Culori aprinse și perspective inversate… Muzeul Granet din Aix-en-Provence expune începând de sâmbătă peste o sută de lucrări ale lui David Hockney, dintre care unele sunt prezentate în premieră în Franța, într-o retrospectivă majoră asupra carierei unuia dintre cei mai apreciați artiști în viață din lume.

Programată inițial pentru vara anului 2021, expoziția fusese amânată din cauza pandemiei de Covid, muzeul dorindu-și să poată „avea impactul pe care îl merită”, explică Bruno Ely, curator șef.
Lucrările provin în principal din colecția Tate, o rețea de patru mari muzee britanice. Vor putea fi admirate timp de patru luni, după turneul european care a numărat orașele Bruxelles, Viena și Lucerna (Elveția).
Expoziția începe pe scara muzeului, cu o cronologie inversă a vieții lui David Hockney: de la stabilirea sa în Normandia în 2019 până la nașterea sa în 1937 la Bradford, Marea Britanie.

La etaj, vizitatorul este întâmpinat de primele picturi și gravuri ale artistului, cele de la începutul anilor ’60.
„În acel moment, lui Hockney îi era greu să se încadreze în arta contemporană”, nefăcând artă abstractă, care este tendința dominantă, spune Bruno Ely.
Hockney menționează în special homosexualitatea sa, care este încă interzisă de lege în Regatul Unit. Mai întâi într-un mod criptic, prin fragmente de citate găsite în toaletele publice, apoi prin reprezentarea unor bărbați goi.

Urmează secțiunea dedicată lucrărilor de la mijlocul anilor 1960, când Hockney s-a mutat în Los Angeles și a descoperit „nenumărate boabe albastre” din cer: piscinele, al căror joc de transparențe „l-a fascinat”, potrivit domnului Ely.
În 2018, una dintre „piscinele” sale va deveni cel mai scump tablou al unui artist în viață: „Portret de artist (Piscina cu două figuri)”, care reprezintă un bărbat care observă un altul sub apă, atinge peste 90 de milioane de dolari.

Expoziția urmărește evoluția tehnicilor lui Hockney, de la portrete naturaliste la naturi moarte cu forme ciudate, la perspectivele inversate, apoi la desenul fotografic sau la iPad.
Și dacă pot fi văzute urmele lui Picasso sau Bacon în anumite tablouri, ultima cameră este dedicată altor doi dintre marii săi „maeștri” care au trăit în Provence. Sunt prezentate două lucrări tribut nemaivăzute până acum în Franța: o versiune a „Jucătorilor de cărți” de Cézanne (1839-1906) de Hockney și alta a „Scaunului” de Van Gogh (1853-1890). (AFP)
Curatoriată de Helen Little, curator independent, Bruno Ely, curator șef, director, muzeul Granet și Paméla Grimaud, curator, șef departament cercetare și curatorial, muzeul Granet.
