muzeul holocaustului
13 martie, 2023, Napoli, Italia: ministrul italian al culturii Gennaro Sangiuliano. Fot: Profimedia

Guvernul Italiei construiește Muzeul Holocaustului în Roma

14 views
1 min read

Guvernul de extremă dreapta al Italiei a dat undă verde construirii unui muzeu dedicat memoriei Holocaustului în Roma – Muzeul Holocaustului, unde aproape 2.000 de evrei au fost trimiși în lagăre de concentrare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Muzeul Holocaustului, ca muzeu național al capitalei, ar „contribui la menținerea vie a memoriei Holocaustului”, a declarat guvernul condus de premierul Giorgia Meloni, după ce miniștrii săi au convenit asupra proiectului joi seară.

Anunțul a venit în urma unei vizite oficiale la Roma a premierului israelian Benjamin Netanyahu săptămâna trecută.

Roma găzduiește una dintre cele mai vechi comunități evreiești din Europa.

Pe 16 octombrie 1943, trupele germane sprijinite de oficiali fasciști au făcut un raid în  orașul antic al Romei, capturând și apoi deportând aproximativ 1.000 de evrei.

În acțiunile ulterioare au capturat alți 800 de evrei și aproape toți au fost uciși în lagărul de concentrare de la Auschwitz.

Ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, a declarat că au fost alocate 10 milioane de euro (10,6 milioane de dolari) pentru începerea construcției Muzeului Holocaustului, un proiect întârziat, care a fost propus pentru prima dată în anii 1990.

Ruth Dureghello, șefa comunității evreiești din Roma, a salutat anunțul, dar a cerut „termene de timp clare și alegeri care pot fi făcute rapid pentru a garanta capitalei Italiei un muzeu ca în toate marile capitale europene”.

În mod simbolic, Muzeul Holocaustului va fi construit pe un teren adiacent parcului Villa Torlonia, reședința dictatorului fascist Benito Mussolini, care a fost la putere între 1922 și 1943.

Mussolini a introdus o serie de legi rasiale în 1938, privându-i pe evreii din Italia de drepturile civile, culminând cu deportarea acestora.

Arhitectul responsabil de proiect, Luca Zevi, a declarat pentru AFP că Muzeul Holocaustului ar trebui finalizat în trei ani.

În perioada Holocaustului, între 1939 și 1945, a avut loc genocidul a șase milioane de evrei europeni de către naziști și susținătorii lor. (AFP)

Previous Story

O nouă cercetare susține teoria că Leonardo da Vinci ar fi fost fiul unei sclave

Next Story

Mercedes plănuiește investiții de miliarde de dolari în fabricile de vehicule electrice

Latest from Muzee