Connect with us

Patrimoniu

Friza Partenonului din colecția Muzeului Britanic urmează să fie returnată Greciei

Published

on

Un număr de sculpturi și fragmente care au făcut parte din friza Partenonului ar putea fi returnate în curând Greciei de Muzeul Britanic, ca parte a unui „schimb cultural” în curs de negociere cu Atena, se arată într-un raport publicat miercuri.

Sculpturile antice, cunoscute și sub numele de Marmurele Elgin, au fost preluate din templul de pe Acropole din Atena la începutul secolului al XIX-lea de către diplomatul britanic Thomas Bruce, contele de Elgin.

Se pare că, de un an, președintele Muzeului Britanic George Osborne — un fost ministru de finanțe — și prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis de un an au purtat trative în secret.

Înțelegerea, de fapt un acord pentru împrumutul acestora, ar putea facilita returnarea antichităților vechi de 2.500 de ani „mai devreme”, a informat miercuri ziarul Daily Telegraph, citând surse.

Un astfel de aranjament ar putea anula interdicția legală impusă de muzeu în ceea ce privește fragmentarea vastei sale colecții.

Acest lucru ar implica probabil că unele obiecte sunt trimise de Londra sub formă de împrumut pe termen lung, Atena oferind la schimb alte comori grecești antice.

Cu toate acestea, acordul asupra împrumutului nu e de așteaptat să pună capăt lungii dispute privind cele 17 sculpturi și o parte dintr-o friză.

The Telegraph a comunicat că Grecia intenționează să mențină presiunea, pentru a-și asigura proprietatea legală deplină asupra sculpturilor.

Strămutate în Marea Britanie de Elgin, pe atunci ambasadorul britanic în Imperiul Otoman, Grecia susține că obiectele au fost furate, militând pentru returnarea lor, în timp ce Marea Britanie susține că au fost luate legal.

Returnarea acestora rămâne un subiect extrem de sensibil. Vasta colecție a Muzeului Britanic include un număr semnificativ de alte obiecte de artă care, acum, sunt considerate de către alte țări pradă luată de Imperiul Britanic, iar guvernul se teme să creeze un precedent.

Un purtător de cuvânt a declarat miercuri: „Am spus public că suntem în căutarea unui nou parteneriat cu Partenonul, cu prietenii noștri din Grecia, și, pe măsură ce intrăm în noul an, sunt în desfășurare tratative constructive”. (AFP)

  • Credit line: Martin Beddall / Alamy / Alamy / Profimedia

  • Undated file photo of a section of the Parthenon Marbles in London's British Museum. George Osborne, the chair of the British Museum, has been holding secret talks with the Greek prime minister over the possible return of the Elgin Marbles, it is understood. The negotiations between the former Chancellor of the Exchequer and Kyriakos Mitsotakis have been taking place in London since November 2021, according to Greek daily newspaper Ta Nea. Issue date: Saturday December 3, 2022.,Image: 710992243, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: Matthew Fearn / PA Images / Profimedia

  • Credit line: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

  • Credit line: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Patrimoniu

Statuia lui Buddha descoperită în Egipt indică legăturile comerciale cu India antică

O statuie a lui Buddha a fost descoperită în vechiul port al Egiptului Berenice de la Marea Roșie, punând în lumină legăturile comerciale cu India sub Imperiul Roman.

Published

on

O statuie a lui Buddha a fost descoperită în vechiul port al Egiptului Berenice de la Marea Roșie, punând în lumină legăturile comerciale cu India sub Imperiul Roman.

buddha
Imagine publicată de Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt, 27 aprilie, 2023, prezintă statuia unui Buddha descoperită în portul antic Berenice, actualul Medinet el Haras. Foto: Profimedia

O misiune polono-americană a descoperit statuia „care datează din epoca romană în timpul săpăturilor de la templul antic din Berenice”, se arată într-un comunicat al ministerului antichităților miercuri.

Descoperirea scoate la lumină „indicații importante asupra prezenței legăturilor comerciale dintre Egipt și India în timpul erei romane”, a declarat șeful consiliului suprem de antichități al Egiptului, Mostafa al-Waziri.

Statuia, deteriorată pe-o parte și cu piciorul drept lipsă, măsoară 71 de centimetri (28 inchi) înălțime și înfățișează un Buddha cu un halou în jurul capului și o floare de lotus alături.

Waziri a spus că Berenice a fost unul dintre cele mai mari porturi maritime din Egiptul epocii romane și a fost adesea destinația navelor comerciale din India încărcate cu mirodenii, pietre semiprețioase, textile și fildeș.

Egiptul a dezvăluit multe descoperiri arheologice majore în ultimii ani, pe fondul încercărilor de a reînvia industria sa vitală, turismul, după ani de tulburări politice și pandemia de Covid.

