Connect with us

Muzee

Muzeul Mosul avariat de IS, în ultima etapă a restaurării înainte de redeschidere

Oficialii irakieni au declarat joi că Muzeul Mosul, celebrat pe vremuri, a intrat în etapele finale ale restaurărilor înainte de redeschiderea planificată în 2026, după ce a fost închis publicului timp de 20 de ani.

Published

on

(Mosul, Irak – AFP) Oficialii irakieni au declarat joi că Muzeul Mosul, celebrat pe vremuri, a intrat în etapele finale ale restaurărilor înainte de redeschiderea planificată în 2026, după ce a fost închis publicului timp de 20 de ani.

Muzeul și-a închis porțile în 2003, pe fondul haosului care a urmat invaziei Irakului condusă de SUA, ulterior fiind jefuit de jihadiștii grupării Stat Islamic, după ce au capturat orașul în 2014.

„Sărbătorim astăzi, în orașul celor două izvoare, lansarea proiectului de reabilitare a Muzeului Mosul”, a declarat directorul autorității de antichități din Irak, Laith Majid, într-o conferință de presă.

Un artifact distrus de IS, Muzeul Mosul, Irak, 11 mai, 2023. Foto: Waleed AL-KHALED / AFP

„Acest muzeu, o icoană a muzeelor din Irak, a fost vizat de un atac barbar”, a spus Majid, referindu-se la IS.

Jihadiștii au folosit barosuri și ciocane electrice pentru a distruge statuile antice și comorile preislamice adăpostite în muzeu, lansând un videoclip infam în care erau arătate atacurile din 2015.

O gaură deschisă va rămâne în podeaua faimoasei galerii asiriene a muzeului, cauzată de explozia unei bombe.

„O parte din această cavitate va fi păstrată, ca martor al istoriei a ceea ce a fost săvârșit”, a declarat Khair al-Din Ahmed Nasser, șeful antichităților din provincia Ninive, a cărei capitală este Mosul.

muzeul mosul
Muzeul Mosul, Irak, 11 mai, 2023. Foto: Waleed AL-KHALED / AFP

A fost inaugurată o nouă expoziție, care prezintă istoria muzeului Mosul, colecția și planurile actuale de restaurare, ca parte a eforturilor susținute de Muzeul Luvru din Franța, Institutul Smithsonian și World Monument Fund.

Acesta intră în „a doua și ultima fază” a „reconstrucției totale și reabilitării clădirii muzeului” și ar trebui să fie finalizată în doi sau trei ani, a spus Nasser.

Printre piesele distruse de IS, aflate în restaurare la muzeu, se numără și comori din vechiul sit asirian Nimrud, inclusiv un leu înaripat, doi „lamassu” impunători — tauri înaripați cu capete de om — și baza tronului din secolul al IX-lea î.Hr. al Regelui Ashurnasirpal II.

Muzeul Mosul, Irak, 11 mai, 2023. Foto: Waleed AL-KHALED / AFP

„Din cinci lucrări, trei sunt extrem de avansate”, a spus Barbara Couturaud de la Luvru.

Artefactele sunt readuse la viață cu ajutorul finanțării din partea Alianței Internaționale pentru Protecția Patrimoniului Cultural în Zonele de Conflict (ALIPH).

„Piesele au fost identificate… și, acum, trebuie asamblate. Acestea sunt sculpturi care cântăresc câteva tone, care necesită o manipulare extrem de complicată”, a spus Couturaud, adăugând că speră că vor fi pregătite până la redeschiderea planificată în vara anului 2026.

Muzee

Pictura lui Hockney cu Harry Styles este expusă la National Portrait Gallery în Londra

Londra (PA Media/dpa) – O pictură cu Harry Styles de David Hockney a fost expusă la National Portrait Gallery din Londra, ca parte a unei noi expoziții dedicate artistului.

Published

on

Saoirse Walsh (stânga) și Perry Stewart privesc „My Parents and Myself” în timpul unui photocall pentru expoziția „David Hockney: Drawing from Life”, la National Portrait Gallery din Londra.

„David Hockney: Drawing From Life” prezintă peste 30 de portrete noi, care au fost create la studioul său de artă din Normandia, Franța, între 2021 și 2022 și sunt expuse pentru prima dată.

Expoziția, deschisă la galeria londoneză joi, cuprinde aproximativ 160 de lucrări care acoperă șase decenii ale vieții artistului.

Tabloul vedetei pop Styles îl înfățișează pe tânărul de 29 de ani purtând un cardigan cu dungi portocalii și roșii și blugi albaștri asortați cu un colier de perle.

Expoziția mai include portrete ale mamei lui Hockney, regretatei Laura Hockney; a prietenei sale, designerul de modă Celia Birtwell; a fostului său partener, curatorul Gregory Evans; și a oamenilor din comunitatea sa locală din Normandia.

Perry Stewart la deschiderea expoziției „David Hockney: Drawing from Life” la National Portrait Gallery, Londra.

Autoportretul său îl presintă zâmbind în timp ce este îmbrăcat într-un costum albastru în carouri, cu o șapcă albă.

