Muzee

Restauratorii de la Guggenheim au descoperit un câine ascuns într-o capodoperă timpurie a lui Picasso

Tehnologia imagistică modernă a scos la iveală un câine sub un strat subțire de pastă, situat în partea de jos a unui tablou pictat de Pablo Picasso în tinerețe.

Published

on

Tehnologia imagistică modernă a scos la iveală un câine sub un strat subțire de pastă, situat în partea de jos a unui tablou pictat de Pablo Picasso în tinerețe.

Folosind „spectroscopia imagistică cu fluorescență cu raze X”, cercetătorii au reușit să înregesitreze prezența câinelui din „Le Moulin de la Galette”, pictat de Picasso în timpul șederii sale la Paris, când artistul avea doar 19 ani.

„Privind această arie, în care sunt vizibile și alte culori, și poți vedea că textura nu are legătură cu compoziția finală, am avut convingerea că există ceva dedesubt”, a declarat Julie Barten, conservator senior de pictură la Muzeul Guggenheim.

Barten a studiat lucrarea ani de zile, atât la microscop, cât și cu ajutorul tehnologiei cu raze X, bănuind că ceva, acolo, mai era pictat. Dar abia după ce a apelat la spectroscopia imagistică cu fluorescență cu raze X, pusă la dispoziție de Metropolitan Museum of Art și National Gallery din Washington, D.C., a putut fi dezvăluită figura acoperită.

Pablo Picasso (1881–1973), „Le Moulin de la Galette”, Paris, 1900. Ulei pe pânză, 90.2 × 117 cm. New York, Solomon R. Guggenheim Museum. Credit © Pablo Picasso / DACS / Foto: Profimedia

 „Ceea ce vedem, este o imagine falsă în care sunt făcute vizibile componentele de fier, mercur și zinc din pigmenți”, a spus Barten. „Deci este important să subliniem că nu este o fotografie. Este o vizualizare”.

Doar prin îndepărtarea stratului superior de pastă ar putea fi dezvăluită în totalitate imaginea exactă a câinelui, fapt care ar deteriora pictura și ar contraveni cu intențiile artistului.

Barten presupune că e vorba despre un Cavalier King Charles Spaniel, o rasă populară în Paris la acea vreme.

În lucrarea „Le Moulin de la Galette” este reprezentată cea mai populară sală de dans, frecventată și pictată de mulți alți artiști celebri, inclusiv de Pierre-Auguste Renoir, Vincent Van Gogh și Henri de Toulouse-Lautrec.

Megan Fontanella, curatoarea de artă modernă la Guggenheim, a spus că a fost „surprinsă” când a văzut prima dată imaginea câinelui în „Le Moulin de la Galette”.

„Schimbă complet modul în care cineva s-ar fi întâlnit cu această imagine. Ai fi văzut acest câine, cu adevărat adorabil, în prim plan, privind frontal privitorul, cu această minunată fundă”, a spus Fontanella.

„Se poate doar specula de ce Picasso l-a acoperit. Dar cu siguranță că, acum, privirea mea este atrasă de toate aceste figuri minunate din compoziție. Așa că, acolo, nu mai este câinele pentru a ne monopoliza, într-un fel, vederea”, a adăugat ea.

Barten a spus că Picasso a fost un mare editor al propriei sale opere, transformând adesea elementele unei lucrări în forme noi.

„Ceea ce este interesant este că, acoperindu-l, din doar câteva mișcări grăbite de pensulă și, astfel, a lăsat într-un fel, acolo, o prezență fantomatică a câinelui, ceea ce a devenit practica lui, mai târziu în viață”, a spus Barten.

Pictura, considerată una dintre capodoperele timpurii ale lui Picasso, se află de zeci de ani în colecția Muzeului Guggenheim din New York. Acum este piesa centrală a unei expoziții numită „Young Picasso in Paris” (Tânărul Picasso la Paris), care prezintă o serie de picturi, desene și fotografii care transmit povestea primilor ani ai lui Picasso petrecuți la Paris, începând cu 1900.

Expoziția se numără printre multele expoziții dedicate lui Picasso din întreaga lume în acest an, parte din The Picasso Celebration 1973-2023, marcând al 50-lea an de la moartea artistului în 1973.

Pe lângă procesul scanării, cu ajutorul căruia a fost dezvăluit câinele, Barten s-a ocupat și de restaurarea completă a lucrării, pentru a o pregăti pentru expoziție, culorile și vechiul lac îngălbenit luminându-se, lucrarea fiind adusă mai aproape de varianta pictată de Picasso în 1900.

(Via Reuters)

Trending

Exit mobile version