Muzee
Restauratorii de la Guggenheim au descoperit un câine ascuns într-o capodoperă timpurie a lui Picasso
Tehnologia imagistică modernă a scos la iveală un câine sub un strat subțire de pastă, situat în partea de jos a unui tablou pictat de Pablo Picasso în tinerețe.
Tehnologia imagistică modernă a scos la iveală un câine sub un strat subțire de pastă, situat în partea de jos a unui tablou pictat de Pablo Picasso în tinerețe.
Folosind „spectroscopia imagistică cu fluorescență cu raze X”, cercetătorii au reușit să înregesitreze prezența câinelui din „Le Moulin de la Galette”, pictat de Picasso în timpul șederii sale la Paris, când artistul avea doar 19 ani.
„Privind această arie, în care sunt vizibile și alte culori, și poți vedea că textura nu are legătură cu compoziția finală, am avut convingerea că există ceva dedesubt”, a declarat Julie Barten, conservator senior de pictură la Muzeul Guggenheim.
Barten a studiat lucrarea ani de zile, atât la microscop, cât și cu ajutorul tehnologiei cu raze X, bănuind că ceva, acolo, mai era pictat. Dar abia după ce a apelat la spectroscopia imagistică cu fluorescență cu raze X, pusă la dispoziție de Metropolitan Museum of Art și National Gallery din Washington, D.C., a putut fi dezvăluită figura acoperită.

„Ceea ce vedem, este o imagine falsă în care sunt făcute vizibile componentele de fier, mercur și zinc din pigmenți”, a spus Barten. „Deci este important să subliniem că nu este o fotografie. Este o vizualizare”.
Doar prin îndepărtarea stratului superior de pastă ar putea fi dezvăluită în totalitate imaginea exactă a câinelui, fapt care ar deteriora pictura și ar contraveni cu intențiile artistului.
Barten presupune că e vorba despre un Cavalier King Charles Spaniel, o rasă populară în Paris la acea vreme.
În lucrarea „Le Moulin de la Galette” este reprezentată cea mai populară sală de dans, frecventată și pictată de mulți alți artiști celebri, inclusiv de Pierre-Auguste Renoir, Vincent Van Gogh și Henri de Toulouse-Lautrec.
Megan Fontanella, curatoarea de artă modernă la Guggenheim, a spus că a fost „surprinsă” când a văzut prima dată imaginea câinelui în „Le Moulin de la Galette”.
„Schimbă complet modul în care cineva s-ar fi întâlnit cu această imagine. Ai fi văzut acest câine, cu adevărat adorabil, în prim plan, privind frontal privitorul, cu această minunată fundă”, a spus Fontanella.
„Se poate doar specula de ce Picasso l-a acoperit. Dar cu siguranță că, acum, privirea mea este atrasă de toate aceste figuri minunate din compoziție. Așa că, acolo, nu mai este câinele pentru a ne monopoliza, într-un fel, vederea”, a adăugat ea.
Barten a spus că Picasso a fost un mare editor al propriei sale opere, transformând adesea elementele unei lucrări în forme noi.
„Ceea ce este interesant este că, acoperindu-l, din doar câteva mișcări grăbite de pensulă și, astfel, a lăsat într-un fel, acolo, o prezență fantomatică a câinelui, ceea ce a devenit practica lui, mai târziu în viață”, a spus Barten.
Pictura, considerată una dintre capodoperele timpurii ale lui Picasso, se află de zeci de ani în colecția Muzeului Guggenheim din New York. Acum este piesa centrală a unei expoziții numită „Young Picasso in Paris” (Tânărul Picasso la Paris), care prezintă o serie de picturi, desene și fotografii care transmit povestea primilor ani ai lui Picasso petrecuți la Paris, începând cu 1900.
Expoziția se numără printre multele expoziții dedicate lui Picasso din întreaga lume în acest an, parte din The Picasso Celebration 1973-2023, marcând al 50-lea an de la moartea artistului în 1973.
Pe lângă procesul scanării, cu ajutorul căruia a fost dezvăluit câinele, Barten s-a ocupat și de restaurarea completă a lucrării, pentru a o pregăti pentru expoziție, culorile și vechiul lac îngălbenit luminându-se, lucrarea fiind adusă mai aproape de varianta pictată de Picasso în 1900.
(Via Reuters)
Muzee
Pictura lui Hockney cu Harry Styles este expusă la National Portrait Gallery în Londra
Londra (PA Media/dpa) – O pictură cu Harry Styles de David Hockney a fost expusă la National Portrait Gallery din Londra, ca parte a unei noi expoziții dedicate artistului.

„David Hockney: Drawing From Life” prezintă peste 30 de portrete noi, care au fost create la studioul său de artă din Normandia, Franța, între 2021 și 2022 și sunt expuse pentru prima dată.
Expoziția, deschisă la galeria londoneză joi, cuprinde aproximativ 160 de lucrări care acoperă șase decenii ale vieții artistului.
Tabloul vedetei pop Styles îl înfățișează pe tânărul de 29 de ani purtând un cardigan cu dungi portocalii și roșii și blugi albaștri asortați cu un colier de perle.
Expoziția mai include portrete ale mamei lui Hockney, regretatei Laura Hockney; a prietenei sale, designerul de modă Celia Birtwell; a fostului său partener, curatorul Gregory Evans; și a oamenilor din comunitatea sa locală din Normandia.

