Piața de Artă

Cea mai veche Biblie ebraică și un Rousseau printre raritățile licitațiilor de primăvară din New York

O serie de lucrări rare, inclusiv cea mai veche Biblie ebraică din lume, conservată aproape în întregime, și un peisaj acvatic al lui Gustav Klimt, debutează la licitație sub titlul vânzărilor de primăvară din New York.

Published

on

O serie de lucrări rare, inclusiv cea mai veche Biblie ebraică din lume, conservată aproape în întregime, și un peisaj acvatic al lui Gustav Klimt, debutează la licitație sub titlul vânzărilor de primăvară din New York, începând cu această săptămână.

Codex Sassoon, cea mai veche Biblie ebraică, are o vechime de peste 1000 de ani și este unul dintre cele două codexuri care conțin toate cele 24 de cărți ale Bibliei ebraice care au supraviețuit în epoca modernă.

Este cel mai scump document sau manuscris istoric care a fost scos într-o licitație și se preconizează că va atinge până la 50 de milioane de dolari la Sotheby’s, pe 17 mai.

Casa de licitații oferă și pictura lui Klimt din 1901-1902 „Island in the Attersee”.

„Insel im Attersee” de Gustav Klimt, Modern Evening Auction, Sotheby’s, 8 mai, 2023, New York. Foto: Profimedia

Opera pictorului austriac apare la licitație pentru prima dată după decenii și este de așteptat să atingă aproximativ 45 de milioane de dolari.

„Peisajele lui acvatice sunt foarte rare și este foarte neobișnuit să ai o oportunitate ca aceasta”, a spus șefa licitațiilor de artă modernă a Sotheby’s, Allegra Bettini.

La Christie’s, lotul vedetă este „Les Flamants” al lui Henri Rousseau, care urmează să doboare un preț record în licitație pentru renumitul pictor postimpresionist francez.

„Les Flamants”, Henri Rousseau, estimată la 20 – 30 milioane dolari. Christie’s, New York, 2 mai, 2023. Foto: Profimedia

Uleiul pe pânză din 1910, parte a celebrei sale serii „Jungle”, este una dintre cele mai puțin de zece lucrări în colecție privată care sunt atribuite lui Rousseau.

„Ai putea petrece o viață întreagă fără să vezi un astfel de tablou”, a spus Max Carter, vicepreședintele Christie’s pentru arta secolelor 20 și 21.

„Este probabil unul dintre cele două sau trei cele mai rare tablouri pe care le voi vedea vreodată la Christie’s”, a adăugat.

Casa de licitații se așteaptă ca lucrarea, care se află în aceeași colecție privată din anii 1940, să se vândă joi cu până la 30 de milioane de dolari.

Prețul record actual în licitație pentru un Rousseau este de 4,4 milioane de dolari, stabilit în urmă cu trei decenii.

„Now’s the Time”, Jean-Michel Basquiat, Sotheby’s, New York, 8 mai, 2023. Foto: Profimedia

Alte momente importante ale licitațiilor de la Sotheby’s includ oda jazz-ului din 1985 a lui Jean-Michel Basquiat „Now’s the Time”, despre care se estimează că va depăși 30 de milioane de dolari.

Sculptura „Spider” a lui Louise Bourgeois din 1996, estimată între 30 și 40 de milioane de dolari — cea mai mare dintre lucrările ei.

Structura impunătoare, cu o întălțime de trei metri, se află și ea pentru în premieră pe listă.

„Când te gândești la sculptura monumentală în aer liber din secolul al XX-lea, aceasta este cea la care te gândești”, a spus Kelsey Leonard, șeful contemporan de licitații de seară Sotheby’s.

„Spider”, Louise Bourgeois, Contemporary Evening Auction, Sotheby’s, 8 mai, 2023, New York. Foto: Profimedia

O altă lucrare care va atrage cu siguranță atenția este „Haze Days” a artistului japonez Yoshitomo Nara din 1998.

Pictura de aproape 6 metri înălțime care înfățișează o tânără angelică, cu o strălucire de oțel, se așteaptă la o estimare de 18 milioane de dolari. (AFP)

Trending

Exit mobile version