Știri
Bronzurile de Benin – o restituire de mult așteptată, declară ministrul german

Ministrul german de externe Annalena Baerbock speră la o cooperare mai strânsă cu Nigeria, o țară bogată în resurse a Africii de Vest, după returnarea bronzurilor de Benin.
„Împreună cu statele federale, orașele și muzeele transmitem că Germania ia în serios împăcarea cu istoria sa colonială întunecată”, a declarat Baerbock duminică, înainte de plecarea ei pentru două zile în cea mai populată și mai puternică țară din punct de vedere economic din Africa, cu aproximativ 220 de milioane de locuitori.
Ministrul de externe este însoțită de colega ei din Partidul Verzilor, ministrul de stat al Culturii, Claudia Roth, și de câțiva directori de muzee.
Marți, Baerbock și Roth plănuiesc să returneze personal 20 de bronzuri de Benin, care au fost strămutate în urma jefurilor puterilor coloniale din secolul al XIX-lea.
Peste 1.100 de artifacte provinenite din palatul regatului Benin, situat pe teritoriul pe care acum se află Nigeria, au făcut parte până în prezent din colecțiile a aproximativ 20 de muzee germane. Obiectele, care, pe lângă bronz, sunt realizate din fildeș și din alte materiale, provin în mare parte din jafurile britanicilor din 1897.
Baerbock a spus că retrocedarea este un pas de mult așteptat. Chiar dacă acest lucru „nu va vindeca toate rănile trecutului”, acceptarea nedreptății coloniale deschide un nou capitol de cooperare.
Faptul că restituirea a putut fi realizată în acest an s-a datorat unei bune cooperări între guvernul german, cu statele federale, orașele și muzeele germane. De asemenea, demersul transmite cât de serioasă este, pentru Germania, tema împăcării cu trecutul său colonial, a declarat vineri, la Berlin, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.
Pe lângă Roth, Baerbock este de așteptat să fie însoțită de Petra Olschowski, ministrul artei pentru Baden-Württemberg, și de directorii celor cinci muzee care dețin cele mai mari colecții de bronzuri Benin din Germania. Acestea sunt Muzeul Etnologic din Berlin, Muzeul Etnologic Dresda/Leipzig, Muzeul am Rothenbaum din Hamburg, Muzeul Rautenstrauch Joest din Köln și Muzeul Linden din Stuttgart.
Baerbock și Roth vor avea cu ele 10 piese aduse din Berlin, câte trei din Dresda, Hamburg și Köln și o alta din Stuttgart.
Printre obiectele returnate se numără și scaunul tronului regal al lui Oba Eresoyen din secolul al XVIII-lea. Piesa, care cântărește în jur de 90 de kilograme, a fost expusă la Forumul Humboldt din Berlin până în această săptămână.
În vară, guvernul de la Berlin a semnat un memorandum cu Nigeria pentru transferul drepturilor de proprietate asupra obiectelor din muzeele germane.
De atunci, sponsorii muzeelor negociază cu autoritățile responsabile din Nigeria. Muzeele din Berlin, Hamburg, Köln și Stuttgart au transferat deja drepturile de proprietate părții nigeriene.
Nu este vorba doar despre o restituire, cele patru acorduri încheiate până acum reglementând în fiecare caz numărul și tipul artefactelor care vor fi împrumutate.

Din cele 514 bronzuri din Berlin, 168 urmează să rămână sub formă de împrumut, pe termen lung, în depozitul Muzeului Etnologic și să fie expuse alternativ în Forumul Humboldt. Astfel de aranjamente au fost convenite și cu celelalte muzee.
Hermann Parzinger, președintele Fundației Patrimoniului Cultural Prusac, de care aparține muzeul din Berlin, a declarat că e un „caz model”.
„Din acest transfer al proprietății am realizat cu adevărat o noutate: o cooperare strânsă, o nouă relație cu Nigeria, cu Sudul global, în ansamblu”, a mai declarat Parzinger. El a spus că primele retrocedări din acest an sunt semnificative și pentru partenerii nigerieni.
Cel mai important sector economic al Nigeriei aparține producției de petrol.
Pe lângă returnarea pieselor, Baerbock se va interesa și despre situația securității din regiunea de nord-est a Nigeriei. Terorismul tulbură lucrurile deja fragile, a spus ea.
Miliția teroristă islamistă Boko Haram și gruparea Stat Islamic Provincia din Africa de Vest sunt responsabile pentru atacuri extrem de grave în acestă țară, cu numeroase victime.
Un alt obiectiv al vizitei sale este criza climatică, iar Baerbock a spus că Germania dorește să coopereze și mai strâns în problemele de mediu cu Nigeria, care este un producător major de CO2 și un exportator de combustibili fosili. (dpa)
Piața de Artă
Tabloul lui Picasso se vinde pentru 139 de milioane de dolari, cea mai valoroasă lucrare de artă vândută la licitație în acest an
Pictura „Femme à la montre” a lui Pablo Picasso din anul 1932 s-a vândut pentru peste 139 de milioane de dolari miercuri, la o licitație organizată de Sotheby’s la New York, devenind astfel cea mai valoroasă lucrare de artă vândută la nivel mondial într-o licitație în acest an.

