Centrul Pompidou din Paris ajută la înființarea muzeului de artă modernă din Arabia Saudită

8 views
1 min read
Morminte antice nabateene în situl arheologic al-Hijr (Hegra), nord-vest de orașul al-Ula Arabia Saudită, 3 februarie 2023. Datează din secolul I î.Hr., situl arheologic include 111 morminte, majoritatea au fațada decorată, desene rupestre și inscripții prenabateene. Foto: Profimedia

Centrul Pompidou din Paris a semnat un acord pentru susținerea creării unui muzeu de artă modernă în situl de patrimoniu Al-Ula din Arabia Saudită, dedicat artiștilor arabi, a anunțat instituția miercuri.

Pompidou, principalul muzeu de artă contemporană din Franța, a mai declarat pentru AFP că ar putea deschide o filială în Coreea de Sud în 2025, mai multe detalii urmând să fie comunicate în curând.

Acordul cu Arabia Saudită a fost semnat în weekend în prezența ministrului culturii al regatului, prințul Badr bin Abdullah bin Farhan, și a omologului său francez Rima Abdul Malak, potrivit unui comunicat al muzeului.

Noul muzeu va avea sediul la Al-Ula, care găzduiește morminte și monumente antice din nord-vestul țării, deschiderea fiind planificată pentru 2027 sau 2028.

Pompidou va oferi „expertiză științifică și tehnică în formarea personalului, în special pentru conservare, gestionarea colecțiilor și mediere”, se arată în comunicat.Pompidou va colabora cu Comisia Regală Al-Ula și vor avea trei luni pentru finalizarea detaliilor financiare.

Președintele Pompidou, Laurent Le Bon, fostă șef al Muzeului Picasso, a făcut parte dintr-o delegație franceză în 2019, alături de ministrul Culturii de atunci Franck Riester.

Vizita a fost controversată, având loc la doar un an după uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în ambasada Turciei a regatului.

Riad a redus radical restricțiile sociale sub conducerea de facto a prințului moștenitor Mohammad bin Salman, deși criticii spun că este o încercare de a-și asigura guvernarea autoritară și de a distrage atenția de la abuzurile asupra drepturilor omului.

Previous Story

Kunsthaus Zurich cercetează colecția în căutarea patrimoniului jefuit de naziști

Next Story

Sfârșitul unei tendințe: Meta elimină funcțiile NFT de pe Facebook și Instagram