TEFAF, unul dintre cele mai mari târguri de artă din lume își deschide porțile în acest weekend în Țările de Jos, organizatorii declarând că au crescut nivelul de securitate după jaful de anul trecut.
De sâmbătă până pe 19 martie, vizitatorii Târgului European de Arte Frumoase (The European Fine Art Fair), cunoscut sub numele de TEFAF, vor putea admira cele mai mari opere de artă din lume scoase spre vânzare în orașul Maastricht.

Dar, după ce pandemia de Covid-19 a constrâns târgul să se mute online în 2021, acesta a revenit pe prima pagină a ziarelor anul trecut, când un grup de hoți au organizat un jaf, furând bijuterii de milioane de euro.
Raidul a lovit puternic organizația, a declarat Will Korner, șeful târgului TEFAF, subliniind că târgul dorește să lase incidentul în urmă.
„A fost o experienţă oribilă. Partea cea mai gravă au fost repercusiunile pe care le-a avut asupra multor oameni”, a declarat Korner pentru AFP.
În jaful supranumit „Peaky Blinders”, pentru că tâlharii purtau șepci plate asemănătoare cu cele din serialul britanic, a fost furat un diamant galben de 114 carate în valoare de 27 de milioane de euro.
– Securitate ca-n aeroport –
Poliția olandeză a declarat săptămâna trecută că e aproape de prinderea făptașilor, despre care se crede că fac parte dintr-un grup sofisticat de crimă organizată care operează din Balcani. Au recuperat și unul din obiectele furate, dar diamantul a rămas dispărut.

„Am stabilit ceea ce ar trebui făcut pentru 2023, cum ar fi porțile de securitate la intrarea în târg… și multe alte măsuri despre care nu voi vorbi din motive evidente”, a declarat Korner.
Într-o zi rezervată întâlnirilor cu dealerii de artă, jurnaliştii AFP au observat o prezență mai ridicată a personalului de securitate. Au fost controlate toate bagajele la intrare și la ieșire.
În timp ce dealerul de bijuterii din Londra, Symbolic & Chase — ținta jafului de anul trecut — nu a revenit, expozanții au declarat că se simt în siguranță cu măsurile suplimentare de securitate.
„Avem toate aceste porți. E ca și cum ai intra într-un aeroport, așa că durează ceva timp, dar cu toții ne simțim fericiți”, a declarat expozantul Paul van Rosmalen din Amsterdam.

„Anul acesta, am senzația că e perfect”, a declarat el pentru AFP.
„Au înăsprit enorm securitatea”, a adăugat Milo Dickinson, de la Dickinson din Londra, adăugând: „TEFAF este cel mai sigur târg de artă din lume, sunt sigur”.
-„Super-muzeu”-
Organizatorii au subliniat că vor să dea uitării jaful și să-i invite pe vizitatori să se concentreze pe arta expusă, în târgul care este adesea numit un „super muzeu” pe durata expoziției.
„Anul acesta avem cu siguranță sentimentul că ne-am revenit. Știm ce trebuie să facem”, a spus Korner.
Arta expusă pentru vânzare variază de la vechii maeștri, precum maestrul baroc flamand Anthony van Dyck, la arta antică chineză și modernă din Coreea de Sud, până la prima hartă tipărită a Amsterdamului din jurul anului 1544.
Prețul hărții este de 395.000 de euro, conform etichetei afișate.

De asemenea, sunt scoase la vânzare bijuterii, inclusiv un inel „Trombino” cu smarald și diamant, desenat de Bulgari, cu un smarald de 10,4 carate.
O altă lucrare scoasă la vânzare este pictura din 1924 a pointilistului francez Paul Signac, cu portul olandez Rotterdam, cu prețul de 3,8 milioane de euro.
Cu toate acestea, TEFAF a e mai mult decât despre vânzare de artă, au ținut să sublinieze expozanții.
Prin coincidență, dealerii Dickinson din Londra au descoperit o „tazza” de argint — un tip de cupă din secolul al XVII-lea, reprezentat într-o pictură de-a lor din 1648 a maestrului olandez Willem Claesz Heda — expusă la doar câteva standuri distanță.
„O descoperire uimitoare”, a declarat Dickinson.