Muzee
O comandă neterminată a lui Picasso pentru Brooklyn este prezentată într-o expoziție în premieră
New York (dpa) – În 1910, un colecționar de artă din New York i-a dat o sarcină tânărului Pablo Picasso de a-i furniza picturi cubiste pentru a le expune în biblioteca sa.
Colecționarul Hamilton Easter Field, stabilit în Brooklyn, îl cunoștea pe Picasso din Paris și dorea să sponsorizeze 11 lucrări create de această stea în ascensiune a lumii artistice spaniole.
Niciuna dintre lucrările comandate nu a ajuns vreodată în Brooklyn.
Picasso, care nu a călătorit niciodată în Statele Unite, a lucrat la comanda respectivă în studioul său din Paris. Cu toate acestea, nu a reușit să o finalizeze înaintea morții lui Field în 1922.
O sută de ani mai târziu, prima expoziție dedicată acestor lucrări neterminate are loc în districtul Brooklyn al New York-ului. Expoziția „Picasso: O Comandă Cubistă în Brooklyn” poate fi vizitată la prestigiosul Muzeu Metropolitan din New York până în ianuarie 2024.
Expoziția include documente istorice precum scrisoarea originală de comandă a lui Field, precum și numeroase schițe și cele șase lucrări centrale realizate de Picasso în timpul lucrului la proiect.
„Expoziția este prima care prezintă acest capitol mai puțin cunoscut al perioadei cubiste a lui Picasso și oferă o ocazie de a privi Cubismul în relație cu convențiile picturii decorative și spațiul arhitectural”, scriu curatorii expoziției.
Expoziția se deschide în contextul încheierii unei alte expoziții majore despre Picasso, organizată în Brooklyn, care însă privește cu un ochi critic legenda artei spaniole.
Expoziții din întreaga lume marchează 50 de ani de la moartea celui mai cunoscut pictor spaniol, iar Muzeul Brooklyn a atras atenția asupra sexismului notoriu al lui Picasso.
O expoziție de referință din perspectiva feminismului, curatoriată de comedianul australian Hannah Gadsby, se apropie de final în luna septembrie.
S-au publicat nenumărate cărți și articole despre modul în care Picasso trata femeile, însă doar în urma mișcării #MeToo prezentarea lucrărilor sale în galerii este reconsiderată în mod larg.
Reprezentarea subiectelor feminine ale lui Picasso este acum privită adesea ca fiind defăimătoare, în timp ce picturile sale cubiste au fost descrise ca dezmembrând corpurile femeilor. „De fiecare dată când schimb soțiile, ar trebui să o ard pe ultima. Astfel, scap de ele. Nu ar mai fi în jurul meu să-mi complice existența”, spunea Picasso.
Pictorul născut în Spania, care ulterior a trăit în mare parte în Franța, este considerat unul dintre cei mai influenți și de succes artiști, fondatorul Cubismului și un jucător cheie al suprarealismului.