Autoritățile egiptene au anunțat descoperirea unui mormânt antic în Luxor, care datează de aproximativ 3.500 de ani, despre care arheologii cred că ar fi adăpostit rămășițele unui rege al dinastiei a XVIII-a.
Mormântul a fost descoperit de o echipă compusă din cercetători egipteni și britanici pe malul de vest al râului Nil, unde se află faimoasa Vale a Reginelor și Valea Regilor, a declarat Mostafa Waziri, șeful Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt.
„Primele elemente descoperite până acum în interiorul mormântului par să indice că acesta datează din timpul dinastiei a XVIII-a” a faraonilor Akhenaton și Tutankhamon, a declarat Waziri într-un comunicat.
Dinastia a XVIII-a, o perioadă din istoria egipteană cunoscută sub numele de Noul Regat, s-a încheiat în 1292 î.Hr. și este considerată printre cele mai prospere epoci ale Egiptului Antic.
Piers Litherland de la Universitatea din Cambridge, șeful echipei britanice de cercetare, a declarat că mormântul ar putea aparține unei regine sau unei prințese din descendența Thutmosid.
Arheologul egiptean Mohsen Kamel a declarat că interiorul mormântului se găsește „într-o stare proastă”.
Anumite părți, inclusiv inscripțiile, au fost „distruse de inundațiile antice care au umplut camerele funerare cu nisip și sedimente calcaroase”, a adăugat Kamel, potrivit declarației comisiei de antichități.
Egiptul a dezvăluit mai multe descoperiri arheologice majore în ultimii ani, în special în necropola Saqqara de la sud de capitala Cairo.
Criticii susțin că valul descoperirilor a privilegiat subiectele care s-au dovedit a fi atractive mai ales pentru presă, în detrimentul unor cercetări academice riguroase.
Dar descoperirile sunt o componentă cheie din strategia Egiptului de a reînvia turismul, industria sa vitală, cea mai însemnată fiind inaugurarea întârziată a Marelui Muzeu Egiptean de la poalele piramidelor.
Țara cu 104 milioane de locuitori trece printr-o criză economică gravă.
Industria turismului din Egipt reprezintă 10% din PIB și aproximativ două milioane de locuri de muncă, potrivit cifrelor oficiale, țara fiind afectată de tulburările politice și de pandemia de Covid. (Via AFP)