Connect with us

Muzee

Influența preistoriei asupra artei lui Picasso, tema unei recente expoziții la Musée de l’Homme din Paris

Murale cu animale, oase gravate, statuete… arta preistorică „descoperită” în secolul al XX-lea a influențat opera lui Pablo Picasso, așa cum punctează următoarea expoziție de la Musée de l’Homme din Paris, care se deschide miercurea viitoare.

Published

on

Murale cu animale, oase gravate, statuete… arta preistorică „descoperită” în secolul al XX-lea a influențat opera lui Pablo Picasso, așa cum punctează următoarea expoziție de la Musée de l’Homme din Paris, care se deschide miercurea viitoare.

Peste 40 de lucrări și obiecte ale artistului spaniol, precum și artefacte preistorice sunt prezentate în expoziția „Picasso și preistorie”, o oportunitate unică în care poate fi redescoperită în detaliu relația lui Picasso cu arta acestei perioade.

Această expoziție nu oferă o călătorie geografică, ci propune o întoarcere în timp, la paleolitic.
Arta preistorică „cu Picasso, este o curiozitate […]”, a explicat joi jurnalistilor Cécile Godefroy, istoric de arta și curatorul expoziției.

O curiozitate pe care a împărtășit-o fotografului Brassaï în timpul conversațiilor lor, câteva fragmente extrase din acestea fiind dispuse pe pereții încăperii.

Deși autentificarea primelor obiecte și picturi din Preistorie datează de la începutul secolului al XX-lea, tocmai în perioada interbelică Picasso, pe atunci deja pictor consacrat, a descoperit mitul primului artist și a început să experimenteze cu propriile sale lucrări.

picasso
Femme lancant une pierre. Pablo Picasso, 1931 © RMN – Grand Palais – Mathieu Rabeau © Succession Picasso 2023

Când „Venus din Lespugue”, o femeie mică de fildeș cu forme rotunde și voluptuoase, a fost descoperită în Haute-Garonne în 1922, Picasso a cumpărat două modele ale statuetei, pe care apoi le-a păstrat între propriile sculpturi în atelierul său.

La vernisajul expoziției, aceleași forme voluptuoase sunt regăsite în tabloul „Femeie care aruncă o piatră” (1931).

Paralelele dintre o parte a operei lui Picasso și arta Preistoriei se succed pe parcursul traseului expozițional: oasele gravate cu 17.000 de ani în urmă îl determină pe spaniol să graveze zeci de chipuri pe pietricele, iar mâinile pictate pe pereții peșterilor îl inspiră să-și lase amprenta palmei pe cupru.

Ca un ecou al întâlnirii lui Picasso cu arta preistorică prin „Venus din Lespugue”, expoziția se încheie cu versiunea artistului spaniol, „Venus de gaz” (1945) – un simplu aragaz pe gaz amplasat vertical.

Empreinte (au sucre) de la main de Picasso. Pablo Picasso, 1936. © RMN _ Grand Palais _ Mathieu Rabeau © Succession Picasso 2022

Această expoziție face parte din aniversarea a cincizeci de ani de la moartea lui Pablo Picasso (1881-1973) și va fi deschisă până pe 12 iunie 2023. (AFP)

Muzee

Pictura lui Hockney cu Harry Styles este expusă la National Portrait Gallery în Londra

Londra (PA Media/dpa) – O pictură cu Harry Styles de David Hockney a fost expusă la National Portrait Gallery din Londra, ca parte a unei noi expoziții dedicate artistului.

Published

on

Saoirse Walsh (stânga) și Perry Stewart privesc „My Parents and Myself” în timpul unui photocall pentru expoziția „David Hockney: Drawing from Life”, la National Portrait Gallery din Londra.

„David Hockney: Drawing From Life” prezintă peste 30 de portrete noi, care au fost create la studioul său de artă din Normandia, Franța, între 2021 și 2022 și sunt expuse pentru prima dată.

Expoziția, deschisă la galeria londoneză joi, cuprinde aproximativ 160 de lucrări care acoperă șase decenii ale vieții artistului.

Tabloul vedetei pop Styles îl înfățișează pe tânărul de 29 de ani purtând un cardigan cu dungi portocalii și roșii și blugi albaștri asortați cu un colier de perle.

Expoziția mai include portrete ale mamei lui Hockney, regretatei Laura Hockney; a prietenei sale, designerul de modă Celia Birtwell; a fostului său partener, curatorul Gregory Evans; și a oamenilor din comunitatea sa locală din Normandia.

Perry Stewart la deschiderea expoziției „David Hockney: Drawing from Life” la National Portrait Gallery, Londra.

Autoportretul său îl presintă zâmbind în timp ce este îmbrăcat într-un costum albastru în carouri, cu o șapcă albă.

Expoziția a fost prezentată anterior la Galeria Națională de Portrete pentru doar 20 de zile în 2020, înainte de a fi închisă din cauza pandemiei.

