Vaticanul restituie fragmente din friza Partenonului Greciei

7 views
1 min read
Muzeele Vaticanului, un cap de ecvestră circa 438 - 432 î.Hr. Foto: Profimedia

Roma (dpa) – Vaticanul a returnat Greciei trei fragmente care fac parte din friza Partenonului, a anunțat, marți, Sfântul Scaun.

Restituirea a fost semnată oficial în cadrul unei ceremonii organizate în Muzeele Vaticanului, la care au participat cardinalul Fernando Vérgez Alzaga, un reprezentant al Arhiepiscopului Atenei Ieronymos al II-lea și ministrul grec al Culturii Lina Mendoni.

friza partenonului
Muzeele Vaticanului, capul unui luptător, circa 438 – 432 î.Hr., de pe metopa XVI a părții de sud a frizei Partenonului Foto: Profimedia

Fragmentele din friza Partenonului, care vor ajunge la Atena pe 24 martie, sunt păstrate în colecțiile papale încă din secolul al XIX-lea și au fost expuse în Muzeele Vaticanului.

Papa Francisc și-a anunțat decizia de a returna artefactele în decembrie 2022.

Grecia, de zeci de ani, cere returnarea marmurilor Elgin, fragmente mari din friza Partenonului care se află în posesia Muzeului Britanic din Londra din 1816.

În 2009, Grecia a construit un nou muzeu pentru a găzdui atât fagmentele originale ale frizei, cât și replicile sculpturilor restaurate. Partenonul – Camerele Fecioarei – este una dintre cele mai faimoase ruine ale Greciei Antice.

friza partenonului
Muzeele Vaticanului, cap de tânăr, circa 438 – 432 î.Hr, friza Partenului. Foto: Profimedia

Lordul Elgin, ambasadorul britanic la Imperiul Otoman la acea vreme, a extras secțiunile cel mai bine conservate, strămutându-le în Marea Britanie la începutul secolului al XIX-lea și vânzându-le Muzeului Britanic în 1816. Cincizeci și șase dintre cele 96 de fragmente ale frizei sunt la Londra.

Previous Story

Opere de El Greco și Goya revin în Spania pentru prima dată după un secol

Next Story

Cererea mare de bilete la expoziția Vermeer din Amsterdam a blocat platforma online