O pânză de Kandinsky printre capodoperele prezentate în următoarele licitații din Londra

35 vizualizări
2 minute
„Murnau mit Kirche II”, Wassily Kandinsky, Sotheby's, Londra. Foto: Profimedia

O capodoperă recent restaurată a lui Wassily Kandinsky, „Murnau Mit Kirche II”, va fi scoasă la licitație pe 1 martie, alături de un Munch și un Kupka, care a aparținut cândva lui Sean Connery.

Evaluată la 45 de milioane de dolari (42 de milioane de euro), lucrarea lui Kandinsky din 1910 e martorul tranziției maestrului rus către abstractizare.

Pânza cu dimensiuni în jur de un metru pe un metru ilustrează peisajul plin de culoare al satului german Murnau, cu acoperișuri ascuțite și turla bisericii întinse ca vârfurile Alpilor Bavarezi.

Lucrarea în ulei a împodobit cândva sala de mese a cuplului de evrei Johanna Margarethe Stern și Siegbert Stern, fondatorii unei companii textile.

Parte din mondenitatea culturală a Berlinului anilor ’20, enumerându-i doar pe Thomas Mann, Franz Kafka și Albert Einstein din cercul lor, au pus bazele unei colecții care însumează aproximativ 100 de picturi și desene.

Siegbert Stern a murit din cauze naturale în 1935. Soția sa s-a refugit în Țările de Jos, dar a murit în Auschwitz în mai 1944, după ce a fost capturată de naziști.

„Murnau Mit Kirche II” a fost identificat doar cu un deceniu în urmă într-un muzeu din Eindhoven, unde se afla din 1951.

A fost returnat anul trecut moștenitorilor Stern, 13 supraviețuitori având de împărțit veniturile.

„Nimic nu poate șterge greșelile trecutului”, a comunicat într-o declarație familia.

Dar restituirea picturii a fost „imens de semnificativă pentru noi, pentru că este o recunoaștere și închide parțial o rană care a rămas deschisă de-a lungul generațiilor”.

Pânza de 4 metri lungime a lui Edvard Munch, Sotheby’s Licitația de artă modernă și contemporană, Londra. Foto: Profimedia

– Un Munch ascuns –

În licitația de la Sotheby’s va fi pus în vânzare, de asemenea, un tablou al lui Edvard Munch, „Dance on the bitch” (1906-1907).

Lucrarea, care a fost ascunsă de naziști într-un hambar dintr-o pădure norvegiană, este de așteptat să atingă 15-25 de milioane de dolari.

De asemenea, va fi pusă în vânzare lucrarea lui Frantisek Kupka din 1912 „Complexe”, care a aparținut regretatului actor faimos pentru rolurile sale de James Bond, Sean Connery.

„Complexe”, František Kupka. Foto:Profimedia

Se așteaptă să atingă în jur de 2,6-3,4 milioane de dolari, ceea ce ar fi un record pentru artistul ceh într-o licitație.

Încasările vor merge către Fundația Sean Connery, creată pe moșia sa pentru a oferi granturi instituțiilor și organizațiilor din Scoția și Bahamas.

Vânzarea face parte dintr-o serie de mai multe licitații care vor avea loc săptămâna viitoare în Londra, casa de licitații Christie’s ocupânu-se de Cezanne, Magritte și Picasso. (AFP)

Articolul precedent

Clasa G Mercedes lasă offroad-ul pentru a deveni o lucrare de artă la Fashion Week Londra 2023

Articolul următor

Vuitton e acuzat pentru reproducerea unor picturi de Joan Mitchell într-o campanie publicitară