Connect with us

Patrimoniu

Kunsthaus Zurich cercetează colecția în căutarea patrimoniului jefuit de naziști

Kunsthaus Zurich, unul dintre cele mai importante muzee de artă din Elveția, a lansat marți o nouă analiză menită să clarifice dacă vreuna dintre operele de artă sunt parte din patrimoniul cultural jefuit de naziști.

Published

on

Kunsthaus Zurich, unul dintre cele mai importante muzee de artă din Elveția, a lansat marți o nouă analiză menită să clarifice dacă vreuna dintre operele de artă sunt parte din patrimoniul cultural jefuit de naziști.

Ann Demeester, care a preluat funcția de director al muzeului în ianuarie, și-a propus să se confrunte cu această problemă spinoasă a provenienței și artei confiscate de Germania nazistă.

Muzeul a declarat că dorește o comisie națională independentă înființată special pentru a investiga proprietățile culturale jefuite ca urmare a persecuției naziste.

Între timp, a declarat că-și înființează propria comisie internațională de experți independenți în acest an.

„Obiectivul nostru primordial trebuie să fie întotdeauna analiza profesională a originilor lucrărilor pe care le deținem”, a spus Philipp Hildebrand, președintele Zurcher Kunstgesellschaft, asociația de artă care deține colecția și supraveghează muzeul.

„(Trebuie) să permitem soluții juste și echitabile acolo unde există indicii de fond ale proprietăților culturale confiscate ca urmare a persecuției naziste.”

„Suntem conștienți că acesta va fi un proces lung și complex”, a declarat Hildebrand, fost președinte al băncii centrale elvețiene.

Muzeul a spus că va înscrie propria colecție, precum și noile achiziții în procedura de analiză a provenienței.

„Va fi revizuită proveniența lucrărilor create înainte de 1945, care și-au schimbat colecționarii între ianuarie 1933 și mai 1945”, a spus muzeul, referindu-se la anii de control nazist din Germania vecină.

Kunsthaus Zurich
14 martie, 2023. „Irene Cahen d`Anvers” (1880) Auguste Renoir, Colecția Emil Buhrle, Kunsthaus Zurich. Foto: Profimedia

Demeester, fostul director belgian al Muzeului Frans Hals din Țările de Jos, a spus că Kunsthaus Zurich trebuie să fie proactiv și transparent în ceea ce privește cercetarea provenienței.

„Ca muzeu, avem o mare responsabilitate socială”, a spus ea, adăugând: „La fel de important ca cercetarea în sine este ceea ce vom face cu rezultatele”.

Muzeul s-a confruntat cu critici în 2021, când a deschis o nouă aripă pentru a găzdui colecția comerciantului de arme Emil Buhrle, care și-a făcut averea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Industriașul de origine germană a devenit cetățean elvețian naturalizat în 1937 și a murit în 1956, după ce a înființat una dintre cele mai prestigioase colecții private de artă din Europa.

Fundația Buhrle însăși a confirmat că 13 tablouri achiziționate s-au dovedit a fi parte din cele jefuite de naziști de la proprietarii evrei din Franța.

În urma unor procese, în anii 1940, Buhrle a returnat toate cele 13 piese proprietarilor lor de drept și apoi a răscumpărat nouă dintre ele, a declarat fundația.

Colecția a fost expusă pentru mult timp într-un muzeu privat de la periferia orașului Zurich, dar s-a decis mutarea acesteia în urma furtului spectaculos din 2008 a patru capodopere din secolul al XIX-lea.

Patrimoniu

Statuia lui Buddha descoperită în Egipt indică legăturile comerciale cu India antică

O statuie a lui Buddha a fost descoperită în vechiul port al Egiptului Berenice de la Marea Roșie, punând în lumină legăturile comerciale cu India sub Imperiul Roman.

Published

on

O statuie a lui Buddha a fost descoperită în vechiul port al Egiptului Berenice de la Marea Roșie, punând în lumină legăturile comerciale cu India sub Imperiul Roman.

buddha
Imagine publicată de Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt, 27 aprilie, 2023, prezintă statuia unui Buddha descoperită în portul antic Berenice, actualul Medinet el Haras. Foto: Profimedia

O misiune polono-americană a descoperit statuia „care datează din epoca romană în timpul săpăturilor de la templul antic din Berenice”, se arată într-un comunicat al ministerului antichităților miercuri.

Descoperirea scoate la lumină „indicații importante asupra prezenței legăturilor comerciale dintre Egipt și India în timpul erei romane”, a declarat șeful consiliului suprem de antichități al Egiptului, Mostafa al-Waziri.

Statuia, deteriorată pe-o parte și cu piciorul drept lipsă, măsoară 71 de centimetri (28 inchi) înălțime și înfățișează un Buddha cu un halou în jurul capului și o floare de lotus alături.

Waziri a spus că Berenice a fost unul dintre cele mai mari porturi maritime din Egiptul epocii romane și a fost adesea destinația navelor comerciale din India încărcate cu mirodenii, pietre semiprețioase, textile și fildeș.

