Patrimoniu
Rembrandthuis din Amsterdam se redeschide după renovare
Rembrandthuis, sau Casa Rembrandt, a fost extinsă cu cinci noi încăperi, a declarat marți directorul muzeului, Milou Halbesma, la conferința de presă organizată cu ocazia redeschiderii.

Amsterdam (dpa) – Fosta reședință din Amsterdam a pictorului olandez Rembrandt van Rijn din secolul al XVII-lea este deschisă din nou publicului după o renovare amplă.
Rembrandthuis, sau Casa Rembrandt, a fost extinsă cu cinci noi încăperi, a declarat marți directorul muzeului, Milou Halbesma, la conferința de presă organizată cu ocazia redeschiderii.
„Am devenit cu o treime mai mari și acum putem arăta și mai mult din viața personală a pictorului și a modului său de lucru”, a declarat Halbesma.
Închisă timp de cinci luni pe parcursul renovării, populara instituție se deschide acum cu portretul din 1655 „Titus at His Desk”. La aproximativ 400 de ani după ce Rembrandt și-a pictat singurul fiu, lucrarea revine timp de trei luni la locul de origine.

Patrimoniu
Statuia lui Buddha descoperită în Egipt indică legăturile comerciale cu India antică
O statuie a lui Buddha a fost descoperită în vechiul port al Egiptului Berenice de la Marea Roșie, punând în lumină legăturile comerciale cu India sub Imperiul Roman.
O statuie a lui Buddha a fost descoperită în vechiul port al Egiptului Berenice de la Marea Roșie, punând în lumină legăturile comerciale cu India sub Imperiul Roman.

O misiune polono-americană a descoperit statuia „care datează din epoca romană în timpul săpăturilor de la templul antic din Berenice”, se arată într-un comunicat al ministerului antichităților miercuri.
Descoperirea scoate la lumină „indicații importante asupra prezenței legăturilor comerciale dintre Egipt și India în timpul erei romane”, a declarat șeful consiliului suprem de antichități al Egiptului, Mostafa al-Waziri.
Statuia, deteriorată pe-o parte și cu piciorul drept lipsă, măsoară 71 de centimetri (28 inchi) înălțime și înfățișează un Buddha cu un halou în jurul capului și o floare de lotus alături.
Waziri a spus că Berenice a fost unul dintre cele mai mari porturi maritime din Egiptul epocii romane și a fost adesea destinația navelor comerciale din India încărcate cu mirodenii, pietre semiprețioase, textile și fildeș.
Egiptul a dezvăluit multe descoperiri arheologice majore în ultimii ani, pe fondul încercărilor de a reînvia industria sa vitală, turismul, după ani de tulburări politice și pandemia de Covid.
Cu toate acestea, criticii spun că valul de săpături a dat prioritate descoperirilor care atrag atenția presei în detrimentul cercetărilor academice riguroase.
Bijuteria planurilor guvernului este inaugurarea cu mult întârziată a Marelui Muzeu Egiptean de la poalele piramidelor din Giza.
Guvernul intenționează să atragă 30 de milioane de turiști anual până în 2028, față de 13 milioane înainte de pandemie. (AFP)
Patrimoniu
O mumie veche de 1000 de ani a fost descoperită de arheologii din Peru
Arheologii peruvieni au dezgropat o mumie cu o vechime de peste 1000 de ani, luni, fiind cea mai recentă descoperire a unor relicve din epoca pre-Inca.

