Connect with us

Muzee

Expoziția „Sculptorul Picasso” se deschide în Malaga, parte din comemorarea globală a 50 de ani de la moartea artistului

O expoziție cu sculpturile lui Picasso, cunoscut mai degrabă pentru lucrările sale cubiste și suprarealiste, se deschide marți în orașul natal al legendarului artist spaniol, Malaga.

Published

on

O expoziție cu sculpturile lui Picasso, cunoscut mai degrabă pentru lucrările sale cubiste și suprarealiste, se deschide marți în orașul natal al legendarului artist spaniol, Malaga.

Găzduită de Muzeul Picasso al orașului stațiune din sud, expoziția „Sculptorul Picasso. Materie și corp” reunește 61 de sculpturi pe care le-a realizat între 1909 și 1964.

Face parte din comemorarea globală care marchează 50 de ani de la moartea artistului și se va desfășura până pe 10 septembrie.

sculptorul picasso
8 mai, 2023 (Malaga) „Picasso sculptor. Materie și corp”, Muzeul Picasso Malaga. Foto: Lorenzo Carnero / Zuma Press / Profimedia

„Este prima expoziție importantă din Spania dedicată exclusiv sculpturii lui Picasso”, a declarat presei curatoarea expoziției, Carmen Gimenez.

„Corpul uman a fost întotdeauna interesul său principal și din acest motiv” este punctul central al expoziției „Sculptorul Picasso”, a adăugat ea.

Printre lucrările expuse se numără „Reclining bather” (1931), o sculptură în ipsos, „Woman with vase” (1933), din bronz, și „Child” (1960), tot din bronz.

Expoziția urmărește evoluția lui Picasso ca artist de-a lungul a aproape șase decenii de sculptură.

sculptorul picasso
8 mai, 2023 (Malaga) „Picasso sculptor. Materie și corp”, Muzeul Picasso Malaga. Foto: Lorenzo Carnero / Zuma Press / Profimedia

Reflectă influențele cubismului, abstractizării și ale „found object” (ready-made și obiecte care erau utilizate în mod tradițional în artă) prin intermediul lucrărilor realizate din variate materiale de la lemn și fier la ciment, metal și bronz.

Sculptura a fost una dintre laturile mai puțin popularizate ale lui Picasso, iar artistul „s-ar putea să fi realizat aproximativ 700 de sculpturi în comparație cu aproximativ 4500 de picturi”, a declarat Muzeul Picasso.

8 mai, 2023 (Malaga) „Picasso sculptor. Materie și corp”, Muzeul Picasso Malaga. Foto: Lorenzo Carnero / Zuma Press / Profimedia

Deschiderea expoziției „Sculptorul Picasso…” coincide cu împlinirea a 20 de ani de la deschiderea Muzeului Picasso din Malaga.

Picasso s-a născut în Malaga în 1881 și a murit la Mougins, pe Riviera Franceză, în 1973.

El a discutat pentru prima dată ideea unui muzeu Picasso în Malaga în 1953, dar a devenit realitate doar cinci decenii mai târziu, în 2003, potrivit site-ului web al muzeului. (AFP)

Muzee

Pictura lui Hockney cu Harry Styles este expusă la National Portrait Gallery în Londra

Londra (PA Media/dpa) – O pictură cu Harry Styles de David Hockney a fost expusă la National Portrait Gallery din Londra, ca parte a unei noi expoziții dedicate artistului.

Published

on

Saoirse Walsh (stânga) și Perry Stewart privesc „My Parents and Myself” în timpul unui photocall pentru expoziția „David Hockney: Drawing from Life”, la National Portrait Gallery din Londra.

„David Hockney: Drawing From Life” prezintă peste 30 de portrete noi, care au fost create la studioul său de artă din Normandia, Franța, între 2021 și 2022 și sunt expuse pentru prima dată.

Expoziția, deschisă la galeria londoneză joi, cuprinde aproximativ 160 de lucrări care acoperă șase decenii ale vieții artistului.

Tabloul vedetei pop Styles îl înfățișează pe tânărul de 29 de ani purtând un cardigan cu dungi portocalii și roșii și blugi albaștri asortați cu un colier de perle.

Expoziția mai include portrete ale mamei lui Hockney, regretatei Laura Hockney; a prietenei sale, designerul de modă Celia Birtwell; a fostului său partener, curatorul Gregory Evans; și a oamenilor din comunitatea sa locală din Normandia.

Perry Stewart la deschiderea expoziției „David Hockney: Drawing from Life” la National Portrait Gallery, Londra.

Autoportretul său îl presintă zâmbind în timp ce este îmbrăcat într-un costum albastru în carouri, cu o șapcă albă.

Expoziția a fost prezentată anterior la Galeria Națională de Portrete pentru doar 20 de zile în 2020, înainte de a fi închisă din cauza pandemiei.