Egiptul a dezvăluit multe descoperiri arheologice majore în ultimii ani, pe fondul încercărilor de a reînvia industria sa vitală, turismul, după ani de tulburări politice și pandemia de Covid.

Cu toate acestea, criticii spun că valul de săpături a dat prioritate descoperirilor care atrag atenția presei în detrimentul cercetărilor academice riguroase.

Bijuteria planurilor guvernului este inaugurarea cu mult întârziată a Marelui Muzeu Egiptean de la poalele piramidelor din Giza.

Guvernul intenționează să atragă 30 de milioane de turiști anual până în 2028, față de 13 milioane înainte de pandemie. (AFP)

Continue Reading

Patrimoniu

O mumie veche de 1000 de ani a fost descoperită de arheologii din Peru

Arheologii peruvieni au dezgropat o mumie cu o vechime de peste 1000 de ani, luni, fiind cea mai recentă descoperire a unor relicve din epoca pre-Inca.

Published

on

Mumia aparține probabil unui adolescent și a fost găsită într-un mormânt subteran, învelită într-un veșmânt funerar, împreună cu obiecte de ceramică. Au fost găsite inclusiv bucăți de piele și păr.

Adolescentul mumificat e într-o „stare bună de conservare”, a declarat arheologul Yomira Huaman, responsabil cu proiectul de cercetare Cajamarquilla afiliat la Universidad Nacional Mayor de San Marcos.

Deși este cel mai bine cunoscut ca refugiu regal Incaș din vârful muntelui din Machu Picchu, Peru a fost casa diferitelor culturi prehispanice care au prosperat înainte ca imperiul Inca să ajungă la putere, de-a lungul coastei centrale a țării și în Anzi.

Adolescentul a trăit între 1100 și 1200 de ani în urmă și se presupune că ar fi aparținut culturilor Lima sau Ichma. Mumia a fost descoperită la aproximativ 200 de metri de locul unde a fost găsită prima mumie a lui Cajamarquilla, a explicat Huaman, referindu-se la o altă mumie descoperită în apropiere anul trecut.

Situl arheologic este și locul unde au fost găsite rămășițele a opt copii și 12 adulți, care se pare că au fost sacrificați în urmă cu aproximativ 800-1200 de ani.

Complexul extins Cajamarquilla conține ruinele a patru piramide și alte construcții. Complexul este al doilea cel mai mare oraș construit din cărămidă de lut din Peru, după Chan Chan, care se află în nordul țării andine.

Cajamarquilla a fost probabil ocupată de cei de pe coastă și din munții andini, a spus Huaman. Situat într-o zonă prăfuită, la aproximativ 20 km (12 mile) de Lima, se credea că situl era un centru comercial înfloritor.

Continue Reading

Patrimoniu

Un tezaur de monede vikinge vechi de 1.000 de ani a fost descoperit în Danemarca

Au fost descoperite în jur de 300 de monede de argint despre care se crede că au mai mult de 1.000 de ani lângă o fortăreață vikingă din nord-vestul Danemarcei.

Published

on

(AFP) Au fost descoperite în jur de 300 de monede de argint despre care se crede că au mai mult de 1.000 de ani lângă o fortăreață vikingă din nord-vestul Danemarcei, a anunțat joi un muzeu norvegian.

Tezaurul unic — situat în două locuri nu departe unul de altul — a fost dezgropat de o tânără cu detectorul de metale într-un lan de porumb toamna trecută.

„Un tezaur ca acesta este foarte rar”, a declarat pentru AFP Lars Christian Norbach, directorul muzeului din Iutlanda de Nord, unde vor fi expuse artefactele.

Monedele de argint au fost găsite la aproximativ opt kilometri (cinci mile) de fortul viking Fyrkat, lângă orașul Hobro.

Iar inscripțiile de pe ele se crede că datează din anii 980.

Tezaurul include monede daneze, arabe și germanice, precum și piese de bijuterii originare din Scoția sau Irlanda, potrivit arheologilor.

Norbach a spus că descoperirile provin din aceeași perioadă cu fortul construit de regele Harald Bluetooth și, astfel, ar putea fi o sursă de noi informații despre istoria vikingilor.

Ar putea exista o legătură între comoara — pe care vikingii ar fi îngropat-o în timpul războaielor — și fortul care a ars în aceeași perioadă, a mai spus el.

Arheologii au spus că vor continua săpăturile în toamna viitoare, după recoltă.

Ei speră să găsească locurile de înmormântare și casele foștilor proprietari ai comorii.

Vikingii credeau că vor putea regăsi comoara îngropată din nou după moarte.

Artefactele vor fi expuse public începând din iulie la Muzeul de Istorie din Aalborg.

Tânăra care a făcut descoperirea urmează să primească o compensație financiară, a cărei valoare nu a fost făcută publică.

Continue Reading

Trending