O nouă specie de NFT pentru bitcoin deschide o cursă de miliarde de dolari

14 vizualizări
2 minute
Foto: Profimedia

Imaginează-ți că poți inscripționa digital imagini 3D ale unor obiecte, cum ar fi niște sfere multicolore, pe un mic fragment de bitcoin. Și imaginează-ți că le vinzi cu 16,5 milioane de dolari.

Tocmai când credeai că cripto nu poate reveni, bitcoin naște accidental o nouă specie de NFT.

Noile apariții s-au materializat în 2023, în urma actualizărilor rețelei bitcoin care au permis ca pe fiecare „satoshi” – denumirea celei mai mici unități de bitcoin – să stocheze câțiva megaocteți de date, de la text și imagini la audio și video.

Stocarea datelor a fost o consecință neintenționată a upgrade-urilor. Acum, pasionații de criptografii au încorporat un total de 385.000 de „inscripții” cunoscute sub numele de <<Ordinals>> pe bitcoin începând cu ianuarie, inclusiv peste 200.000 de fișiere imagine și peste 150.000 text, potrivit Glassnode Market Intelligence.

„Cred că acesta este într-adevăr începutul unei schimbări fundamentale în ceea ce se poate face cu bitcoin”, a spus Alex Miller, CEO la rețeaua de dezvoltatori bitcoin Hiro.

Bilele colorate fac parte din TwelveFold, o colecție de 300 de imagini cu obiecte 3D redate într-o grilă, de la dezvoltatorii NFT Yuga Labs, cunoscuți pentru Bored Ape Yacht Club. Acesta numește setul „o alegorie vizuală” pentru datele de pe blockchain.

Alegoria a devenit cu adevărat profitabilă în această lună, când compania a scos la licitație 288 dintre acestea pentru suma de 16,5 milioane de dolari, potrivit datelor firmei de cercetare Delphi Digital.

Alte (Ordinals) cel mai bine vândute – denumite după protocolul software care facilitează inscripția – includ JPEG-uri cu pietre și figuri încoronate, care s-au vândut cu 213.845 de dolari și, respectiv, 273.010 de dolari, potrivit Galaxy Digital Research.

Deși piața de NFT pentru bitcoin s-a întărit abia din ianuarie, Galaxy estimează că ar putea atinge o valoare de 4,5 miliarde USD până în 2025, bazându-și previziunile optimiste pe factori precum creșterea pieței mai consacrate Ethereum NFT și faptul că bitcoin este de departe cea mai populară criptomonedă.

Avertisment pentru cumpărători, totuși: se pare că puține lucruri pot fi prevăzute cu exactitate pe o piață extrem de imprevizibilă a jetoanelor nefungibile.

Vânzările totale de NFT – cu excepția acestor Ordinals – s-au situat la aproximativ 1 miliard de dolari luna trecută, conform datelor CryptoSlam, o revenire față de 324 de milioane de dolari atinse în noiembrie, dar încă la o fracțiune față de cele aproximativ 5 miliarde de dolari din ianuarie anul trecut și 2,7 miliarde de dolari din mai.

Cu toate acestea, NFT-urile pentru bitcoin au creat vâlvă într-un interval scurt de timp. Satoshi-urile înscrise cu NFT sunt acoperă aproximativ 7% din numărul total de tranzacții bitcoin în blockchain, potrivit datelor Glassnode. (Reuters)

Articolul precedent

Rembrandthuis din Amsterdam se redeschide după renovare

Articolul următor

O nouă cercetare susține teoria că Leonardo da Vinci ar fi fost fiul unei sclave