/

O sculptură nazistă alături de capul lui Lenin în expoziția monumentelor „toxice” din Berlin

26 views
1 min read
Capul unui monument din Berlinul de Est al lui Lenin, demontat și îngropat în 1991, a fost ulterior dezgropat și expus în muzeul Zitadelle. Foto: Gregor Fischer / dpa

O sculptură supradimensionată, folosită de propaganda nazistă în sediul Cancelariei Noului Reich al lui Adolf Hitler, a fost expusă în Berlin, într-o expoziție dedicată examinării istoriei monumentelor „toxice” din capitala germană.

Piesa de sculptură a propagandei naziste, alături de multe alte lucrări similare, sunt prezentate publicului în expoziția intitulată „Unveiled. Berlin and its Monuments”, care explorează modul prin care diferitele regimuri de putere au încercat să modeleze peisajul Berlinului cu monumente, între 1849 și 1986.

Una dintre cele trei sculpturi ecvestre supradimensionate care au supraviețuit distrugerii Berlinului în 1945, poate fi văzută acum într-o încăpere, în spatele unui geam de sticlă din muzeul Zitadelle, din nordul capitalei.

Întrucât lucrările de restaurare nu au fost finalizate, vizitatorii nu au acces în camera sculpturii, până la încheierea lucrărilor.

Pe parcursul anului curent, după încheierea restaurării, muzeul va redeschide accesul la sala ecvestrelor și a artei propagandistice a epocii naziste, alături de multe alte monumente ridicate în diverse perioade istorice ale germaniei, în special capul care a aparținut unui monument impozant al lui Lenin din Berlinul de Est.

Două sculpturi – „Striding Horses” – ale sculptorului Josef Thorak (1889-1952), un artist cheie în propaganda nazistă, au fost returnate muzeului Zitadelle din Berlin, după ce oficialii germani le-au confiscat în 2015 și le-au readus în patrimoniul statului.

O a treia statuie se află pe terenul unei școli de pe lacul Chiemsee din Bavaria, unde a rămas de când familia Thorak a oferit-o pentru plata taxelor de școlarizare ale fiului lor, în anii 1960. (dpa)

Previous Story

Joseph Beuys și 40 de ani de desen – o retrospectivă singulară pe scena de artă din Londra

Next Story

Tehnologia LiDAR scoate la suprafață 400 de orașe și o rețea de super-străzi construite de civilizația Maya