Portretul fiicei lui Picasso a depășit 18 milioane de lire sterline la Sotheby’s

16 views
1 min read
Foto: Profimedia

Londra (PA Media/dpa) – O pânză a lui Pablo Picasso cu portretul fiicei sale Maya a fost vândut la licitație pentru peste 18 milioane de lire sterline (21,6 milioane de dolari).

Lucrarea a fost una dintre cele cinci capodopere care au depășit 15 milioane de lire sterline în licitația de miercuri de la Sotheby’s.

Intitulat „Fillette au bateau, Maya”, este un portret al „bucuriei” fiicei artistului spaniol, Maya Widmaier-Picasso – pictat în 1938, pe când aceasta avea doar doi ani și jumătate.

Plină de culoare și energie exuberantă, pictura, realizată la scurt timp după ce Picasso a încheiat monumentala „Guernica”, încapsulează fericirea pe care i-a adus-o Maya în viața sa.

Lucrarea a reapărut pentru prima oară după licitația din 1999, când a atins 3,7 milioane de lire sterline, parte din colecția de 25 de lucrări de Picasso a lui Gianni Versace.

Opera lui Picasso a atins 18,1 milioane de lire sterline la licitația de miercuri, fiind estimată anterior la 12 milioane de lire sterline.

Alte lucrări care au depășit 15 milioane de lire sterline aparțin lui Gerhard Richter, Lucian Freud, Edvard Munch și Wassily Kandinsky.

picasso
Lucian Freud, „Ib Reading”, Sotheby’s, Londra. Foto: Profimedia

Capodopera lui Kandinsky din 1910, „Murnau mit Kirche II”, a atins 37,2 milioane de lire sterline – stabilind un nou record pentru artistul rus.

Pictura de patru metri a lui Munch, „The Reinhardt Frieze”, a atins 16,9 milioane de lire sterline, urcând în topul celor mai mari zece prețuri obținute vreodată pentru Munch într-o licitație, potrivit Sotheby’s.

Lucian Simmons, vicepreședinte și șef la nivel global al departamentului de retrocedări de la Sotheby’s, a declarat: „Anul acesta marchează cea de-a 25-a aniversare a conferinței, desfășurată la Washington DC, în care au fost stabilite inițial regulile fundamentale pentru restituirea operelor de artă jefuite de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”.

„De atunci, departamentul de retrocedări Sotheby’s a colaborat cu mulți moștenitori și familiile acestora pentru a-i reuni cu bunurile lor și, în același timp, pentru a-i ajuta să-și spună din nou poveștile […]”.

Cele două licitații de la Sotheby’s de artă modernă și contemporană au atins miercuri un total de 172,6 milioane de lire sterline – cu 15% mai mare față de valorile echivalente atinse de casa de licitație în iunie anul trecut.

Previous Story

O expoziție despre sclavie curatoriată de Rijksmuseum la sediul Națiunilor Unite

Next Story

Peter Weibel a murit la 78 de ani