Sculpturile lui Donatello apar în premieră într-o expoziție exhaustivă dedicată Renașterii în Londra

58 views
2 mins read

Inaugurată sâmbătă, „Donatello: Sculpting the Renaissance” este prima expoziție majoră din Marea Britanie care aduce în centrul atenției măiestria excepțională a maestrului renascentist, Donatello.

Expoziția surprinde viziunea inovatoare a artistului și impactul pe care acesta l-a avut în evoluția culturală și artistică într-un moment crucial al istoriei artei. 

Sunt prezentate lucrări în premieră în Marea Britanie, expoziția fiind o mărturie unică a inovației și inspirației lui Donatello în spațiul artistic și cultural vibrant al Italiei din secolul al XV-lea și a influenței sale asupra generațiilor ulterioare de artiști.

Probabil cel mai mare sculptor al tuturor timpurilor, Donatello (c.1386-1466) a fost în avangarda revoluției practicii sculpturii la începutul Renașterii. 

Lucrând în întreaga gamă de materiale și tehnici sculpturale, inclusiv marmură, bronz, lemn, teracotă și stuc, a contribuit la comenzi majore ale bisericii și statului; a fost un intim al familiei Medici și al cercului lor din Florența și a fost foarte căutat în alte centre italiene.

„Donatello: Sculpting the Renaissance”, Sainsbury Gallery, 11 februarie – 11 iunie 2023, V&A Museum, Londra. Foto: Profimedia

Expoziția e o premieră pentru Marea Britanie, prezentând inclusiv David-ul timpuriu din marmură și bronzul Attis-Amorino de la Museo Nazionale del Bargello, Florența, precum și spectaculosul bust relicvar al lui San Rossore de la Museo Nazionale di San Matteo, Pisa și bronzurile din Altarul Mare al Bazilicii Sfântul Antonie din Padova. 

O altă premieră este basorelieful muzeului V&A cu Înălțarea Domnului, cu Hristos dând cheile Sfântului Petru este afișat alături de Madona Norilor de la Muzeul de Arte Frumoase din Boston și de Madona Panciatichi a lui Desiderio da Settignano de la Museo Nazionale del Bargello. 

Expoziția oferă vizitatorilor o viziune unică asupra geniului și rolului central al lui Donatello într-un moment critic al culturii europene. 

Lucrările cheie ale maestrului sunt însoțite de o selecție atentă a operelor contemporanilor și adepților lui Donatello, evidențiind locul sculptorului în dezvoltarea artei renascentiste și a contextului acesteia.

Cuprinzând aproximativ 130 de obiecte, expoziția încorporează și un număr semnificativ de piese care provin in colecțiile proprii ale V&A – inclusiv cele mai mari colecții de sculptură renascentistă din afara Italiei – în special din Galeriile Medievale și ale Renașterii. 

Acestea sunt completate de copii ale sculpturilor renascentiste italiene, inclusiv ale lui Donatello, în The Weston Cast Court.„Donatello: Sculpting the Renaissance” este ultima dintr-o serie de expoziții realizate prin colaborarea instituțiilor Fondazione Palazzo Strozzi, Museo Nazionale del Bargello din Florența și Staatliche Museen zu Berlin. 

donatello
Foto: Profimedia

Fiecare instituție s-a bazat pe propria colecție și expertiză curatorială pentru a organiza trei expoziții distincte, complementare, celebrând viața și opera lui Donatello în trei capitole.

Peta Motture, curatorul principal al expoziției „Donatello: Sculpting the Renaissance” a declarat: „Donatello a fost o forță motrice din spatele Renașterii italiene și inspirație pentru artiști de-a lungul secolelor. Oportunitatea excepțională de a colabora cu partenerii noștri din Florența și Berlin, alături de generozitatea tuturor creditorilor, a făcut posibil ca V&A să prezinte o perspectivă remarcabilă asupra evoluției, relațiilor și moștenirii artistului.

Reunind opere și narațiuni nemaivăzute până acum în Marea Britanie, expoziția oferă un moment unic pentru a experimenta, a admira și – pentru cei mai puțin familiarizați cu opera sa – a descoperi talentul uimitor al lui Donatello și impactul său major asupra Renașterii și a artei ulterioare.” (Comunicat V&A Londra)

Previous Story

DMIx 3D Studio – Personajele digitale create de inteligența artificială ar putea înlocui fotomodelele din campaniile de marketing

Next Story

Cum pot ecosistemele să beneficieze de pe urma repopulării cu specii de animale considerate dispărute

Latest from Muzee