Muzee
Muzeul Britanic solicită ajutor pentru recuperarea comorilor dispărute
Londra (Reuters) – Muzeul Britanic a lansat marți o linie telefonică publică solicitând ajutor pentru localizarea a aproximativ 2.000 de artefacte dispărute, dezvăluind că acestea erau în principal bijuterii și pietre prețioase antice grecești și romane.
Muzeul a declarat în luna trecută că a concediat un angajat din cauza obiectelor furate, pierdute sau deteriorate într-o criză care a evidențiat deficiențe interne și care a dus la demisia directorului său câteva zile mai târziu.
Adăpostind comori precum Piatra Rosettă și marmura Parthenonului, Muzeul Britanic găzduiește una dintre cele mai vizitate colecții din lume și și-a întărit securitatea de atunci.
Șaizeci de obiecte au fost acum returnate, iar alte 300 au fost identificate și urmează să fie returnate în curând, a declarat muzeul într-un comunicat.
“Dacă vă faceți griji că ați putea deține sau ați deținut vreodată obiecte din Muzeul Britanic, sau dacă aveți orice altă informație care ne-ar putea ajuta, vă rugăm să ne contactați”, se spune într-o pagină de pe site-ul său care promovează o adresă de email dedicată.
Pagina a precizat că dezvăluie doar tipurile de artefacte furate și respectă sfatul experților de a nu divulga detalii complete.
Se menționează că obiectele furate includ inele de aur, cercei și alte bijuterii care datează din perioadele antice grecești și romane, precum și obiecte mici, cum ar fi pietre prețioase care erau adesea montate în inele.
Muzeul, care se confruntă cu cereri din partea mai multor guverne pentru repatrierea comorilor istorice în țările de origine, a declarat că colaborează cu poliția din Londra, “monitorizând activ” piața de artă și a înregistrat obiectele dispărute în baza de date Art Loss Register.
Muzeul consultă, de asemenea, un grup internațional de experți.