Muzeele elvețiene deschid tratative cu Nigeria despre arta jefuită a regatului Benin

28 views
1 min read
Foto: Profimedia

Geneva (dpa) – Opt muzee elvețiene doresc să se consulte cu Nigeria cu privire la aproximativ 50 de obiecte din colecțiile lor, care probabil au fost jefuite inițial din fostul regat al Beninului.

Este posibil ca dreptul de proprietate să fie „transferat”, ceea ce ar putea aduce atât întoarcerea artefactelor înapoi în Nigeria, cât și conversia acestora într-un împrumut permanent, au anunțat joi muzeele.

Cele opt muzee elvețiene au identificat un total de 96 de obiecte din Benin. Aproximativ jumătate dintre acestea provin, cu siguranță sau cu o foarte mare probabilitate, din raidul trupelor britanice din 1897, au raportat muzeele. Trupele au luat cu asalt capitala Beninului, au jefuit palatul regal și apoi l-au ars. Se spune că au luat cu ei 10.000 de obiecte.

Fostul regat din sudul Nigeriei nu are legătură cu republica africană modernă Benin.

Se vorbește frecvent despre „bronzurile din Benin”, dar obiectele sunt realizate și din alte materiale. Au ajuns în Elveția prin intermediul pieței de artă.

benin
Lai Mohammed, ministrul informației și culturii din Nigeria, Geoffrey Onyeama, ministrul de externe al Nigeriei, Annalena Baerbock (Alianța 90), ministrul federal de externe și Claudia Roth (Alianța 90), ministrul de stat pentru cultură și mass-media, în timpul ceremoniei de returnare a bronzurilor din Benin în Nigeria, la Abuja, 20 decembrie 2022. Foto: Profimedia

În decembrie, ministrul german de externe Annalena Baerbock a vizitat Nigeria și a predat primele 20 de bronzuri din Benin din colecțiile germane.

Inițiativa elvețiană implică, printre altele, Muzeul Rietberg și Muzeul Etnologic al Universității din Zurich, precum și Muzeul Culturilor din Basel. (dpa)

Previous Story

Japonia nu acceptă statuile germane care comemorează victimele sclaviei sexuale din cel de-al doilea război mondial

Next Story

Louis Vuitton instalează roboți Yayoi Kusama în mai multe magazine pe glob