În plus față de cele 33 de lucrări noi, există și desene color realizate în creion în Paris în anii 1970 și o selecție de desene din anii 1980, când artistul a creat un autoportret în fiecare zi timp de două luni.

Piesele din expoziție au fost create în creion, pastel, cerneală și acuarelă, Hockney utilizând și o cameră de 35 mm și aplicații pe iPhone și iPad.

Noile portrete ale partenerului artistului, Jean-Pierre Goncalves de Lima, marchează, de asemenea, o revenire la pictură după ce Hockney și-a petrecut timpul folosindu-și iPad-ul pentru a captura peisajul din Normandia din jurul casei sale.

Lucrările de artă din expoziție au fost extrase din colecții publice și private, inclusiv din Fundația David Hockney.

„David Hockney: Drawing From Life” va fi deschisă la National Portrait Gallery în perioada 2 noiembrie – 21 ianuarie 2024.

Continue Reading

Muzee

Muzeul de Artă Modernă din Paris organizează o expoziție importantă dedicată lui Nicolas de Staël

Published

on

dpa Via Reuters

Paris (dpa) – Muzeul de Artă Modernă din Paris dedică o expoziție amplă pictorului francez Nicolas de Staël, dintre cele aproximativ 200 de lucrări expuse, aproximativ 50 nu au mai fost expuse niciodată anterior.

Expoziția reprezintă un efort de a depăși legenda asociată artistului, care a murit prin sinucidere la vârsta de 41 de ani în Antibes, în sudul Franței.

Se speră că expoziția va reuși să demonteze mitul “prințului nefericit” și să privească lucrările sale într-un mod nou, a declarat co-curatorul și istoricul de artă Pierre Wat, care a explicat pentru dpa că accentul este pus în schimb asupra procesului creativ.

De la copilăria sa ca orfan în Bruxelles și exilul său după Revoluția Rusă și până la moartea sa, viața pictorului reprezintă una dintre temele principale pentru interpretarea operei sale.

Nicolas de Staël’s “L’Orchestre” (The Orchestra) is among 200 works, 50 of which have never or only rarely been seen, exhibited in Paris’ Museum of Modern Art until January 2024.

Artistul a creat lucrări care au ignorat tendințele și clasificările scenei artistice, așa cum arată cele 11 săli ale Muzeului de Artă Modernă. A fost extrem de productiv și a experimentat constant, trecând de la tonuri închise și grele în anii 1940 la o producție mai sclipitoare, plină de culoare și lumină la sfârșitul carierei sale.

Cu ajutorul Comitetului Nicolas de Staël, curatorii au reușit să găsească numeroase lucrări din colecții private și să obțină împrumuturi de la instituții importante.

Nici capodoperele sale nu lipsesc, inclusiv “Agrigente” și “Le Parc des Princes” – lucrări pline de culoare în care el șterge distincția dintre abstract și figurație.

Nicolas de Staël a produs peste o mie de picturi și aproape la fel de multe desene în mai puțin de 15 ani. Viața era atât de tristă fără picturi încât se grăbea să o umple cu operele sale, a spus odată artistul, așa cum se poate citi în catalogul expoziției care se desfășoară până la 21 ianuarie. (via Reuters)

Continue Reading

Muzee

Muzeul Pergamon din Berlin intră în lucrări extinse de renovare care vor dura 14 ani

Berlin (dpa) – Muzeul Pergamon din Berlin și-a deschis ușile pentru ultima dată duminică, deoarece, din cauza unor lucrări extinse de renovare, una dintre atracțiile de pe Lista Patrimoniului Mondial de pe Insula Muzeelor se va închide timp de 14 ani.

Published

on

Sunt așteptați mulți vizitatori și cozi lungi în ultima zi de vizitare a muzeului. Programările au fost făcute cu mult timp înainte. Cu orele prelungite de deschidere, muzeul – care găzduiește celebrul Poarta Ishtar sau Drumul Procesiunii din Babilon – poate fi vizitat de la 9 dimineața până la 9 seara (0700-1900 GMT).

Muzeul Pergamon este unul dintre cele mai populare muzee din Germania. Va rămâne complet închis cel puțin patru ani.

Aripa de nord a clădirii și aripa centrală cu celebrul Altar Pergamon sunt închide publicului de 10 ani.

Secțiunea A, care include Altarul Pergamon, ar trebui să fie din nou accesibilă în 2027. Secțiunea B va rămâne închisă cel puțin până în 2037, ceea ce înseamnă că întregul Muzeu Pergamon nu poate fi explorat din nou cel puțin 14 ani. Costul total ar putea fi de 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari).

Muzeul Pergamon, care găzduiește Colecția de Antichități Clasice, Muzeul Orientului Antic și Muzeul de Artă Islamică, este unul dintre puținele muzee din Germania care atrag mai mult de 1 milion de vizitatori în fiecare an. (Via Reuters)

Continue Reading

Trending