Parlamentul Greciei a aprobat luni o nouă lege care permite expunerea de antichități rare în afara țării, arheologii avertizând că aceasta ar putea avea ca efect pe termen lung „exportul” de obiecte rare.
Decizia vine în timp ce guvernul grec s-a angajat în negocieri cu Muzeul Britanic cu privire la o posibilă restituire a artefactelor din friza Partenonului după decenii de controverse între Atena și Londra.
Financial Times a raportat săptămâna trecută că faimoasele fresce din Santorini „au fost menționate la Atena” în contextul unui posibil împrumut.
Noua lege se referă la cinci dintre cele mai importante muzee de stat ale țării — Muzeul Național de Arheologie și Muzeul Bizantin și Creștin din Atena, Muzeul Arheologic și Muzeul Culturii Bizantine din Salonic și Muzeul Arheologic din Heraklion, Creta.
Legea permite celor cinci muzee — care dețin unele dintre cele mai importante artefacte antice — să creeze filiale satelit în afara Greciei.
Ministrul Culturii, Lina Mendoni, a declarat că schimbarea oferă muzeelor mai multă libertate în planificarea expoziților și în obținerea de sponsorizări.
Asociația arheologilor greci a declarat că va bloca legea în instanță.
„Antichități importante ar putea fi trimise în străinătate pentru 50, o sută de ani sau mai mult”, a avertizat asociația într-un comunicat.
Ministerul Greciei Culturii încearcă de ani de zile să intermedieze negocieri pentru repatrierea antichităților fără a recurge la acțiuni în justiție.
Scopul său principal rămâne întoarcerea Marmurelor din Partenon, deținute de Muzeul Britanic încă din secolul al XIX-lea.
Mendoni a declarat luni că Atena propune organizarea unor „expoziții intertemporale” a artefactelor grecești în Marea Britanie pentru „întoarcerea și reunificarea” marmurelor din Partenon.
Anul trecut, Ministerul Culturii a negociat un acord pentru achiziționarea a 161 de antichități din epoca bronzului aflate anterior în colecția miliardarului și filantropului american Leonard Stern.
Acordul presupune ca artefactele să fie returnate treptat Greciei în următorii 25 de ani, după expunerea acestora la Muzeul Metropolitan de Artă din New York.
Acordul a stârnit controverse în rândul experților cu privire la proveniența antichităților.
Asociația arheologilor greci a declarat că Stern a fost un „destinatar dovedit al descoperirilor arheologice de contrabandă” și că acordul a creat un precedent precar.
Arheologii au declarat că Stern a deținut anterior un idol de marmură din epoca bronzului din Sardinia, care a fost ulterior confiscat în 2018 de la colecționarul miliardar Michael Steinhardt, ca fiind traficat ilegal. (AFP)