Politici
Grecia aprobă o lege controversată pentru muzee, văzută de sceptici ca un plan de „export” al antichităților
Parlamentul Greciei a aprobat luni o nouă lege care permite expunerea de antichități rare în afara țării, arheologii avertizând că aceasta ar putea avea ca efect pe termen lung „exportul” de obiecte rare.

Parlamentul Greciei a aprobat luni o nouă lege care permite expunerea de antichități rare în afara țării, arheologii avertizând că aceasta ar putea avea ca efect pe termen lung „exportul” de obiecte rare.
Decizia vine în timp ce guvernul grec s-a angajat în negocieri cu Muzeul Britanic cu privire la o posibilă restituire a artefactelor din friza Partenonului după decenii de controverse între Atena și Londra.
Financial Times a raportat săptămâna trecută că faimoasele fresce din Santorini „au fost menționate la Atena” în contextul unui posibil împrumut.
Noua lege se referă la cinci dintre cele mai importante muzee de stat ale țării — Muzeul Național de Arheologie și Muzeul Bizantin și Creștin din Atena, Muzeul Arheologic și Muzeul Culturii Bizantine din Salonic și Muzeul Arheologic din Heraklion, Creta.
Legea permite celor cinci muzee — care dețin unele dintre cele mai importante artefacte antice — să creeze filiale satelit în afara Greciei.
Ministrul Culturii, Lina Mendoni, a declarat că schimbarea oferă muzeelor mai multă libertate în planificarea expoziților și în obținerea de sponsorizări.
Asociația arheologilor greci a declarat că va bloca legea în instanță.
„Antichități importante ar putea fi trimise în străinătate pentru 50, o sută de ani sau mai mult”, a avertizat asociația într-un comunicat.
Ministerul Greciei Culturii încearcă de ani de zile să intermedieze negocieri pentru repatrierea antichităților fără a recurge la acțiuni în justiție.
Scopul său principal rămâne întoarcerea Marmurelor din Partenon, deținute de Muzeul Britanic încă din secolul al XIX-lea.
Mendoni a declarat luni că Atena propune organizarea unor „expoziții intertemporale” a artefactelor grecești în Marea Britanie pentru „întoarcerea și reunificarea” marmurelor din Partenon.
Anul trecut, Ministerul Culturii a negociat un acord pentru achiziționarea a 161 de antichități din epoca bronzului aflate anterior în colecția miliardarului și filantropului american Leonard Stern.
Acordul presupune ca artefactele să fie returnate treptat Greciei în următorii 25 de ani, după expunerea acestora la Muzeul Metropolitan de Artă din New York.
Acordul a stârnit controverse în rândul experților cu privire la proveniența antichităților.
Asociația arheologilor greci a declarat că Stern a fost un „destinatar dovedit al descoperirilor arheologice de contrabandă” și că acordul a creat un precedent precar.
Arheologii au declarat că Stern a deținut anterior un idol de marmură din epoca bronzului din Sardinia, care a fost ulterior confiscat în 2018 de la colecționarul miliardar Michael Steinhardt, ca fiind traficat ilegal. (AFP)
Politici
Just Stop Oil distrug un tablou la National Gallery în Londra
Londra (Reuters) – Tabloul a mai fost tăiat de sufrageta Mary Richardson, protestând față de arestarea lui Emmeline Pankhurst, una dintre liderii grupului care milita pentru dreptul femeilor la vot.

Cei doi protestatari Just Stop Oil, numiți Harrison Donnelly în vârstă de 20 de ani și Hanan în vârstă de 22 de ani de către grup, au strigat la Galeria Națională din Londra despre necesitatea de a “opri pur și simplu petrolul”, Donnelly afirmând că “milioane de oameni vor muri din cauza noilor licențe pentru petrol și gaze”.
În luna iulie, guvernul a anunțat că vor fi acordate peste 100 de noi licențe pentru petrol și gaze în Marea Nordului, iar noile reglementări privind rundele viitoare vor fi prezentate marți (7 noiembrie), când regele Charles va expune agenda legislativă a guvernului la începutul unei noi sesiuni parlamentare.
Politici
Grecia recuperează sute de artefacte antice după un proces de 17 ani
Grecia a declarat că a recuperat sute de artefacte neolitice și bizantine, inclusiv o statuie din bronz a lui Alexandru cel Mare din secolul al II-lea, de la un dealer de antichități britanic notoriu, după o luptă în instanță de 17 ani.

