Foto: REUTERS/Toby Melville

Friza Partenonului ar putea fi admirată atât în Londra, cât și în Atena, declară muzeul britanic

18 views
1 min read

Londra (Reuters) – Regatul Unit negociază un nou aranjament cu Grecia prin care Sculpturile Partenonului să poată fi admirate atât în Londra, cât și în Atena, a declarat joi președintele Muzeului Britanic, George Osborne, descriind această situație ca fiind câștigătoare pentru ambele părți.

Osborne, fost ministru de Finanțe, a reiterat că muzeul poartă discuții constructive cu guvernul grec în ceea ce privește returnarea marmurelor – o sursă a disputelor de secole între cele două țări europene.

partenon
Foto: REUTERS/Toby Melville

„Este o problemă foarte greu de rezolvat”, a declarat Osborne pentru BBC Radio. „Dar cred că există o cale prin care aceste sculpturi, Marmurele Elgin, Sculpturile Parthenon, ar putea fi admirate atât în Londra, cât și în Atena, și asta va fi un câștig atât pentru Grecia, cât și pentru noi”.

Întrebat dacă soluția se bazează pe împrumutul marmurelor, el a declarat: „negociem cu guvernul grec despre asta, despre un nou aranjament și ceea ce nu am vrut să fac a fost să-i oblig pe greci să accepte lucruri pe care le consideră imposibile și, în egală măsură, ei nu ne poate impune lucruri pe care noi le-am considera imposibile.”

Guvernul grec a declarat că este în negocieri cu privire la repatrierea sculpturilor, care au fost strămutate de diplomatul britanic Lord Elgin din impozantul templu Partenon al Atenei la începutul secolului al XIX-lea.

Dar Osborne a exclus scenariul în care sculpturile ar putea fi returnate definitiv, completând că ar fi nevoie de schimbarea legii britanice.

Foto: REUTERS/Toby Melville

„Dacă am dori să trimitem toate marmurele Elgin înapoi, atunci ar fi nevoie de un act al parlamentului, iar asta depășește autoritatea mea”, a spus el. „Dar ceea ce poate face muzeul este să încerce să stabilească o nouă relație cu Grecia”.

„Sunt relativ optimist”. (Reuters)

Previous Story

Poliția catalană returnează proprietarilor două desene furate create de Dali

Next Story

Recenta instalație a lui Banksy va fi mutată într-un parc tematic – Dreamland – din Margate

Latest from Politici