Povestea dramatică a pânzei „Le Père” a lui Chagall este dezvăluită odată cu expunerea lucrării la New York

42 views
1 min read
„Le Père” (Tatăl) (1911), Marc Chagall, la Muzeul Evreiesc din New York City, 17 februarie, 2023. Foto: Profimedia

Un tablou de Marc Chagall, furat de naziști în Polonia ocupată și returnat anul trecut familiei proprietarului, care l-a scos la licitație, este expus anul acesta la Muzeul Evreiesc din New York.

Uleiul pe pânză pictat de Chagall pentru tatăl său în 1911, când acesta se mutase deja la Paris, a fost vândut în noiembrie anul trecut cu 7,4 milioane de dolari la casa de licitații Phillips, încheind, astfel, o poveste plină de peripeții.

Achiziționat în 1928 de producătorul de viori polonez-evreu David Cender, au renunțat la „Le Père” când familia sa a fost nevoită să se mute în ghetoul din Lodz.

Deportat la Auschwitz, unde soția și fiica sa au fost ucise, Cender a supraviețuit, mutându-se în Franța în 1958, unde a murit mai târziu, la aproape un deceniu, fără a mai intra în posesia picturii.

Între timp, lucrarea a fost văzută în expoziții și, în mod remarcabil, a fost achiziționată de însuși Chagall, undeva între 1947 și 1953 fără a-i cunoaște proveniența, potrivit Phillips și Ministerului Culturii francez.

După ce artistul, născut în Imperiul Rus, a murit în 1985, „Le Père” a intrat în colecțiile naționale ale Franței. Apoi a fost repartizat Centrului Pompidou și în cele din urmă a fost împrumutat Muzeului de Artă și Istorie Evreiască din Paris.

La începutul anului 2022, parlamentul francez a adoptat în unanimitate o lege prin care se restituie 15 opere familiilor evreiești jefuite de naziști. Ministrul Culturii de atunci, Roselyne Bachelot, a descris gestul a fi un „prim pas” istoric, menționând că și alte opere de artă și cărți jefuite sunt încă păstrate în colecții publice.

Directorul Muzeului Evreiesc, Claudia Gould, s-a declarat „onorată” să primească împrumutul și să-l poată expune.

„Jafurile pe scară largă și sistematice a operelor de artă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și eventuala recuperare și returnare a multora dintre acestea este una dintre cele mai dramatice povești ale artei secolului al XX-lea și una care continuă să aibă repercusiuni până astăzi”, a spus ea într-un comunicat.

„Este imperativ ca Muzeul Evreiesc să transmită aceste lucruri”.

„The Father” va fi expus până pe 1 ianuarie 2024. (AFP)

Previous Story

Deschiderea programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

Next Story

Opera lui Chagall prinde viață într-o expoziție digitală în Paris