Mumia aparține probabil unui adolescent și a fost găsită într-un mormânt subteran, învelită într-un veșmânt funerar, împreună cu obiecte de ceramică. Au fost găsite inclusiv bucăți de piele și păr.
Adolescentul mumificat e într-o „stare bună de conservare”, a declarat arheologul Yomira Huaman, responsabil cu proiectul de cercetare Cajamarquilla afiliat la Universidad Nacional Mayor de San Marcos.
Deși este cel mai bine cunoscut ca refugiu regal Incaș din vârful muntelui din Machu Picchu, Peru a fost casa diferitelor culturi prehispanice care au prosperat înainte ca imperiul Inca să ajungă la putere, de-a lungul coastei centrale a țării și în Anzi.
Adolescentul a trăit între 1100 și 1200 de ani în urmă și se presupune că ar fi aparținut culturilor Lima sau Ichma. Mumia a fost descoperită la aproximativ 200 de metri de locul unde a fost găsită prima mumie a lui Cajamarquilla, a explicat Huaman, referindu-se la o altă mumie descoperită în apropiere anul trecut.
Situl arheologic este și locul unde au fost găsite rămășițele a opt copii și 12 adulți, care se pare că au fost sacrificați în urmă cu aproximativ 800-1200 de ani.
Complexul extins Cajamarquilla conține ruinele a patru piramide și alte construcții. Complexul este al doilea cel mai mare oraș construit din cărămidă de lut din Peru, după Chan Chan, care se află în nordul țării andine.
Cajamarquilla a fost probabil ocupată de cei de pe coastă și din munții andini, a spus Huaman. Situat într-o zonă prăfuită, la aproximativ 20 km (12 mile) de Lima, se credea că situl era un centru comercial înfloritor.
Patrimoniu
Un tezaur de monede vikinge vechi de 1.000 de ani a fost descoperit în Danemarca
Au fost descoperite în jur de 300 de monede de argint despre care se crede că au mai mult de 1.000 de ani lângă o fortăreață vikingă din nord-vestul Danemarcei.

(AFP) Au fost descoperite în jur de 300 de monede de argint despre care se crede că au mai mult de 1.000 de ani lângă o fortăreață vikingă din nord-vestul Danemarcei, a anunțat joi un muzeu norvegian.
Tezaurul unic — situat în două locuri nu departe unul de altul — a fost dezgropat de o tânără cu detectorul de metale într-un lan de porumb toamna trecută.
„Un tezaur ca acesta este foarte rar”, a declarat pentru AFP Lars Christian Norbach, directorul muzeului din Iutlanda de Nord, unde vor fi expuse artefactele.
Monedele de argint au fost găsite la aproximativ opt kilometri (cinci mile) de fortul viking Fyrkat, lângă orașul Hobro.
Iar inscripțiile de pe ele se crede că datează din anii 980.
Tezaurul include monede daneze, arabe și germanice, precum și piese de bijuterii originare din Scoția sau Irlanda, potrivit arheologilor.
Norbach a spus că descoperirile provin din aceeași perioadă cu fortul construit de regele Harald Bluetooth și, astfel, ar putea fi o sursă de noi informații despre istoria vikingilor.
Ar putea exista o legătură între comoara — pe care vikingii ar fi îngropat-o în timpul războaielor — și fortul care a ars în aceeași perioadă, a mai spus el.
Arheologii au spus că vor continua săpăturile în toamna viitoare, după recoltă.
Ei speră să găsească locurile de înmormântare și casele foștilor proprietari ai comorii.
Vikingii credeau că vor putea regăsi comoara îngropată din nou după moarte.
Artefactele vor fi expuse public începând din iulie la Muzeul de Istorie din Aalborg.
Tânăra care a făcut descoperirea urmează să primească o compensație financiară, a cărei valoare nu a fost făcută publică.
-
Muzee1 month ago
Muzeul de Artă Modernă din Paris organizează o expoziție importantă dedicată lui Nicolas de Staël
-
Cultură2 months ago
Ofrande rare de ritual aztec prezentate într-o expoziție din Mexic
-
Știri1 month ago
‘Venus of the Rags’ a lui Pistoletto va renaște din cenușă în Napoli, Italia
-
Piața de Artă4 weeks ago
Pictura lui Monet apare la o licitație din Paris pentru prima dată în decenii
You must be logged in to post a comment Login