Prim-ministrul britanic: nu va fi schimbată legea care blochează restituirea marmurelor Greciei

16 views
1 min read
Foto: Profimedia

San Diego, California (PA Media/dpa) – Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat că „nu există planuri” pentru schimbarea legii care împiedică cedarea marmurelor Elgin Greciei.

Sunak a spus că Marea Britanie „a avut grijă” de sculpturile din Muzeul Britanic de generații și au fost „împărtășite cu întreaga lume” în Londra.

Atena a cerut de mult restituirea sculpturilor din Partenon, care au fost strămutate din Grecia de Lord Elgin la începutul secolului al XIX-lea, când era ambasadorul britanic în Imperiul Otoman.

Adresându-se reporterilor în timpul unei călătorii la San Diego, în SUA, Sunak a declarat: „Marea Britanie a avut grijă de marmurele Elgin de generații”.

„Galeriile și muzeele noastre sunt finanțate de contribuabili, deoarece sunt un atu imens pentru această țară”.

„Împărtășim comorile lumii, iar lumea vine în Marea Britanie să le vadă”.

„Colecția Muzeului Britanic este protejată de lege și nu avem de gând să o schimbăm.”

Președintele Muzeului Britanic, George Osborne, fost cancelar, a declarat că explorează modalități prin care marmurele Elgin să fie expuse în Grecia.

Dar, în timp ce deciziile privind îngrijirea și gestionarea unor colecții sunt o chestiune care ține de muzeu și administratorii săi, guvernul a precizat că împrumuturile pe termen lung nu ar fi în spiritul poziției sale.

Actul Muzeului Britanic din 1963 împiedică instituția să restituie obiecte din colecția sa, cu excepția unor circumstanțe foarte limitate.

Previous Story

Rijksmuseum anunță epuizarea biletelor pentru expoziția eveniment Vermeer din Amsterdam

Next Story

Licitațiile de artă au atins noi recorduri în 2022, în ciuda instabilității economice