Piața de Artă
Lacul lui Klimt a depășit 50 de milioane de dolari în licitațiile de primăvară din New York
Un tablou al renumitului pictor austriac Gustav Klimt a depășit 50 de milioane de dolari la licitațiile anuale de primăvară din New York, pictura fiind scoasă în premieră la o licitație.

New York (dpa) – Un tablou al renumitului pictor austriac Gustav Klimt a depășit 50 de milioane de dolari la licitațiile anuale de primăvară din New York, pictura fiind scoasă în premieră la o licitație.
Lucrarea, realizată la începutul secolului al XX-lea, „Insel im Attersee” („Insula din Lacul Attersee”) a fost achiziționată de către un colecționar din Japonia pentru suma de 53,2 milioane de dolari, a anunțat miercuri casa de licitații Sotheby’s.
Peisajul înfățișează suprafața strălucitoare și turcoaz a apei, în culori vibrante caracteristice lui Klimt, care a fost un membru prin excelență al mișcării art nouveau.
A fost vândut în șapte minute, a transmis într-un comunnicat casa de licitații.

Tabloul „L’Empire des lumières” al suprarealistului belgian René Magritte (1898-1967) a fost, de asemenea, vândut la un preţ de 42,3 milioane de dolari.
În total, licitația Sotheby’s de marți seara a avut încasări de aproximativ 427 de milioane de dolari.
Piața de Artă
Tabloul lui Picasso se vinde pentru 139 de milioane de dolari, cea mai valoroasă lucrare de artă vândută la licitație în acest an
Pictura „Femme à la montre” a lui Pablo Picasso din anul 1932 s-a vândut pentru peste 139 de milioane de dolari miercuri, la o licitație organizată de Sotheby’s la New York, devenind astfel cea mai valoroasă lucrare de artă vândută la nivel mondial într-o licitație în acest an.

New York (Reuters) – Lucrarea lui Picasso este una dintre vedetele sezonului de toamnă al licitațiilor de artă din New York City și este privită de mulți ca un indicator pentru piața de artă. Ea a fost scoasă la licitație ca parte a unei vânzări estimate la 400 de milioane de dolari din colecția filantropei decedate Emily Fisher Landau.
Prețul cu nouă cifre a plasat pictura pe locul doi în topul celor mai scumpe picturi de Picasso vândute la licitație, după „Les femmes d’Alger (Version ‘O’)”, care a fost adjudecată cu 179,3 milioane de dolari, la Christie’s în 2015.
„Femme à la montre”, tradus din franceză în „Femeie cu ceas”, este un portret al amantei artistului, Marie-Thérèse Walter, așezată pe un scaun tron în fața unui fundal albastru. Ceasul de mână titular este un motiv întâlnit și în lucrările în care Picasso o înfățișa pe soția sa, balerina ruso-ucraineană Olga Khokhlova.
Walter avea 17 ani când l-a cunoscut pe Picasso, în vârstă de 45 de ani, la Paris, iar cei doi au intrat ulterior într-o relație secretă în timp ce el era încă căsătorit cu Khokhlova. Walter a devenit subiectul multor opere de artă ale lui Picasso, inclusiv pictura „Femme nue couchée” din 1932, care s-a vândut la licitație în 2022 pentru 67,5 milioane de dolari.
Picasso a pictat „Femme à la montre” într-un an crucial din cariera sa. La vârsta de 50 de ani, în 1932, el își câștigase deja faima, însă și-a intensificat ambițiile pentru a-i liniști pe criticii care puneau la îndoială „dacă era un artist al trecutului sau al viitorului”, potrivit muzeului Tate Modern.
Fisher Landau a achiziționat tabloul de la galeria Pace din New York în 1968 și l-a păstrat deasupra șemineului în apartamentul ei din Manhattan, conform Sotheby’s.
Un cumpărător anonim a întrecut alte două persoane care au licitat pentru pictură.
Piața de Artă
Pictura lui Monet apare la o licitație din Paris pentru prima dată în decenii
Paris (Reuters) – O pictură realizată de maestrul impresionist francez Claude Monet, care a rămas într-o colecție privată începând cu 1948, se așteaptă să atingă 3 milioane de euro (3,22 milioane de dolari) atunci când va fi scoasă la licitație în acest lună la Paris, a comunicat casa de licitații Ader.

