Licitațiile de artă au atins noi recorduri în 2022, în ciuda instabilității economice

7 views
2 mins read
Foto: Profimedia

Peste un milion de opere de artă au fost scoase la licitație pentru prima dată în 2022, în ciuda condițiilor economice sumbre de pe glob, potrivit unui raport publicat marți.

Un raport al analiștilor Artprice din Franța a confirmat, de asemenea, prăbușirea aproape în totalitate a nebuniei dezlănțuite anul precedent pentru NFT — jetoanele blockchain care dovedesc originalitatea operelor de artă digitale — ale căror vânzări au scăzut cu 94%, până la 13,9 milioane de dolari.

Dar arta tradițională, în special pictura, a avut un an extraordinar.

Peste un milion de opere de artă au fost scoase la licitație și 704.747 de lucrări au fost vândute, Christie’s având șase lucrări care au depășit 100 de milioane de dolari fiecare.

„Ar fi nepotrivit să credem că problemele lumii nu au avut niciun impact asupra pieței licitațiilor de artă”, se arată în raport. „Într-adevăr, pentru anumite capodopere ale istoriei artei, anul 2022 a reprezentat o competiție mai intensă ca oricând”.

Veniturile globale din licitațiile de artă au scăzut ușor față de anul precedent — de la 17 miliarde de dolari la 16,5 miliarde de dolari.

Dar acest lucru s-a datorat scăderii pieței chineze, care a fost încă sub restricții stricte  în pandemia de Covid, vânzările reducându-se cu o treime, până la 3,9 miliarde de dolari.

New York-ul s-a remarcat, cu vânzări în creștere cu 1,5 miliarde de dolari datorită vânzărilor mai multor capodopere ale unor artiști precum Cezanne, Van Gogh și Monet din colecții private, în special din cea a co-fondatorului Microsoft, Paul Allen.

Doar una dintre picturile sale — un portret al Marilyn Monroe de Andy Warhol — a atins 195 de milioane de dolari, un record pentru o operă de artă americană.

Picasso rămâne cel mai căutat artist din istorie; lucrările sale au cumulat anul trecut 494 de milioane de dolari.

„Acum douăzeci de ani, vânzarea unei opere de artă dura câteva luni. Astăzi, acestea sunt vândute în câteva zile”, a spus șeful Artprice Thierry Ehrmann.

În timp ce jetoanele nefungibile și-au pierdut o mare parte din valoare — parțial din cauza prăbușirii criptomonedelor — numărul de licitații pentru aceste opere de artă digitală a crescut de fapt de la 284 la 373.

Cumpărătorii au optat în mare parte pentru NFT-uri mai ieftine sub 5.000 de dolari și i-au ignorat în mare măsură pe cei care încă încearcă să atingă nivelurile astronomice din 2021, se arată în raport.

În general, piața de artă rămâne dominată de Statele Unite, China și Marea Britanie, care împreună reprezintă 81% din vânzările globale.

Statele Unite și-au recâștigat poziția de vârf cu un record de 7,34 miliarde de dolari, reprezentând 44% din total.

Franța s-a situat pe locul patru, cu 2,16 miliarde de dolari, performanța slabă a monedei euro determinând o ușoară contracție.

Au fost urmați de Germania, Italia, Japonia, Elveția și Coreea de Sud.

Previous Story

Prim-ministrul britanic: nu va fi schimbată legea care blochează restituirea marmurelor Greciei

Next Story

Kunsthaus Zurich cercetează colecția în căutarea patrimoniului jefuit de naziști