Connect with us

Politici

Grecia recuperează sute de artefacte antice după un proces de 17 ani

Grecia a declarat că a recuperat sute de artefacte neolitice și bizantine, inclusiv o statuie din bronz a lui Alexandru cel Mare din secolul al II-lea, de la un dealer de antichități britanic notoriu, după o luptă în instanță de 17 ani.

Published

on

Grecia a declarat că a recuperat sute de artefacte neolitice și bizantine, inclusiv o statuie din bronz a lui Alexandru cel Mare din secolul al II-lea, de la un dealer de antichități britanic notoriu, după o luptă în instanță de 17 ani.

Procesul pentru repatrierea tezaurului cu 351 de obiecte a început în 2006, odată cu investigația companiei omonime a lui Robin Symes din țară și din străinătate, a declarat ministrul grec al Culturii, Lina Medoni, într-un comunicat vineri seară.

Recuperarea a survenit la câțiva ani după ce poliția italiană și elvețiană a recuperat în 2016 un număr considerabil de artefacte arheologice furate din Italia și depozitate de Symes, o figură cheie în traficul cu antichități, având legături cu atacatorii de morminte italieni.

Artefactele recuperate de italieni au fost descoperite într-un depozit din Geneva. Ministerul culturii din Grecia nu a precizat dacă recuperarea de pe teritoriul său a avut legături cu transportul italian.

Colecția extinsă repatriată în Grecia include piese notabile, cum ar fi o statuetă din epoca neolitică sculptată în piatră albă, datând din mileniul al IV-lea î.Hr.

Alte descoperiri semnificative includ o figurină cicladică timpurie, care datează din 3200 – 2700 î.Hr., o statuie de marmură deteriorată a unui kore arhaic din 550-500 î.Hr. și un cap de marmură arhaic al unui kore sau al unui sfinx din 550-500 î.Hr.

Grecia s-a luptat pentru repatrierea artefactelor jefuite din muzee și colecții private din întreaga lume.

Trei fragmente din templul Partenonului din Atena, păstrate de Vatican de secole, au fost returnate Greciei, în martie, ca un gest de prietenie, cum a declarat Papa Francisc.

grecia
Acropolis Museum, Directorul Nikolaos Stampolidis (S), Lina Mendoni, Ministerul Culturii, Arhiepiscop Ieronymos (centru) și Brian Farrell, de la Vatican. Foto: Profimedia

Fragmentele monumentului sunt împrăștiate în multe muzee renumite din lume.

La începutul acestui an, au apărut, de asemenea, rapoarte conform cărora guvernul grec și Muzeul Britanic sunt în negocieri avansate pentru returnarea marmurelor din Partenon.

Sculpturile antice, cunoscute și sub numele de Marmurele Elgin, au fost luate din templul Partenon din Atena, la începutul secolului al XIX-lea, de diplomatul britanic Lord Elgin și, de atunci, sunt deținute de Muzeul Britanic.

Politici

Just Stop Oil distrug un tablou la National Gallery în Londra

Londra (Reuters) – Tabloul a mai fost tăiat de sufrageta Mary Richardson, protestând față de arestarea lui Emmeline Pankhurst, una dintre liderii grupului care milita pentru dreptul femeilor la vot.

Published

on

Cei doi protestatari Just Stop Oil, numiți Harrison Donnelly în vârstă de 20 de ani și Hanan în vârstă de 22 de ani de către grup, au strigat la Galeria Națională din Londra despre necesitatea de a “opri pur și simplu petrolul”, Donnelly afirmând că “milioane de oameni vor muri din cauza noilor licențe pentru petrol și gaze”.

În luna iulie, guvernul a anunțat că vor fi acordate peste 100 de noi licențe pentru petrol și gaze în Marea Nordului, iar noile reglementări privind rundele viitoare vor fi prezentate marți (7 noiembrie), când regele Charles va expune agenda legislativă a guvernului la începutul unei noi sesiuni parlamentare.

Continue Reading

Politici

SUA returnează Chinei două sculpturi din secolul al VII-lea provenite din jafuri

SUA returnează Chinei două sculpturi furate, aceasta fiind una din cele mai recente repatrieri de artefacte care provin din jafuri din peste 10 țări, au anunțat marți autoritățile din New York.

Published

on

SUA returnează Chinei două sculpturi furate, aceasta fiind una din cele mai recente repatrieri de artefacte care provin din jafuri din peste 10 țări, au anunțat marți autoritățile din New York.

Cele două sculpturi în piatră din secolul al VII-lea, evaluate în prezent la 3,5 milioane de dolari, au fost furate dintr-un mormânt la începutul anilor 1990 și scoase ilegal din China, a declarat procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, într-un comunicat.