În plus față de cele 33 de lucrări noi, există și desene color realizate în creion în Paris în anii 1970 și o selecție de desene din anii 1980, când artistul a creat un autoportret în fiecare zi timp de două luni.

Piesele din expoziție au fost create în creion, pastel, cerneală și acuarelă, Hockney utilizând și o cameră de 35 mm și aplicații pe iPhone și iPad.

Noile portrete ale partenerului artistului, Jean-Pierre Goncalves de Lima, marchează, de asemenea, o revenire la pictură după ce Hockney și-a petrecut timpul folosindu-și iPad-ul pentru a captura peisajul din Normandia din jurul casei sale.

Lucrările de artă din expoziție au fost extrase din colecții publice și private, inclusiv din Fundația David Hockney.

„David Hockney: Drawing From Life” va fi deschisă la National Portrait Gallery în perioada 2 noiembrie – 21 ianuarie 2024.

Continue Reading

Muzee

Muzeul de Artă Modernă din Paris organizează o expoziție importantă dedicată lui Nicolas de Staël

Published

on

dpa Via Reuters

Paris (dpa) – Muzeul de Artă Modernă din Paris dedică o expoziție amplă pictorului francez Nicolas de Staël, dintre cele aproximativ 200 de lucrări expuse, aproximativ 50 nu au mai fost expuse niciodată anterior.

Expoziția reprezintă un efort de a depăși legenda asociată artistului, care a murit prin sinucidere la vârsta de 41 de ani în Antibes, în sudul Franței.

Se speră că expoziția va reuși să demonteze mitul “prințului nefericit” și să privească lucrările sale într-un mod nou, a declarat co-curatorul și istoricul de artă Pierre Wat, care a explicat pentru dpa că accentul este pus în schimb asupra procesului creativ.

De la copilăria sa ca orfan în Bruxelles și exilul său după Revoluția Rusă și până la moartea sa, viața pictorului reprezintă una dintre temele principale pentru interpretarea operei sale.

Nicolas de Staël’s “L’Orchestre” (The Orchestra) is among 200 works, 50 of which have never or only rarely been seen, exhibited in Paris’ Museum of Modern Art until January 2024.

Artistul a creat lucrări care au ignorat tendințele și clasificările scenei artistice, așa cum arată cele 11 săli ale Muzeului de Artă Modernă. A fost extrem de productiv și a experimentat constant, trecând de la tonuri închise și grele în anii 1940 la o producție mai sclipitoare, plină de culoare și lumină la sfârșitul carierei sale.

Cu ajutorul Comitetului Nicolas de Staël, curatorii au reușit să găsească numeroase lucrări din colecții private și să obțină împrumuturi de la instituții importante.

Nici capodoperele sale nu lipsesc, inclusiv “Agrigente” și “Le Parc des Princes” – lucrări pline de culoare în care el șterge distincția dintre abstract și figurație.

Nicolas de Staël a produs peste o mie de picturi și aproape la fel de multe desene în mai puțin de 15 ani. Viața era atât de tristă fără picturi încât se grăbea să o umple cu operele sale, a spus odată artistul, așa cum se poate citi în catalogul expoziției care se desfășoară până la 21 ianuarie. (via Reuters)

Continue Reading

Muzee

Muzeul Pergamon din Berlin intră în lucrări extinse de renovare care vor dura 14 ani

Berlin (dpa) – Muzeul Pergamon din Berlin și-a deschis ușile pentru ultima dată duminică, deoarece, din cauza unor lucrări extinse de renovare, una dintre atracțiile de pe Lista Patrimoniului Mondial de pe Insula Muzeelor se va închide timp de 14 ani.

Published

on

Sunt așteptați mulți vizitatori și cozi lungi în ultima zi de vizitare a muzeului. Programările au fost făcute cu mult timp înainte. Cu orele prelungite de deschidere, muzeul – care găzduiește celebrul Poarta Ishtar sau Drumul Procesiunii din Babilon – poate fi vizitat de la 9 dimineața până la 9 seara (0700-1900 GMT).

Muzeul Pergamon este unul dintre cele mai populare muzee din Germania. Va rămâne complet închis cel puțin patru ani.

Aripa de nord a clădirii și aripa centrală cu celebrul Altar Pergamon sunt închide publicului de 10 ani.

Secțiunea A, care include Altarul Pergamon, ar trebui să fie din nou accesibilă în 2027. Secțiunea B va rămâne închisă cel puțin până în 2037, ceea ce înseamnă că întregul Muzeu Pergamon nu poate fi explorat din nou cel puțin 14 ani. Costul total ar putea fi de 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari).

Muzeul Pergamon, care găzduiește Colecția de Antichități Clasice, Muzeul Orientului Antic și Muzeul de Artă Islamică, este unul dintre puținele muzee din Germania care atrag mai mult de 1 milion de vizitatori în fiecare an. (Via Reuters)

Continue Reading

Trending