Opere de El Greco și Goya revin în Spania pentru prima dată după un secol

28 views
1 min read
el greco
El Greco, „Expulzarea negustorilor din templu”, circa 1570. Pictură, ulei pe pânză. Foto: Profimedia

Picturi ale unor maeștri precum El Greco și Goya din Colecția Frick din New York au revenit în Spania pentru prima dată în mai bine de un secol pentru o expoziție temporară.

Nouă lucrări din colecția fondată de regretatul industriaș american Henry Clay Frick vor fi expuse începând de marți la muzeul Prado din Madrid până pe 2 iulie.

Muzeul de artă Frick Collection a împrumutat lucrările, timp în care este închis pentru renovare. A trimis lucrări și în alte muzee, inclusiv în Musee d’Orsay din Paris.

Prado a primit patru tablouri Francisco de Goya, trei ale pictorului renascentist El Greco și câte una de Velazquez și Bartolome Esteban Murillo.

„Este un număr limitat de lucrări, dar de o calitate majoră”, a declarat directorul Prado, Miguel Falomir, într-o conferință de presă.

Ian Wardropper, directorul Colecției Frick a spus că lucrările au fost împrumutate „pentru prima dată după o sută de ani”.

el greco
„Vincenzo Anastagi”. Pictură, circa 1575, Ulei pe pânză, 188 × 126.7 cm. El Greco, născut Domenikos Theotokopoulos (1541–1614). Foto: Profimedia

Printre picturile împrumutate se numără „Vincenzo Anastagi” de El Greco — singurul portret în picioare al artistului care există astăzi, a declarat directorul de conservare a Prado, Javier Portus.

De asemenea, este prezentată „Expulzarea negustorilor din templu” de El Greco, pe care Frick l-a cumpărat cu 120.000 de dolari la începutul secolului al XX-lea în Spania.

Lucrările din Colecția Frick sunt expuse alături de alte picturi aparținând muzeului Prado cu care au „legături strânse”, se arată într-un comunicat al muzeului.

Previous Story

„Fantastic, dar înfricoșător”: Paul Smith despre reexpunerea lui Picasso

Next Story

Vaticanul restituie fragmente din friza Partenonului Greciei