Sculpturile au fost printre cele 89 de antichități din 10 țări diferite, achiziționate de Shelby White, un colecționar privat de artă din New York.

Din 1998, acestea au fost „împrumutate” Muzeului Metropolitan de Artă până când au fost sechestrate, anul acesta, de către procuratură, în urma unei cercetări penale.

„Este păcat că aceste două antichități incredibile au fost furate și că cel puțin una a rămas în mare parte ascunsă de privirle publicului timp de aproape trei decenii”, a spus Bragg.

„În timp ce valoarea lor totală depășește 3 milioane de dolari, detaliile incredibile și frumusețea acestor piese nu pot fi niciodată reflectate cu adevărat de un preț.”

Evaluate colectiv la aproape 69 de milioane de dolari, piesele fac parte dintr-o anchetă penală demarată de Unitatea de trafic de antichități a orașului New York, care urmărește și repatriează artefactele jefuite.

Una dintre sculpturile funerare a fost păstrată în depozitul muzeului și nu a fost niciodată expusă, potrivit declarației biroului lui Bragg.

Acesta nu a fost niciodată curățată sau restaurată, un alt semn al originii lor ilicite, se mai arată în comunicat.

Sculpturile au fost predate în timpul unei ceremonii de repatriere la consulatul chinez din New York.

„Considerăm reprimarea crimelor împotriva proprietății culturale o misiune sacră”, a declarat consulul general chinez Huang Ping, citat în declarația biroului procuraturii.

Din ianuarie 2022, peste 950 de antichități în valoare de peste 165 de milioane de dolari au fost returnate în 19 țări, inclusiv Cambodgia, India, Pakistan, Egipt, Irak, Grecia, Turcia și Italia.

În 2021, Michael Steinhardt, un colecționar privat, a returnat în jur de 180 de antichități furate cu o valoare de 70 de milioane de dolari, în urma unui acord extrajudiciar, într-unul dintre cele mai cunoscute cazuri de trafic de artă din New York. (AFP)

Continue Reading

Politici

Repatrierea Bronzurilor din Benin a fost amânată după decretul președintelui nigerian

O universitate britanică a amânat returnarea a peste 100 de bronzuri din Benin Nigeriei, după ce, printr-un decret prezidențial, a fost numit un conducător regal drept proprietar și custode al tuturor artefactelor returnate, a declarat miercuri șeful muzeelor și monumentelor.

Published

on

LAGOS (Reuters) – O universitate britanică a amânat returnarea a peste 100 de bronzuri din Benin Nigeriei, după ce, printr-un decret prezidențial, a fost numit un conducător regal drept proprietar și custode al tuturor artefactelor returnate, a declarat miercuri șeful muzeelor și monumentelor.

Nigeria urmează să primească mii de sculpturi și piese turnate din bronz, care au fost jefuite de soldații britanici în timpul unui raid asupra Regatului Benin, în 1897, autonom la acea dată, care este situat în sud-vestul Nigeriei actuale.

Dar un decret semnat de președintele Muhammadu Buhari pe 28 martie declara că Oba din Benin devine proprietarul de drept al tuturor bronzurilor din Benin returnate și e responsabil pentru gestionarea tuturor locurilor în care au fost păstrate artefactele.

Abba Isa Tijani, directorul general al Comisiei Naționale pentru Muzee și Monumente din Nigeria, a declarat că Muzeul de Arheologie și Antropologie al Universității din Cambridge a plănuit să returneze 116 artefacte luna aceasta, dar acest lucru a fost suspendat după ce decretul a fost pus în circulație luna trecută.

bronzuri
Exemple de bronzuri din Benin, care, alături de friza Parthenonului, sunt subiectul dezbaterilor pentru repatrierea acestora țărilor de origine. Bronzurile sunt expuse la British Museum în Londra, 25 ianuarie, 2023. REUTERS/Toby Melville

„Se amână pentru că unele aspecte din Monitor nu sunt foarte clare și am vrut să lămurim pentru a afla care este organismul responsabil de semnarea acordului (pentru repatriera artefactelor)”, a declarat Tijani.

În trecut, Comisia a semnat acorduri de returnare a artefactelor jefuite, inclusiv de la colegiul Cambridge și din Germania.

Muzeul de Arheologie și Antropologie al Universității din Cambridge nu a răspuns la solicitările Reuters.

Tijani a declarat că nici comisia nu a fost notificată oficial cu privire la acest decret și, prin urmare, nu a putut „răspunde în mod corespunzător la îngrijorările ridicate de partenerii noștri”.

Au existat întrebări dacă Nigeria are capacitatea de a păstra în siguranță artefactele returnate din străinătate.

Un purtător de cuvânt al palatului lui Oba nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii. Palatul a declarat anterior că intenționează să construiască un muzeu pentru a găzdui artefactele returnate.

Continue Reading

Trending