Capodopera lui Kandinsky a atins suma record de 45 milioane de dolari într-o licitație în Londra

20 views
1 min read
Foto: Profimedia

O pânza a lui Wassily Kandinsky „Murnau Mit Kirche II”, recuperată recent de descendenții proprietarului – un evreu german ucis de naziști, a fost vândută miercuri pentru suma de 45 de milioane de dolari, stabilind un record pentru artist, conform Sotheby’s.

Lucrarea în ulei a lui Kandinsky a împodobit cândva sala de mese a cuplului de evrei Johanna Margarethe Stern și Siegbert Stern, fondatorii unei companii textile.

În centrul mondenității culturale a Berlinului anilor ’20, enumerându-i doar pe Thomas Mann, Franz Kafka și Albert Einstein din cercul lor, au pus bazele unei colecții care însumează aproximativ 100 de picturi și desene.

Siegbert Stern a murit din cauze naturale în 1935. Soția sa s-a refugit în Țările de Jos, dar a murit în Auschwitz în mai 1944, după ce a fost capturată de naziști.

„Murnau Mit Kirche II” a lui Kandinsky a fost identificat cu doar un deceniu în urmă într-un muzeu din Eindhoven, unde se afla din 1951.

A fost returnat anul trecut moștenitorilor Stern, 13 supraviețuitori având de împărțit veniturile.

„Nimic nu poate șterge greșelile trecutului”, a comunicat într-o declarație familia.

Dar restituirea picturii a fost „imens de semnificativă pentru noi, pentru că este o recunoaștere și închide parțial o rană care a rămas deschisă de-a lungul generațiilor”.

kandinsky
Foto: Profimedia

A fost scos la licitație și „Dance on the Beach” al lui Edward Munch din 1906, pictura atingând 20 de milioane de dolari.

Un tablou de Frantisek Kupka, „Complexe” (1912), care a aparținut cândva actorului Sean Connery, s-a vândut cu 4,6 milioane de lire sterline. Încasările vor merge către Fundația Connery, care operează în Scoția și Bahamas.

Vânzarea face parte dintr-o serie de licitații din Londra dedicate artei moderne și contemporane. (AFP)

Previous Story

Artistul Anselm Kiefer a primit cea mai înaltă decorație germană la Paris

Next Story

O expoziție despre sclavie curatoriată de Rijksmuseum la sediul Națiunilor Unite