„Fantastic, dar înfricoșător”: Paul Smith despre reexpunerea lui Picasso

33 vizualizări
3 minute
picasso
Designerul britanic Paul Smith la Muzeul Picasso din Paris, 3 martie 2022. Foto: Profimedia

Când designerul britanic Paul Smith a fost rugat să curatorieze o reamenajare a Muzeului Picasso din Paris cu ocazia a 50 de ani de la moartea artistului, a decis să se joace.

Abordarea designerului în vârstă de 76 de ani a eliminat obișnuitul white-cube al galeriei de artă, mizând pe culoare.

Simplă, dar extrem de eficientă: perioada albastră a lui Pablo Picasso este prezentată într-o cameră pictată și acoperită în albastru închis, schițele de luptă sunt dispuse pe pereți roșii, iar „Prânzul pe iarbă, pe fundal verde.

„Am avut credit să fac ce vreau în tot muzeul, ceea ce a fost evident fantastic, dar și destul de înfricoșător”, a declarat Smith pentru AFP.

Muzeul l-a abordat în urmă cu cinci ani, iar Smith a petrecut luni de zile căutând prin aproximativ 200.000 de lucrări din arhivele sale.

A scos la iveală obiecte rar văzute, inclusiv mâzgălituri stupide și lascive făcute de Picasso peste reclame în reviste – toate urmele unei minți active mereu.

„Nu s-a oprit niciodată”, a spus Smith. „Au desenat pe reviste, pe șervețele, pe ziare. Se gândea constant să creeze forme”.

– „Fascinant” –

Expoziția începe, alături de piesa preferată a lui Smith, cu șaua de bicicletă și ghidonul pe care Picasso le-a pus împreună pentru a arăta ca un cap de taur.

„Modul în care a gândit lucrurile a fost fascinant și foarte interesant”, a declarat designerul.

„Am făcut (o expoziție) foarte decorativă, pentru ca ideea e ca tinerii școlari și adolescenții să vină și să vadă opera lui într-o altă lumină. Mulți dintre noi l-am văzut deja pe Picasso de multe ori în întreaga lume, așa că sperăm să o arătăm într-un mod nou”.

De asemenea, sunt prezentați șase artiști în viață, inclusiv o lucrare inspirată de Black Lives Matter a new-yorkezei Mickalene Thomas, care se află alături de opera lui Picasso din timpul războiului.

Și, desigur, apar și dungile colorate marca Paul Smith.

„A rămâne la modă ca o companie independentă… a rămâne relevant în toți acești ani înseamnă că reevaluezi și regândești constant, ceea ce reprezintă probabil unul dintre motivele pentru care mi s-a cerut să fac această expoziție”, a declarat Smith.

– „Nu mausoleu” –

Muzeul se confruntă cu o provocare constantă în găsirea unor noi modalități de a venera un artist a cărui operă este atât de omniprezentă și ale cărui opinii clar învechite despre femei au dus la unele reevaluări severe din partea #MeToo.

„Datoria acestui muzeu nu este să servească drept mausoleu unui mare om”, a declarat directorul său Cecile Debray pentru AFP.

„Vrem să fim deschiși la dezbateri și reflecție asupra lui Picasso pentru a-i reconsidera opera și a-i arăta vitalitatea ei continuă.”

Reinterpretarea jucăușă a lui Smith este în mare parte o oportunitate de a prezenta capodoperele într-un mod care arată cât de ironice și contemporane sunt încă, fără a fi ferite de controverse.

Picturile artistului congolez Cheri Samba și Obi Okigbo din Nigeria evidențiază datoria lui Picasso pentru tradițiile africane.

Unii l-au acuzat de însuşire, deşi pentru Smith e un artist care a fost foarte deschis în privinţa ideilor sale.

„Nu i-a fost niciodată frică să admită că a luat de la Cezanne sau că a luat din influența clasicilor sau de la Manet”, a spus designerul. „Mulți creatori de astăzi nu admit vreodată că cineva ar fi influențat”.

Născut în octombrie 1881 la Malaga, Spania, Picasso și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Franța și a murit pe 8 aprilie 1973 pe Coasta de Azur, la vârsta de 91 de ani.

Zeci de expoziții și conferințe în întreaga lume marchează împlinirea a 50 de ani de la moartea sa, urmând ca în toamnă să fie deschis un nou centru de cercetare lângă muzeul din Paris. 

Articolul precedent

Magie tehnologică sau amenințarea artei? Prima manga AI din Japonia

Articolul următor

Opere de El Greco și Goya revin în Spania pentru prima dată după un secol