O expoziție despre sclavie curatoriată de Rijksmuseum la sediul Națiunilor Unite

19 views
1 min read

Cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Sclaviei și a Comerțului Transatlantic cu Sclavi, expoziția intitulată „Slavery. Ten True Stories of Dutch Colonial Slavery”(Sclavie: zece povești adevărate despre sclavia colonială olandeză) a fost deschisă marți (28 martie) la sediul Națiunilor Unite. 

Expoziția este realizată prin parteneriatul Programului Națiunilor Unite de sensibilizare privind comerțul transatlantic cu sclavi și sclavie, cu Rijksmuseum și Misiunea Permanentă a Regatului Țărilor de Jos la ONU. 

Șefa departamentului de istorie al Rijksmuseum, dr. Valika Smeulders, a declarat: „Am vrut să arătăm prin această expoziție că istoria ne aparține tuturor. Este istorie națională. Este vorba despre strămoșii tăi; stramoșii mei. Este vorba despre un popor care a făcut parte din sistem, despre oamenii care au fost înrobiți și despre oamenii care au luptat împotriva lui.” 

„Sperăm că aceste zece povești pe care le-am adunat vor fi începutul unei conversații mai ample, cu milioane de povești, pentru că înțelegem că vorbim despre cel puțin 250 de ani de istorie și despre o regiune foarte mare pe care trebuie s-o avem în vedere. 

Așadar, scoțând acest lucru la lumină, construim un viitor comun.” 

Curatoriată și expusă inițial în 2021 de Rijksmuseum, muzeul național de artă și istorie al Țărilor de Jos din Amsterdam, versiunea adaptată a expoziției este deschisă publicului în perioada 27 februarie – 30 martie în holul sediului Națiunilor Unite.

Smeulders a spus: „Când George Floyd a murit și toate mișcările Black Lives Matter din întreaga lume au arătat că trebuie să aruncăm o privire mai dură și mai critică asupra sclaviei, acest lucru ne-a împins cu adevărat înainte să aducem acest lucru în prim-plan”. 

rijksmuseum
„Slavery: Ten True Stories of Dutch Colonial Slavery” expoziția curatoriată de Rijksmuseum la sediul Națiunilor Unite, New York City, 24 februarie, 2023. Foto: Profimedia

Expoziția despre „…zece povești adevărate…” se concentrează asupra problemelor sclaviei din epoca colonială olandeză, între secolul al XVII-lea și secolul al XIX-lea — în Brazilia, Surinam și Caraibe, precum și în Africa de Sud, Asia și Țările de Jos. Prezintă 10 povești personale adevărate despre oameni care au fost înrobiți, oameni care au profitat de sistemul sclaviei și oameni care s-au ridicat vocea împotriva acestuia. (UN Via Reuters)

Previous Story

Capodopera lui Kandinsky a atins suma record de 45 milioane de dolari într-o licitație în Londra

Next Story

Portretul fiicei lui Picasso a depășit 18 milioane de lire sterline la Sotheby’s

Latest from Patrimoniu