Paisajul lui Monet “Les Saules, Giverny” („Salciile, Giverny”), datând din 1886, reapare pe piața de artă franceză, unde picturile lui Monet au devenit din ce în ce mai rare.
Este una dintre cele aproximativ 36 de loturi la viitoarea licitație de artă impresionistă și modernă a casei de licitații Ader de la Hotel Drouot, programată pentru 24 noiembrie.
„Picturile lui Claude Monet de această anvergură, de această dimensiune, nu mai există cu adevărat în rândul familiilor franceze. Ele se găsesc în mare parte în muzee mari sau în colecții străine, dar este foarte rar să le găsești în Franța”, a declarat David Nordmann, de la casa Ader, vineri, într-o prezentare a licitației pentru Reuters.
„Este o mare ocazie pentru piața franceză”, a adăugat el.
Pictura în ulei a lui Monet – cu dimensiunile de 73 cm pe 92 cm – a aparținut unei familii de origine evreiască și a fost expusă în apartamentul lor luxos din centrul Parisului. Bunicul familiei a achiziționat pictura dintr-o galerie din Nisa în 1948, iar aceasta a rămas în posesia familiei de atunci.
Chiar dacă nu este la fel de faimoasă ca nuferii sau picturile Gare Saint Lazare, care pot atinge prețuri de până la 100 de milioane de euro, “Les Saules, Giverny” poartă stilul caracteristic al artistului.
„Este o operă tipică a lui Claude Monet, în special prin pensulație și modul în care face lumina”, a spus Nordmann.
Monet a găsit alinare în Giverny, la vest de Paris, din 1883 până la moartea sa în 1926, transformând o casă de stuc roz în casa și atelierul său permanent, crescând o grădină de stil japonez cu flori și copaci răspândiți pe o un lac cu nuferi, care l-au inspirat în multe dintre picturile sale.
Licitația include și o lucrare a pictoriței americane Mary Cassatt. ”Portrait de Jeune Fille au Chapeau Blanc” („Portretul unei tinere femei cu pălărie albă”) este estimat la 800.000 până la 1,2 milioane de euro.
Piața de Artă
Târgul de Artă Frieze revine în Coreea de Sud, oferind un impuls pieței de artă din Asia

SEUL (Reuters) – Târgul de Artă Frieze s-a întors în Coreea de Sud pentru al doilea an consecutiv, cu dealerii sperând că evenimentul va da un impuls pieței locale de artă, după scăderea vânzărilor în acest an ca urmare a problemelor economice.
Colecționarii de artă s-au adunat la centrul de convenții COEX din Seul pentru a vedea opere de artă de ultimă oră create de artiști emergenți, artă antică din secolul al XX-lea și oferta galeriilor consacrate, precum Galeria Hyundai, Kukje și Gana.
Târgul, organizat de Frieze, deținut de Endeavor Group, a avut premiera în Asia anul trecut în Coreea de Sud, atrăgând peste 70.000 de vizitatori.
Piața de artă din Coreea de Sud a atins pentru prima dată în 2022 un venit de 1 trilion de woni (750,85 de milioane de dolari), potrivit datelor Ministerului Culturii, Sporturilor și Turismului.
Cu toate acestea, piața s-a contractat în prima jumătate a acestui an, cu volumul vânzărilor de artă de către casele de licitații majore din Coreea de Sud în scădere cu 44,8% față de anul trecut, conform Korea Arts Management Service.
Cu toate acestea, piața de artă din Coreea de Sud și Asia rămâne rezistentă, a declarat Patrick Lee, directorul Frieze Seoul, pentru Reuters.
„Cred că este o evoluție naturală pe măsură ce colecționarii devin mai sofisticați și mai exigenți.”

Cu restricțiile de călătorie legate de COVID eliminate, Lee se simte optimist cu privire la numărul mai mare de vizitatori internaționali pe durata târgului de patru zile din acest an.
Peste 120 de galerii din 30 de țări participă, mai mult de jumătate dintre ele având spații de operare în Asia, au declarat organizatorii.
„Aducem un număr mare de vizitatori din China, Japonia și din toată regiunea. Am făcut multe demersuri”, a spus Lee.
Seungjin Chung, fondatorul și directorul galeriei G, a declarat că piața de artă din Coreea de Sud a cunoscut o creștere în ultimii ani, în parte datorită colecționarilor din generația Millennials și Gen Z.
„În jur de trei ani în urmă, tinerii colecționari au început să arate interes pentru piață. Celebrități și oameni influenți au început, de asemenea, să colecționeze lucrări de artă, ceea ce cred că a avut un impact.”
Unele celebrități din Coreea de Sud, precum RM, membru al grupului K-pop BTS, au arătat colecțiile lor de artă și au distribuit imagini din vizitele lor în galerii pe rețelele sociale, alimentând interesul pentru artă printre tineri.
Jungmin Cho, care conduce galeria White Noise din Seul, a spus că participarea la Frieze Seoul a fost o experiență nouă, deoarece galeria sa a fost mai degrabă un „spațiu independent de proiecte” în loc să caute activ colecționari.
„Este o mare oportunitate de a promova artiștii pe care îi susținem la nivel internațional și de a construi relații”, a spus ea.
-
Muzee1 month ago
Muzeul de Artă Modernă din Paris organizează o expoziție importantă dedicată lui Nicolas de Staël
-
Cultură2 months ago
Ofrande rare de ritual aztec prezentate într-o expoziție din Mexic
-
Știri1 month ago
‘Venus of the Rags’ a lui Pistoletto va renaște din cenușă în Napoli, Italia
-
Piața de Artă4 weeks ago
Pictura lui Monet apare la o licitație din Paris pentru prima dată în decenii