Peter Weibel a murit la 78 de ani

26 views
1 min read
peter weibel
18 ianuarie 2023, Baden-Wuerttemberg, Karlsruhe: Peter Weibel, artist și director al (ZKM), în biroul său. Foto: Profimedia

Karlsruhe, Germania (dpa) – Artistul și provocatorul austriac de renume mondial Peter Weibel, a cărui activitate plină de inovație s-a întins pe decenii, a murit în Germania în urma unei scurte boli. Avea 78 de ani.

Weibel a murit la spitalul din Karlsruhe, a anunțat joi Centrul de Artă și Media (ZKM) al orașului din vestul Germaniei. Duminică ar fi împlinit 79 de ani. Weibel a condus instituția culturală timp de aproape un sfert de secol.

Născut în Odesa, Ucraina, Weibel a produs senzații ca artist conceptual, video, performativ și pe computer. De asemenea, a practicat muzica și a fost un teoretician al noilor media.

La sfârșitul anilor 1960, partenerul său de atunci, artista de avangardă Valie Export, l-a condus pe străzile Vienei în lesă. În 1973, și-a fixat limba în ciment în semn de protest, o parte din aceasta pierzându-și-o.

Sub motto-ul „Eu sunt ecranul”, el a proiectat filme porno pe corpul său gol.

În 2004, a montat un mâner uriaș pentru bagaje în mijlocul unei pajiști din Graz, Austria și a numit lucrarea „The Globe as a Suitcase”.

„Calitatea mea principală este viteza”, a spus el odată. Și exact așa a vorbit: a turuit opiniile despre artă și lume cu o viteză vertiginoasă, mereu cordial, mereu precis, mereu plin de idei.

În cursul vieții a predat la Viena; Halifax, Canada; Kassel, Germania; și New York. Din 1989 până în 1994 a condus Institutul pentru New Media pe care l-a fondat la Universitatea de Arte Frumoase din Frankfurt.

Din 1993 până în 1999 a fost comisar al Pavilionului Austriac la Bienala de la Veneția și director artistic al Neue Galerie la Landesmuseum Joanneum din Graz.

A condus centrul de artă ZKM din Karlsruhe din ianuarie 1999. Mandatul său urma să dureze până la sfârșitul lunii martie.

Weibel era cunoscut ca o prezență energică în lumea artei din Europa. Dar vârsta și sănătatea l-au slăbit în cele din urmă. Acum câteva săptămâni, a declarat pentru dpa: „Devine din ce în ce mai dificil. Începe iarna nemulțumirii”. 

Previous Story

Portretul fiicei lui Picasso a depășit 18 milioane de lire sterline la Sotheby’s

Next Story

Sotheby’s e acuzată de fraudă de un colecționar miliardar rus