Piața de Artă

Picturi rare de Rousseau și Klimt pe lista licitațiilor de primăvară din New York (Video)

O serie de lucrări rare, printre care o capodoperă a lui Henri Rousseau și un peisaj acvatic al lui Gustav Klimt care debutează într-o licitație, sunt capul de afiș al licitațiilor de primăvară din New York începând cu această săptămână, la Christie’s și Sotheby’s.

Published

on

O serie de lucrări rare, printre care o capodoperă a lui Henri Rousseau și un peisaj acvatic al lui Gustav Klimt care debutează într-o licitație, sunt capul de afiș al licitațiilor de primăvară din New York începând cu această săptămână, la Christie’s și Sotheby’s.

1 – Max Carter, vicepreședintele Christie’s, 20th and 21st Century Art:  

[Despre lucrarea lui Henri Rousseau] „Există mai puțin de zece lucrări în colecții private care sunt pe deplin atribuite. Și există o singură capodoperă cu jungla, iar jungla a fost, desigur, marele lui subiect, pe care-l puteți vedea în muzeele din întreaga lume. Deci aceasta este cu adevărat ultima lucrare de acest gen pe care o putem vedea. Și s-a aflat în aceeași colecție privată de la sfârșitul anilor 1940. Este un fel de redescoperire pentru noi toți, mi s-a părut că e o mică mașină a timpului chiar și să văd acest tablou ieșind dintr-o colecție privată”.

2 – Max Carter, vicepreședinte Christie’s, 20th and 21st Century Art:  

„Au trecut 70 de ani de când un tablou de mărimea și calibrul acestuia a fost vândut fie la licitație, fie în privat. Poți petrece o întreagă viață fără să vezi un astfel de tablou. Acesta este unul dintre cele două sau trei cele mai rare tablouri pe care le-am văzut la Christie’s. Este probabil unul dintre cele două sau trei cele mai rare tablouri pe care le voi vedea vreodată la Christie’s, ceea ce este minunat. De asemenea, este ușor melancolic, dar este cu adevărat ceea ce ne oferă tuturor celor de aici, cumpărătorilor care vin să-l vadă și, sperăm, cumpărătorului care îl va cumpăra, un mare, mare simț al sensului”.

3 – Max Carter, vicepreședinte Christie’s, 20th and 21st Century Art: 

„Ce este neobișnuit în licitațiile de primăvară din acest an, pe lângă capodoperele individuale ca aceasta, este că întreaga licitație este alcătuită din colecții de obiecte care au fost adunate la un loc de un individ, o familie, de-a lungul generațiilor și a multor ani. Și există un sentiment de descoperire atunci când aceste colecții revin pe piață, pentru că transmit o poveste”. 

4 – Lucius Elliott, șeful Now Evening Auctions la Sotheby’s:

„Ceea ce am văzut în ultimul timp — într-o perspectivă amplă asupra ultimilor 30 de ani — este că arta contemporană, în special, dar și arta, în general, a fost o investiție foarte sigură și apreciată în mod continuu, în special pentru lucrările blue chip cum ar fi Nara, Warhol, Bourgeois, Klimt. Așa că, cred, mulți care privesc asta [piața de artă] într-un moment de incertitudine ușor ridicată, arta pare o alternativă de investiție viabilă pentru mulți dintre clienții și colecționarii noștri”.

5 – Kelsey Leonard, șeful Sotheby’s Contemporary Evening Auction din New York:

„Mulți dintre noi suntem familiarizați cu <<Păianjenii>>, sunt atât de mulți expuși în instituții culturale și muzee importante. Indiferent dacă știți, aceasta este „Maman”, din fața Guggenheim Bilbao. Așa că, este incredibil de interesant ca una dintre aceste lucrări să fie scoasă pentru o achiziție potențial privată. Este un moment neobișnuit și cred că e o oportunitate reală pentru colecționarii care caută un <<Păianjen>> de mulți, mulți ani. Când te gândești la sculptura monumentală din secolul al XX-lea, aceasta este cea pe care o ai în minte”.

6 – Allegra Bettini, șefa Sotheby’s Modern Evening Auction din New York:

[Despre lucrarea lui Gustav Klimt] „Peisajele sale sunt extrem de rare pe piață. Este o oportunitate reală și lucrarea cea mai apropiată de această imagine este inclusă în colecția Muzeului Leopold din Viena. Peisajele sale acvatice sunt foarte puține și este foarte neobișnuit să ai o oportunitate ca aceasta”. (AFP)

Trending

Exit mobile version