New York (Reuters) – Lucrarea lui Picasso este una dintre vedetele sezonului de toamnă al licitațiilor de artă din New York City și este privită de mulți ca un indicator pentru piața de artă. Ea a fost scoasă la licitație ca parte a unei vânzări estimate la 400 de milioane de dolari din colecția filantropei decedate Emily Fisher Landau.
Prețul cu nouă cifre a plasat pictura pe locul doi în topul celor mai scumpe picturi de Picasso vândute la licitație, după „Les femmes d’Alger (Version ‘O’)”, care a fost adjudecată cu 179,3 milioane de dolari, la Christie’s în 2015.
„Femme à la montre”, tradus din franceză în „Femeie cu ceas”, este un portret al amantei artistului, Marie-Thérèse Walter, așezată pe un scaun tron în fața unui fundal albastru. Ceasul de mână titular este un motiv întâlnit și în lucrările în care Picasso o înfățișa pe soția sa, balerina ruso-ucraineană Olga Khokhlova.
Walter avea 17 ani când l-a cunoscut pe Picasso, în vârstă de 45 de ani, la Paris, iar cei doi au intrat ulterior într-o relație secretă în timp ce el era încă căsătorit cu Khokhlova. Walter a devenit subiectul multor opere de artă ale lui Picasso, inclusiv pictura „Femme nue couchée” din 1932, care s-a vândut la licitație în 2022 pentru 67,5 milioane de dolari.
Picasso a pictat „Femme à la montre” într-un an crucial din cariera sa. La vârsta de 50 de ani, în 1932, el își câștigase deja faima, însă și-a intensificat ambițiile pentru a-i liniști pe criticii care puneau la îndoială „dacă era un artist al trecutului sau al viitorului”, potrivit muzeului Tate Modern.
Fisher Landau a achiziționat tabloul de la galeria Pace din New York în 1968 și l-a păstrat deasupra șemineului în apartamentul ei din Manhattan, conform Sotheby’s.
Un cumpărător anonim a întrecut alte două persoane care au licitat pentru pictură.
Politici
Just Stop Oil distrug un tablou la National Gallery în Londra
Londra (Reuters) – Tabloul a mai fost tăiat de sufrageta Mary Richardson, protestând față de arestarea lui Emmeline Pankhurst, una dintre liderii grupului care milita pentru dreptul femeilor la vot.

Cei doi protestatari Just Stop Oil, numiți Harrison Donnelly în vârstă de 20 de ani și Hanan în vârstă de 22 de ani de către grup, au strigat la Galeria Națională din Londra despre necesitatea de a “opri pur și simplu petrolul”, Donnelly afirmând că “milioane de oameni vor muri din cauza noilor licențe pentru petrol și gaze”.
În luna iulie, guvernul a anunțat că vor fi acordate peste 100 de noi licențe pentru petrol și gaze în Marea Nordului, iar noile reglementări privind rundele viitoare vor fi prezentate marți (7 noiembrie), când regele Charles va expune agenda legislativă a guvernului la începutul unei noi sesiuni parlamentare.
Piața de Artă
Pictura lui Monet apare la o licitație din Paris pentru prima dată în decenii
Paris (Reuters) – O pictură realizată de maestrul impresionist francez Claude Monet, care a rămas într-o colecție privată începând cu 1948, se așteaptă să atingă 3 milioane de euro (3,22 milioane de dolari) atunci când va fi scoasă la licitație în acest lună la Paris, a comunicat casa de licitații Ader.

Paisajul lui Monet “Les Saules, Giverny” („Salciile, Giverny”), datând din 1886, reapare pe piața de artă franceză, unde picturile lui Monet au devenit din ce în ce mai rare.
Este una dintre cele aproximativ 36 de loturi la viitoarea licitație de artă impresionistă și modernă a casei de licitații Ader de la Hotel Drouot, programată pentru 24 noiembrie.
„Picturile lui Claude Monet de această anvergură, de această dimensiune, nu mai există cu adevărat în rândul familiilor franceze. Ele se găsesc în mare parte în muzee mari sau în colecții străine, dar este foarte rar să le găsești în Franța”, a declarat David Nordmann, de la casa Ader, vineri, într-o prezentare a licitației pentru Reuters.
„Este o mare ocazie pentru piața franceză”, a adăugat el.
Pictura în ulei a lui Monet – cu dimensiunile de 73 cm pe 92 cm – a aparținut unei familii de origine evreiască și a fost expusă în apartamentul lor luxos din centrul Parisului. Bunicul familiei a achiziționat pictura dintr-o galerie din Nisa în 1948, iar aceasta a rămas în posesia familiei de atunci.
Chiar dacă nu este la fel de faimoasă ca nuferii sau picturile Gare Saint Lazare, care pot atinge prețuri de până la 100 de milioane de euro, “Les Saules, Giverny” poartă stilul caracteristic al artistului.
„Este o operă tipică a lui Claude Monet, în special prin pensulație și modul în care face lumina”, a spus Nordmann.
Monet a găsit alinare în Giverny, la vest de Paris, din 1883 până la moartea sa în 1926, transformând o casă de stuc roz în casa și atelierul său permanent, crescând o grădină de stil japonez cu flori și copaci răspândiți pe o un lac cu nuferi, care l-au inspirat în multe dintre picturile sale.
Licitația include și o lucrare a pictoriței americane Mary Cassatt. ”Portrait de Jeune Fille au Chapeau Blanc” („Portretul unei tinere femei cu pălărie albă”) este estimat la 800.000 până la 1,2 milioane de euro.
-
Muzee1 month ago
Muzeul de Artă Modernă din Paris organizează o expoziție importantă dedicată lui Nicolas de Staël
-
Cultură2 months ago
Ofrande rare de ritual aztec prezentate într-o expoziție din Mexic
-
Știri1 month ago
‘Venus of the Rags’ a lui Pistoletto va renaște din cenușă în Napoli, Italia
-
Piața de Artă4 weeks ago
Pictura lui Monet apare la o licitație din Paris pentru prima dată în decenii
You must be logged in to post a comment Login