O imagine publicată de Ministerul Egiptean al Antichităților pe 14 ianuarie 2023, vedere cu arheologii în situl unui mormânt recent descoperit în provincia sudică a Egiptului Luxor. Foto: Profimedia
/

Egiptul anunță o nouă descoperire în Luxor

44 views
1 min read

Autoritățile egiptene au anunțat descoperirea unui mormânt antic în Luxor, care datează de aproximativ 3.500 de ani, despre care arheologii cred că ar fi adăpostit rămășițele unui rege al dinastiei a XVIII-a.

Mormântul a fost descoperit de o echipă compusă din cercetători egipteni și britanici pe malul de vest al râului Nil, unde se află faimoasa Vale a Reginelor și Valea Regilor, a declarat Mostafa Waziri, șeful Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt.

„Primele elemente descoperite până acum în interiorul mormântului par să indice că acesta datează din timpul dinastiei a XVIII-a” a faraonilor Akhenaton și Tutankhamon, a declarat Waziri într-un comunicat.

Dinastia a XVIII-a, o perioadă din istoria egipteană cunoscută sub numele de Noul Regat, s-a încheiat în 1292 î.Hr. și este considerată printre cele mai prospere epoci ale Egiptului Antic.

Piers Litherland de la Universitatea din Cambridge, șeful echipei britanice de cercetare, a declarat că mormântul ar putea aparține unei regine sau unei prințese din descendența Thutmosid.

Arheologul egiptean Mohsen Kamel a declarat că interiorul mormântului se găsește „într-o stare proastă”.

Anumite părți, inclusiv inscripțiile, au fost „distruse de inundațiile antice care au umplut camerele funerare cu nisip și sedimente calcaroase”, a adăugat Kamel, potrivit declarației comisiei de antichități.

Egiptul a dezvăluit mai multe descoperiri arheologice majore în ultimii ani, în special în necropola Saqqara de la sud de capitala Cairo.

mormant antic
Foto: Profimedia

Criticii susțin că valul descoperirilor a privilegiat subiectele care s-au dovedit a fi atractive mai ales pentru presă, în detrimentul unor cercetări academice riguroase.

Dar descoperirile sunt o componentă cheie din strategia Egiptului de a reînvia turismul, industria sa vitală, cea mai însemnată fiind inaugurarea întârziată a Marelui Muzeu Egiptean de la poalele piramidelor.

Țara cu 104 milioane de locuitori trece printr-o criză economică gravă.

Industria turismului din Egipt reprezintă 10% din PIB și aproximativ două milioane de locuri de muncă, potrivit cifrelor oficiale, țara fiind afectată de tulburările politice și de pandemia de Covid. (Via AFP)

Previous Story

Un nud cenzurat al artistei Artemisia Gentileschi a fost dezvăluit de restauratori cu ajutorul imagisticii medicale

Next Story

Ceremonia de predare a titlului de Capitală Europeană a Culturii a fost organizată la Atena