Piața de Artă
Târgul de Artă Frieze revine în Coreea de Sud, oferind un impuls pieței de artă din Asia
SEUL (Reuters) – Târgul de Artă Frieze s-a întors în Coreea de Sud pentru al doilea an consecutiv, cu dealerii sperând că evenimentul va da un impuls pieței locale de artă, după scăderea vânzărilor în acest an ca urmare a problemelor economice.
Colecționarii de artă s-au adunat la centrul de convenții COEX din Seul pentru a vedea opere de artă de ultimă oră create de artiști emergenți, artă antică din secolul al XX-lea și oferta galeriilor consacrate, precum Galeria Hyundai, Kukje și Gana.
Târgul, organizat de Frieze, deținut de Endeavor Group, a avut premiera în Asia anul trecut în Coreea de Sud, atrăgând peste 70.000 de vizitatori.
Piața de artă din Coreea de Sud a atins pentru prima dată în 2022 un venit de 1 trilion de woni (750,85 de milioane de dolari), potrivit datelor Ministerului Culturii, Sporturilor și Turismului.
Cu toate acestea, piața s-a contractat în prima jumătate a acestui an, cu volumul vânzărilor de artă de către casele de licitații majore din Coreea de Sud în scădere cu 44,8% față de anul trecut, conform Korea Arts Management Service.
Cu toate acestea, piața de artă din Coreea de Sud și Asia rămâne rezistentă, a declarat Patrick Lee, directorul Frieze Seoul, pentru Reuters.
„Cred că este o evoluție naturală pe măsură ce colecționarii devin mai sofisticați și mai exigenți.”
Cu restricțiile de călătorie legate de COVID eliminate, Lee se simte optimist cu privire la numărul mai mare de vizitatori internaționali pe durata târgului de patru zile din acest an.
Peste 120 de galerii din 30 de țări participă, mai mult de jumătate dintre ele având spații de operare în Asia, au declarat organizatorii.
„Aducem un număr mare de vizitatori din China, Japonia și din toată regiunea. Am făcut multe demersuri”, a spus Lee.
Seungjin Chung, fondatorul și directorul galeriei G, a declarat că piața de artă din Coreea de Sud a cunoscut o creștere în ultimii ani, în parte datorită colecționarilor din generația Millennials și Gen Z.
„În jur de trei ani în urmă, tinerii colecționari au început să arate interes pentru piață. Celebrități și oameni influenți au început, de asemenea, să colecționeze lucrări de artă, ceea ce cred că a avut un impact.”
Unele celebrități din Coreea de Sud, precum RM, membru al grupului K-pop BTS, au arătat colecțiile lor de artă și au distribuit imagini din vizitele lor în galerii pe rețelele sociale, alimentând interesul pentru artă printre tineri.
Jungmin Cho, care conduce galeria White Noise din Seul, a spus că participarea la Frieze Seoul a fost o experiență nouă, deoarece galeria sa a fost mai degrabă un „spațiu independent de proiecte” în loc să caute activ colecționari.
„Este o mare oportunitate de a promova artiștii pe care îi susținem la nivel internațional și de a construi relații”, a spus ea.