Expoziția a fost prezentată anterior la Galeria Națională de Portrete pentru doar 20 de zile în 2020, înainte de a fi închisă din cauza pandemiei.

În plus față de cele 33 de lucrări noi, există și desene color realizate în creion în Paris în anii 1970 și o selecție de desene din anii 1980, când artistul a creat un autoportret în fiecare zi timp de două luni.

Piesele din expoziție au fost create în creion, pastel, cerneală și acuarelă, Hockney utilizând și o cameră de 35 mm și aplicații pe iPhone și iPad.

Noile portrete ale partenerului artistului, Jean-Pierre Goncalves de Lima, marchează, de asemenea, o revenire la pictură după ce Hockney și-a petrecut timpul folosindu-și iPad-ul pentru a captura peisajul din Normandia din jurul casei sale.

Lucrările de artă din expoziție au fost extrase din colecții publice și private, inclusiv din Fundația David Hockney.

„David Hockney: Drawing From Life” va fi deschisă la National Portrait Gallery în perioada 2 noiembrie – 21 ianuarie 2024.

Continue Reading

Muzee

Muzeul de Artă Modernă din Paris organizează o expoziție importantă dedicată lui Nicolas de Staël

Published

on

dpa Via Reuters

Paris (dpa) – Muzeul de Artă Modernă din Paris dedică o expoziție amplă pictorului francez Nicolas de Staël, dintre cele aproximativ 200 de lucrări expuse, aproximativ 50 nu au mai fost expuse niciodată anterior.

Expoziția reprezintă un efort de a depăși legenda asociată artistului, care a murit prin sinucidere la vârsta de 41 de ani în Antibes, în sudul Franței.

Se speră că expoziția va reuși să demonteze mitul “prințului nefericit” și să privească lucrările sale într-un mod nou, a declarat co-curatorul și istoricul de artă Pierre Wat, care a explicat pentru dpa că accentul este pus în schimb asupra procesului creativ.

De la copilăria sa ca orfan în Bruxelles și exilul său după Revoluția Rusă și până la moartea sa, viața pictorului reprezintă una dintre temele principale pentru interpretarea operei sale.

Nicolas de Staël’s “L’Orchestre” (The Orchestra) is among 200 works, 50 of which have never or only rarely been seen, exhibited in Paris’ Museum of Modern Art until January 2024.

Artistul a creat lucrări care au ignorat tendințele și clasificările scenei artistice, așa cum arată cele 11 săli ale Muzeului de Artă Modernă. A fost extrem de productiv și a experimentat constant, trecând de la tonuri închise și grele în anii 1940 la o producție mai sclipitoare, plină de culoare și lumină la sfârșitul carierei sale.

Cu ajutorul Comitetului Nicolas de Staël, curatorii au reușit să găsească numeroase lucrări din colecții private și să obțină împrumuturi de la instituții importante.

Nici capodoperele sale nu lipsesc, inclusiv “Agrigente” și “Le Parc des Princes” – lucrări pline de culoare în care el șterge distincția dintre abstract și figurație.

Nicolas de Staël a produs peste o mie de picturi și aproape la fel de multe desene în mai puțin de 15 ani. Viața era atât de tristă fără picturi încât se grăbea să o umple cu operele sale, a spus odată artistul, așa cum se poate citi în catalogul expoziției care se desfășoară până la 21 ianuarie. (via Reuters)

Continue Reading

Muzee

Muzeul Pergamon din Berlin intră în lucrări extinse de renovare care vor dura 14 ani

Berlin (dpa) – Muzeul Pergamon din Berlin și-a deschis ușile pentru ultima dată duminică, deoarece, din cauza unor lucrări extinse de renovare, una dintre atracțiile de pe Lista Patrimoniului Mondial de pe Insula Muzeelor se va închide timp de 14 ani.

Published

on

Sunt așteptați mulți vizitatori și cozi lungi în ultima zi de vizitare a muzeului. Programările au fost făcute cu mult timp înainte. Cu orele prelungite de deschidere, muzeul – care găzduiește celebrul Poarta Ishtar sau Drumul Procesiunii din Babilon – poate fi vizitat de la 9 dimineața până la 9 seara (0700-1900 GMT).

Muzeul Pergamon este unul dintre cele mai populare muzee din Germania. Va rămâne complet închis cel puțin patru ani.

Aripa de nord a clădirii și aripa centrală cu celebrul Altar Pergamon sunt închide publicului de 10 ani.

Secțiunea A, care include Altarul Pergamon, ar trebui să fie din nou accesibilă în 2027. Secțiunea B va rămâne închisă cel puțin până în 2037, ceea ce înseamnă că întregul Muzeu Pergamon nu poate fi explorat din nou cel puțin 14 ani. Costul total ar putea fi de 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari).

Muzeul Pergamon, care găzduiește Colecția de Antichități Clasice, Muzeul Orientului Antic și Muzeul de Artă Islamică, este unul dintre puținele muzee din Germania care atrag mai mult de 1 milion de vizitatori în fiecare an. (Via Reuters)

Continue Reading

Trending