Autoportretul său îl presintă zâmbind în timp ce este îmbrăcat într-un costum albastru în carouri, cu o șapcă albă.
Expoziția a fost prezentată anterior la Galeria Națională de Portrete pentru doar 20 de zile în 2020, înainte de a fi închisă din cauza pandemiei.
În plus față de cele 33 de lucrări noi, există și desene color realizate în creion în Paris în anii 1970 și o selecție de desene din anii 1980, când artistul a creat un autoportret în fiecare zi timp de două luni.
Piesele din expoziție au fost create în creion, pastel, cerneală și acuarelă, Hockney utilizând și o cameră de 35 mm și aplicații pe iPhone și iPad.
Noile portrete ale partenerului artistului, Jean-Pierre Goncalves de Lima, marchează, de asemenea, o revenire la pictură după ce Hockney și-a petrecut timpul folosindu-și iPad-ul pentru a captura peisajul din Normandia din jurul casei sale.
Lucrările de artă din expoziție au fost extrase din colecții publice și private, inclusiv din Fundația David Hockney.
„David Hockney: Drawing From Life” va fi deschisă la National Portrait Gallery în perioada 2 noiembrie – 21 ianuarie 2024.
Muzee
Muzeul de Artă Modernă din Paris organizează o expoziție importantă dedicată lui Nicolas de Staël

Paris (dpa) – Muzeul de Artă Modernă din Paris dedică o expoziție amplă pictorului francez Nicolas de Staël, dintre cele aproximativ 200 de lucrări expuse, aproximativ 50 nu au mai fost expuse niciodată anterior.
Expoziția reprezintă un efort de a depăși legenda asociată artistului, care a murit prin sinucidere la vârsta de 41 de ani în Antibes, în sudul Franței.
Se speră că expoziția va reuși să demonteze mitul “prințului nefericit” și să privească lucrările sale într-un mod nou, a declarat co-curatorul și istoricul de artă Pierre Wat, care a explicat pentru dpa că accentul este pus în schimb asupra procesului creativ.
De la copilăria sa ca orfan în Bruxelles și exilul său după Revoluția Rusă și până la moartea sa, viața pictorului reprezintă una dintre temele principale pentru interpretarea operei sale.

Artistul a creat lucrări care au ignorat tendințele și clasificările scenei artistice, așa cum arată cele 11 săli ale Muzeului de Artă Modernă. A fost extrem de productiv și a experimentat constant, trecând de la tonuri închise și grele în anii 1940 la o producție mai sclipitoare, plină de culoare și lumină la sfârșitul carierei sale.
Cu ajutorul Comitetului Nicolas de Staël, curatorii au reușit să găsească numeroase lucrări din colecții private și să obțină împrumuturi de la instituții importante.
Nici capodoperele sale nu lipsesc, inclusiv “Agrigente” și “Le Parc des Princes” – lucrări pline de culoare în care el șterge distincția dintre abstract și figurație.
Nicolas de Staël a produs peste o mie de picturi și aproape la fel de multe desene în mai puțin de 15 ani. Viața era atât de tristă fără picturi încât se grăbea să o umple cu operele sale, a spus odată artistul, așa cum se poate citi în catalogul expoziției care se desfășoară până la 21 ianuarie. (via Reuters)
Muzee
Muzeul Pergamon din Berlin intră în lucrări extinse de renovare care vor dura 14 ani
Berlin (dpa) – Muzeul Pergamon din Berlin și-a deschis ușile pentru ultima dată duminică, deoarece, din cauza unor lucrări extinse de renovare, una dintre atracțiile de pe Lista Patrimoniului Mondial de pe Insula Muzeelor se va închide timp de 14 ani.

Sunt așteptați mulți vizitatori și cozi lungi în ultima zi de vizitare a muzeului. Programările au fost făcute cu mult timp înainte. Cu orele prelungite de deschidere, muzeul – care găzduiește celebrul Poarta Ishtar sau Drumul Procesiunii din Babilon – poate fi vizitat de la 9 dimineața până la 9 seara (0700-1900 GMT).
Muzeul Pergamon este unul dintre cele mai populare muzee din Germania. Va rămâne complet închis cel puțin patru ani.
Aripa de nord a clădirii și aripa centrală cu celebrul Altar Pergamon sunt închide publicului de 10 ani.
Secțiunea A, care include Altarul Pergamon, ar trebui să fie din nou accesibilă în 2027. Secțiunea B va rămâne închisă cel puțin până în 2037, ceea ce înseamnă că întregul Muzeu Pergamon nu poate fi explorat din nou cel puțin 14 ani. Costul total ar putea fi de 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari).
Muzeul Pergamon, care găzduiește Colecția de Antichități Clasice, Muzeul Orientului Antic și Muzeul de Artă Islamică, este unul dintre puținele muzee din Germania care atrag mai mult de 1 milion de vizitatori în fiecare an. (Via Reuters)
-
Muzee1 month ago
Muzeul de Artă Modernă din Paris organizează o expoziție importantă dedicată lui Nicolas de Staël
-
Cultură2 months ago
Ofrande rare de ritual aztec prezentate într-o expoziție din Mexic
-
Știri1 month ago
‘Venus of the Rags’ a lui Pistoletto va renaște din cenușă în Napoli, Italia
-
Piața de Artă4 weeks ago
Pictura lui Monet apare la o licitație din Paris pentru prima dată în decenii