Statele Unite au returnat Yemenului 77 de artefacte jefuite, au declarat marți autoritățile americane, adăugând că obiectele vor fi găzduite „temporar” într-un muzeu din Washington, în conformitate cu un acord stabilit cu guvernul țării devastate de război.
Returnarea însumează „64 de capete de piatră sculptate, 11 pagini de manuscris ale Coranului, un castron din bronz inscripționat și o stelă funerară”, artefacte care aparțin culturilor tribale mineane din ținuturile muntoase din nord-vestul Yemenului, datând din secolul I î.Hr., Breon Peace, a declarat într-un comunicat procurorul Districtului de Est al New York.
Anunțul a fost făcut împreună de către procuratura, Departamentul pentru Securitate Internă, Departamentul de Stat și Instituția Smithsonian, care include aproape 20 de muzee din Statele Unite.
Departamentul de justiție al statului New York desfășoară de câțiva ani o vastă campanie de returnare a artefactelor jefuite care au ajuns în muzee și galerii din metropolă.
Între 2020 și 2021, cel puțin 700 de piese au fost returnate în 14 țări, printre care Cambodgia, Egipt, Grecia, India, Irak, Italia și Pakistan.
Cele 64 de capete de piatră sculptate au fost confiscate în Statele Unite, ca parte a unui acord de recunoaștere a vinovăției din 2012, de la un contrabandist de antichități pe nume Mousa Khouli, cunoscut și sub numele de „Morris” Khouli, se arată în declarația procurorului.
Antichitățile au fost importate în SUA din Dubai folosind documente false.
Ambasadorul Yemenului în Statele Unite, Mohammed Al-Hadhrami, și-a exprimat „profunda recunoștință” față de New York, potrivit declarației.
„De asemenea, afirm aprecierea mea substanțială față de Muzeul Național de Artă Asiatică al Smithsonian pentru că a fost de acord să păstreze temporar aceste artefacte până când vor fi complet repatriate înapoi în Yemen, în viitor”, a spus Al-Hadhrami.
Guvernul yemenit și muzeul au semnat un acord de conservare a obiectelor timp de doi ani, cu opțiunea reînnoirii acordului la cererea Yemenului.
Yemenul a fost devastat de un război civil care a durat opt ani și care s-a soldat cu pierderea a sute de mii de vieți, aruncând cea mai săracă țară din Peninsula Arabică într-una dintre cele mai grave tragedii umanitare din lume. (AFP)