși, rămâne lista de link-uri care se potrivesc cu termenul cheie de căutare. Asta pentru că alături – și uneori deasupra – acestor rezultate, Google afișează linkuri plătite de agenții de publicitate.

Ar putea Bing să devină noul Google?

Asta, cu siguranță, speră CEO-ul Microsoft, Satya Nadella. În timp ce Bing nu a reușit să concureze serios cu Google în ultimii ani, acum, cu ajutorul ChatGPT, pare mai posibil ca niciodată.

Google deține aproape 93% din piața globală de căutare, potrivit statcounter.com, în timp ce Bing ocupă doar 3%.

„Această tehnologie va remodela aproape fiecare categorie de software”, a spus Nadella. Acest lucru explică de ce compania lui investește miliarde de dolari în OpenAI și în drepturile de utilizare a ChatGPT.

Cu toate acestea, Google nu va renunța ușor, iar atât liderul căutărilor, cât și rivalul său Microsoft, cu care concurează în principal în domeniul cloud, sunt gata să se bazeze în egală măsură pe inteligența AI.

Cu o zi înainte de evenimentul Microsoft, CEO-ul Google a anunțat inițiativa cuprinzătoare de produse AI și un „serviciu AI conversațional” numit Bard.

Care sunt problemele cu utilizarea chatbot-urilor AI?

Elocvența lingvistică a acestor răspunsuri bazate pe inteligență artificială dă impresia că ne-am putea baza pe ele pentru a spune adevărul. Dar nu acesta este cazul.

ChatGPT spune adesea fapte care sunt în întregime fictive și, uneori, chiar rasiste sau incendiare. Chiar și creatorii chatbot-ului ne avertizează să nu acceptăm rezultatele fără a le controla.

Sistemele de chat au dificultăți mari atunci când căutarea țintește persoane. Asta înseamnă că persoane diferite cu același nume pot fuziona într-o singură persoană virtuală nouă.

Pot fi abuzați și boții AI?

Da, AI poate fi folosită în scopuri vicioase, chiar dacă dezvoltatorii încearcă să blocheze căutările maligne, precum „cum să construiești o bombă”. Pe web întâlnești mereu exemple despre cum pot fi păcălite blocările.

ChatGPT și omologul Google, Bard, oferă, de asemenea, un mijloc perfect pentru școlari și studenți de a trișa la examene.

Problema profesorilor din întreaga lume este că până acum nu există o metodă eficientă de a recunoaște conținutul generat de o IA ca fiind textul unui robot.

Boții AI devin din ce în ce mai buni?

Da, sunt, iar utilizarea pe scară largă a ChatGPT este de așteptat să aducă îmbunătățiri majore calității rezultatelor. Creatorii de la OpenAI cer de fapt utilizatorilor să evalueze calitatea răspunsurilor.

Feedbackul lor ajută AI să recunoască punctele slabe sistematice și să le elimine. (dpa)

Articolul precedent

Un vizitator sparge accidental o sculptură Koons de 42.000 de dolari la un târg de artă din SUA

Articolul următor

Cea mai veche Biblie ebraică din lume ar putea atinge până la 50 de milioane de dolari în licitație