galeria nationala din berlin
Pechstein, Max, 1881–1955, artist german. „Die Ruhende”, 1911. Ulei pe pânză, 75 x 101 cm. Foto: Profimedia

Galeria Națională din Berlin returnează dreptul de proprietate a trei opere de artă moștenitorilor unui colecționar evreu

17 views
1 min read

Berlin (dpa) – Trei lucrări din colecția Galeriei Naționale din Berlin urmează să fie returnate moștenitorilor fostului colecționar, victimă a persecuțiilor naziste.

Una dintre lucrări ar putea rămâne în inventarul galeriei ca donație, a anunțat miercuri Fundația Patrimoniului Cultural Prusac – organizația umbrelă a Muzeelor Naționale ale capitalei germane

Avocatul Ismar Littmann, colecționarul anterior al lucrărilo, în urma persecuțiilor, a murit în 1934 ca urmare a unei răni suferite după o tentativă de sinucidere.

În anii 1920, Littmann a pus bazele unei colecții extinse cu lucrări de Lovis Corinth, Max Pechstein, Erich Heckel și Max Liebermann. După moartea sa, familia a intrat în dificultăți financiare și a fost nevoită să vândă părți mari din colecția de artă.

Lucrările returnate sunt  „Die Ruhende” (1911) a lui Max Pechstein; „Autoportret” (1925) a lui Wilhelm Schmid; și „Portret dublu (Rabbi S și fiica lui)” (1925) a lui Carlo Mense.

Lucrarea lui Mense va rămâne în galerie sub formă de donație, urmând ca istoria lucrării să fie prezentată de Galeria Națională în descrierea de pe etichetă.

Picturile care urmează să fie returnate fac parte dintr-un stoc uriaș de peste 4.000 de opere de artă care au fost achiziționate de Prusia de la Dresdner Bank în 1935 și, apoi, oferite muzeelor naționale. Din 2018, fundația cercetează acest stoc și urmărește colecționarii anteriori.

„Persecuția național-socialiștilor l-a împins pe Ismar Littmann la sinucidere”, a declarat președintele fundației Hermann Parzinger. Deși nu sunt cunoscute toate detaliile cu privire la pierderea celor trei lucrări, circumstanțele au fost de așa natură încât restituirea dreptului de proprietate moștenitorilor săi a fost o soluție echitabilă și justă. (dpa)

Previous Story

Noile generații recuperează arta tatuajului hajichi din Okinawa, cândva interzisă

Next Story

Colecția Frick din New York expune donația lui Alexis Gregory în premieră

Latest from Patrimoniu