Grecia a declarat că a recuperat sute de artefacte neolitice și bizantine, inclusiv o statuie din bronz a lui Alexandru cel Mare din secolul al II-lea, de la un dealer de antichități britanic notoriu, după o luptă în instanță de 17 ani.
Procesul pentru repatrierea tezaurului cu 351 de obiecte a început în 2006, odată cu investigația companiei omonime a lui Robin Symes din țară și din străinătate, a declarat ministrul grec al Culturii, Lina Medoni, într-un comunicat vineri seară.
Recuperarea a survenit la câțiva ani după ce poliția italiană și elvețiană a recuperat în 2016 un număr considerabil de artefacte arheologice furate din Italia și depozitate de Symes, o figură cheie în traficul cu antichități, având legături cu atacatorii de morminte italieni.
Artefactele recuperate de italieni au fost descoperite într-un depozit din Geneva. Ministerul culturii din Grecia nu a precizat dacă recuperarea de pe teritoriul său a avut legături cu transportul italian.
Colecția extinsă repatriată în Grecia include piese notabile, cum ar fi o statuetă din epoca neolitică sculptată în piatră albă, datând din mileniul al IV-lea î.Hr.
Alte descoperiri semnificative includ o figurină cicladică timpurie, care datează din 3200 – 2700 î.Hr., o statuie de marmură deteriorată a unui kore arhaic din 550-500 î.Hr. și un cap de marmură arhaic al unui kore sau al unui sfinx din 550-500 î.Hr.
Grecia s-a luptat pentru repatrierea artefactelor jefuite din muzee și colecții private din întreaga lume.
Trei fragmente din templul Partenonului din Atena, păstrate de Vatican de secole, au fost returnate Greciei, în martie, ca un gest de prietenie, cum a declarat Papa Francisc.

Fragmentele monumentului sunt împrăștiate în multe muzee renumite din lume.
La începutul acestui an, au apărut, de asemenea, rapoarte conform cărora guvernul grec și Muzeul Britanic sunt în negocieri avansate pentru returnarea marmurelor din Partenon.
Sculpturile antice, cunoscute și sub numele de Marmurele Elgin, au fost luate din templul Partenon din Atena, la începutul secolului al XIX-lea, de diplomatul britanic Lord Elgin și, de atunci, sunt deținute de Muzeul Britanic.
Politici
SUA returnează Chinei două sculpturi din secolul al VII-lea provenite din jafuri
SUA returnează Chinei două sculpturi furate, aceasta fiind una din cele mai recente repatrieri de artefacte care provin din jafuri din peste 10 țări, au anunțat marți autoritățile din New York.

SUA returnează Chinei două sculpturi furate, aceasta fiind una din cele mai recente repatrieri de artefacte care provin din jafuri din peste 10 țări, au anunțat marți autoritățile din New York.
Cele două sculpturi în piatră din secolul al VII-lea, evaluate în prezent la 3,5 milioane de dolari, au fost furate dintr-un mormânt la începutul anilor 1990 și scoase ilegal din China, a declarat procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, într-un comunicat.
Sculpturile au fost printre cele 89 de antichități din 10 țări diferite, achiziționate de Shelby White, un colecționar privat de artă din New York.
Din 1998, acestea au fost „împrumutate” Muzeului Metropolitan de Artă până când au fost sechestrate, anul acesta, de către procuratură, în urma unei cercetări penale.
„Este păcat că aceste două antichități incredibile au fost furate și că cel puțin una a rămas în mare parte ascunsă de privirle publicului timp de aproape trei decenii”, a spus Bragg.
„În timp ce valoarea lor totală depășește 3 milioane de dolari, detaliile incredibile și frumusețea acestor piese nu pot fi niciodată reflectate cu adevărat de un preț.”
Evaluate colectiv la aproape 69 de milioane de dolari, piesele fac parte dintr-o anchetă penală demarată de Unitatea de trafic de antichități a orașului New York, care urmărește și repatriează artefactele jefuite.
Una dintre sculpturile funerare a fost păstrată în depozitul muzeului și nu a fost niciodată expusă, potrivit declarației biroului lui Bragg.
Acesta nu a fost niciodată curățată sau restaurată, un alt semn al originii lor ilicite, se mai arată în comunicat.
Sculpturile au fost predate în timpul unei ceremonii de repatriere la consulatul chinez din New York.
„Considerăm reprimarea crimelor împotriva proprietății culturale o misiune sacră”, a declarat consulul general chinez Huang Ping, citat în declarația biroului procuraturii.
Din ianuarie 2022, peste 950 de antichități în valoare de peste 165 de milioane de dolari au fost returnate în 19 țări, inclusiv Cambodgia, India, Pakistan, Egipt, Irak, Grecia, Turcia și Italia.
În 2021, Michael Steinhardt, un colecționar privat, a returnat în jur de 180 de antichități furate cu o valoare de 70 de milioane de dolari, în urma unui acord extrajudiciar, într-unul dintre cele mai cunoscute cazuri de trafic de artă din New York. (AFP)
-
Muzee1 month ago
Muzeul de Artă Modernă din Paris organizează o expoziție importantă dedicată lui Nicolas de Staël
-
Cultură2 months ago
Ofrande rare de ritual aztec prezentate într-o expoziție din Mexic
-
Știri1 month ago
‘Venus of the Rags’ a lui Pistoletto va renaște din cenușă în Napoli, Italia
-
Piața de Artă4 weeks ago
Pictura lui Monet apare la o licitație din Paris pentru prima dată în decenii
You must be logged in to post a comment Login