REUTERS/Eduardo Munoz

Sotheby’s e acuzată de fraudă de un colecționar miliardar rus

19 views
2 mins read

NEW YORK (Reuters) – Un judecător american declară că Sotheby’s va trebui să se confrunte cu miliardarul rus Dmitri Rybolovlev, care acuză casa de licitaţii că l-ar fi ajutat pe fostul său dealer de artă să-l suprataxeze cu sute de milioane de dolari pentru 15 opere de artă de talie mondială.

Într-o hotărâre de 76 de pagini de miercuri, judecătorul districtual din SUA Jesse Furman a declarat că Sotheby’s trebuie să se confrunte cu acuzațiile de fraudă legate de „Salvator Mundi”, o reprezentare a lui Hristos atribuită lui Leonardo da Vinci, și alte lucrări de Gustav Klimt, Rene Magritte și Amedeo Modigliani.

Furman l-a lăsat, de asemenea, pe Rybolovlev să înainteze acuzațiile de tăinuire și complicitate în cazul lucrării „Salvator Mundi”, în timp ce le-a respins pe cele pentru lucrările lui Pablo Picasso, Auguste Rodin, Henri de Toulouse-Lautrec și alții.

Judecătorul din Manhattan susține, de asemenea, să se stabilească o înțelegere, spunând că un proces „ar fi costisitor, riscant și posibil jenant pentru ambele părți”.

Din 2015, Rybolovlev, în vârstă de 56 de ani, a fost implicat în procese în New York, Franța, Monaco, Singapore și Elveția în legătură cu disputele cu Yves Bouvier, un dealer de artă care l-a ajutat să achiziționeze 38 de lucrări de artă pentru aproximativ 2 miliarde de dolari de-a lungul a 12 ani.

Rybolovlev a declarat că Bouvier a perceput markup-uri ascunse care au dus la suprataxări de peste 1 miliard de dolari, iar Sotheby’s, cu bună știință, a dat curs fraudei. Pentru a-i da în judecată, oligarhul a apelat la companiile sale Accent Delight International și Xitrans Finance.

Sotheby’s a declarat că nu are cunoștință de fraudă. De asemenea, a mai declarat că nu i-a oferit „asistență substanțială” lui Bouvier în majoritatea tranzacțiilor, iar Rybolovlev i-a dat în judecată prea târziu.

Christie’s, New York City, 17/11/2017. Foto: Profimedia

Furman a citat dovezi că Sotheby’s cunoștea faptul că Bouvier a achiziționat „Salvator Mundi” pentru Rybolovlev, iar managerul casei de licitații a colaborat cu Bouvier pentru „a-i ajusta evaluarea – dincolo de obiecția propriului expert al Sotheby’s Old Masters” Rybolovlev a vândut în cele din urmă „Salvator Mundi” la Christie’s în 2017 pentru 450,3 milioane de dolari, un preț record pentru o operă.

Sotheby’s nu a făcut alte declarații. Avocatul lui Rybolovlev, Dan Kornstein, a spus: „Așteptăm cu nerăbdare procesul”. 

Bouvier nu este inculpat. Un tribunal elvețian a reluat anul trecut o anchetă penală asupra lui, la cererea lui Rybolovlev.

Revista Forbes estimează averea lui Rybolovlev la 6,6 miliarde de dolari, provenită în principal din producția de îngrășăminte din Uralkali.

Previous Story

Peter Weibel a murit la 78 de ani

Next Story

Activiștii de mediu au protestat în fața lucrării „Night Watch” a lui Rembrandt în Amsterdam

Latest from Piața de Artă