Metropolitan permite francezilor să realizeze cópii 3D după două sculpturi din secolul al XVI-lea

39 vizualizări
2 minute
Această fotografie obținută prin amabilitatea Muzeului Metropolitan de Artă din New York (MET) pe 18 februarie 2023, prezintă sculptura „Pieta cu donatorii”, Pons de Gontaut și fratele său Armand, episcopul de Sarlat, creată în Biron, Dordogne. Franța, aprox. 1515. Foto: Profimedia

Două sculpturi din secolul al XVI-lea, bijuterii ale Renașterii franceze, sunt expuse încă din 1908 la Muzeul Metropolitan din New York.

Datorită tehnologiei moderne și în urma unui acord mai puțin obișnuit, vor fi realizate copii 3D care vor fi reinstalate în castelul francez din care provin originalele.

Proiectul este rodul unui parteneriat stabilit între Met, așa cum este cunoscut muzeul din New York, și departamentul Dordogne din sud-vestul Franței.

Statuile de la începutul anilor 1500 și ale unui sculptor anonim, reprezintă scene biblice intitulate „Înmormântarea lui Hristos” și „Pietatea cu donatorii”.

O agenție de promovare turistică din Dordogne, Semitour, va colabora cu Atelierul Fac-Similes Perigord (AFSP) pentru realizarea replicilor în următoarele luni.

Timp de aproape 400 de ani, originalele au decorat capela castelului Biron din Dordogne.
Construită pe un promontoriu strategic, cetatea cuprinde clădiri din diferite epoci, inclusiv o temniță care datează din secolul al XII-lea.

Avariat și reconstruit în repetate rânduri de-a lungul secolelor, din 1978, castelul aparține departamentului Dordogne, care l-a clasat ca monument istoric, a declarat președintele Dordognei, Germinal Peiro, în timpul unei vizite la Met.

metropolitan
„Înmormântarea lui Isus”, circa 1515, Biron, Dordogne, Franța. Foto: Profimedia

– Copia digitală –

Tehnologia care va fi folosită în copierea sculpturilor a fost descrisă pentru AFP de Francis Rigenbach, care conduce atelierul Perigord, și de C. Griffith Mann, curatorul de artă medievală al Met.

Vor fi folosite scanere 3D pentru realizarea prototipurilor digitale ale sculpturilor, pentru ca artizanii să realizeze reproducerile cu maximă fidelitate și fără a muta sau a atinge originalele.

„Făcând un <<prototip>> digital”, a declarat Rigenbach, „putem folosi tehnici non-invazive” pentru a realiza copii identice.

El a mai adăugat că „90% din munca artistică” va fi depusă în reproducerea urmelor de uzură, cum ar fi patina de marmură învechită a originalelor – deși ambele statui sunt considerate excepțional de bine conservate.

Replicile, care urmează să fie turnate și instalate exact în locul de unde provin, din capela Biron, vor costa în jur de 350.000 de euro (375.000 de dolari), a adăugat Rigenbach.

Atelierul său este renumit pentru reproducerea celebrei peșteri Lascaux – incluzând arta preistorică de pe pereții acesteia – pentru un muzeu din Montignac, din nordul Perigord.

Peștera a fost închisă în urmă cu 60 de ani, pentru a evita deteriorarea sitului, a spus Sebastien Cailler, care administrează castelul Biron.

„Și când vei vedea aceste sculpturi în facsimil în Biron, cu siguranță vei simți aceeași emoție ca și cum ai fi în fața originalelor”, a spus el pentru AFP la New York.

Cele două statui, a căror valoare a fost recunoscută de istorici și colecționari la sfârșitul secolului al XVIII-lea, au fost vândute în 1907 de ultimul marchiz de Biron unui bogat bancher american John Pierpont Morgan, care era atunci președinte al consiliului de administrație al Met.

În anii 1950, Dordogne și castelul Biron au negociat cu Met timp de patru ani într-un proces zadarnic de recuperare a statuilor.

În 2018, oficialii din Perigord au redeschis discuțiile cu Met; patru ani mai târziu, au fost întreprinse teste tehnologice, apoi, pe 15 februarie, acordul a fost semnat la New York.

Acest tip de acord neobișnuit garantează că lucrările de artă pot exista în două locuri, a spus Mann, adăugând că, muzeul său, cu milioane de vizitatori în fiecare an, „pare cel mai sigur loc pentru a păstra sculpturile pentru conservarea lor pe termen lung”. (AFP)

Articolul precedent

Cea mai veche Biblie ebraică din lume ar putea atinge până la 50 de milioane de dolari în licitație

Articolul următor

Extincția ne face semn cu mâna – în expoziția lui Mike Nelson de la Hayward Gallery din Londra