Cu toate acestea, criticii spun că valul de săpături a dat prioritate descoperirilor care atrag atenția presei în detrimentul cercetărilor academice riguroase.

Bijuteria planurilor guvernului este inaugurarea cu mult întârziată a Marelui Muzeu Egiptean de la poalele piramidelor din Giza.

Guvernul intenționează să atragă 30 de milioane de turiști anual până în 2028, față de 13 milioane înainte de pandemie. (AFP)

Continue Reading

Patrimoniu

O mumie veche de 1000 de ani a fost descoperită de arheologii din Peru

Arheologii peruvieni au dezgropat o mumie cu o vechime de peste 1000 de ani, luni, fiind cea mai recentă descoperire a unor relicve din epoca pre-Inca.

Published

on

Mumia aparține probabil unui adolescent și a fost găsită într-un mormânt subteran, învelită într-un veșmânt funerar, împreună cu obiecte de ceramică. Au fost găsite inclusiv bucăți de piele și păr.

Adolescentul mumificat e într-o „stare bună de conservare”, a declarat arheologul Yomira Huaman, responsabil cu proiectul de cercetare Cajamarquilla afiliat la Universidad Nacional Mayor de San Marcos.

Deși este cel mai bine cunoscut ca refugiu regal Incaș din vârful muntelui din Machu Picchu, Peru a fost casa diferitelor culturi prehispanice care au prosperat înainte ca imperiul Inca să ajungă la putere, de-a lungul coastei centrale a țării și în Anzi.

Adolescentul a trăit între 1100 și 1200 de ani în urmă și se presupune că ar fi aparținut culturilor Lima sau Ichma. Mumia a fost descoperită la aproximativ 200 de metri de locul unde a fost găsită prima mumie a lui Cajamarquilla, a explicat Huaman, referindu-se la o altă mumie descoperită în apropiere anul trecut.

Situl arheologic este și locul unde au fost găsite rămășițele a opt copii și 12 adulți, care se pare că au fost sacrificați în urmă cu aproximativ 800-1200 de ani.

Complexul extins Cajamarquilla conține ruinele a patru piramide și alte construcții. Complexul este al doilea cel mai mare oraș construit din cărămidă de lut din Peru, după Chan Chan, care se află în nordul țării andine.

Cajamarquilla a fost probabil ocupată de cei de pe coastă și din munții andini, a spus Huaman. Situat într-o zonă prăfuită, la aproximativ 20 km (12 mile) de Lima, se credea că situl era un centru comercial înfloritor.

Continue Reading

Patrimoniu

Un tezaur de monede vikinge vechi de 1.000 de ani a fost descoperit în Danemarca

Au fost descoperite în jur de 300 de monede de argint despre care se crede că au mai mult de 1.000 de ani lângă o fortăreață vikingă din nord-vestul Danemarcei.

Published

on

(AFP) Au fost descoperite în jur de 300 de monede de argint despre care se crede că au mai mult de 1.000 de ani lângă o fortăreață vikingă din nord-vestul Danemarcei, a anunțat joi un muzeu norvegian.

Tezaurul unic — situat în două locuri nu departe unul de altul — a fost dezgropat de o tânără cu detectorul de metale într-un lan de porumb toamna trecută.

„Un tezaur ca acesta este foarte rar”, a declarat pentru AFP Lars Christian Norbach, directorul muzeului din Iutlanda de Nord, unde vor fi expuse artefactele.

Monedele de argint au fost găsite la aproximativ opt kilometri (cinci mile) de fortul viking Fyrkat, lângă orașul Hobro.

Iar inscripțiile de pe ele se crede că datează din anii 980.

Tezaurul include monede daneze, arabe și germanice, precum și piese de bijuterii originare din Scoția sau Irlanda, potrivit arheologilor.

Norbach a spus că descoperirile provin din aceeași perioadă cu fortul construit de regele Harald Bluetooth și, astfel, ar putea fi o sursă de noi informații despre istoria vikingilor.

Ar putea exista o legătură între comoara — pe care vikingii ar fi îngropat-o în timpul războaielor — și fortul care a ars în aceeași perioadă, a mai spus el.

Arheologii au spus că vor continua săpăturile în toamna viitoare, după recoltă.

Ei speră să găsească locurile de înmormântare și casele foștilor proprietari ai comorii.

Vikingii credeau că vor putea regăsi comoara îngropată din nou după moarte.

Artefactele vor fi expuse public începând din iulie la Muzeul de Istorie din Aalborg.

Tânăra care a făcut descoperirea urmează să primească o compensație financiară, a cărei valoare nu a fost făcută publică.

Continue Reading

Trending