Connect with us

Știri

‘Venus of the Rags’ a lui Pistoletto va renaște din cenușă în Napoli, Italia

Noua versiune a “Venus of the Rags” va fi dezvăluită în ianuarie și va fi amplasată din nou în Piazza del Municipio, o piață monumentală în inima orașului din sudul Italiei, pentru patru luni.

Published

on

REUTERS/Ciro De Luca/File Photo

Roma (Reuters) – O instalație de artă în aer liber de mari dimensiuni, creată de artistul contemporan italian Michelangelo Pistoletto și distrusă într-un incendiu intenționat în luna iulie în Napoli, va fi readusă la viață, au anunțat autoritățile locale, vineri.

Noua versiune a “Venus of the Rags” va fi dezvăluită în ianuarie și va fi amplasată din nou în Piazza del Municipio, o piață monumentală în inima orașului din sudul Italiei, pentru patru luni.

Va absorbi ceea ce a mai rămas din incendiul operei originale, a explicat criticul de artă Vincenzo Trione, “pentru a arăta că este posibil să renasci din cenușă, nu doar metaforic”.

Noua versiune va fi realizată din material ignifug.

“Înlocuirea ei nu este doar o chestiune de estetică, ci și un gest politic care arată că nu ne vom opri”, a spus primarul Napoli, Gaetano Manfredi, într-o conferință de presă.

Opera de artă era o sculptură de 10 metri înălțime a zeiței dragostei, frumuseții și fertilității, întoarsă cu spatele și privind către o grămadă de zdrențe.

“Venus of the Rags” originală a fost creată în 1967 și diverse versiuni ale ei sunt expuse în muzee din Europa, inclusiv la Galeria Tate din Liverpool, nordul Angliei.

“Pentru mine este o ocazie extraordinară. Nu aș fi crezut niciodată în 1967 că mă voi regăsi din nou în această operă de artă”, a spus Pistoletto, adăugând că “acum trebuie să vindecăm (Venus)”.

Instalația are menirea de a transmite contrastul dintre frumusețea eternă, reprezentată de Venus, și degradarea socială și consumismul societății moderne.

Pistoletto, în vârstă de 90 de ani, va finanța integral noua operă de artă, care va fi donată permanent Napoli.

Banii strânși printr-o campanie de strângere de fonduri lansată după incendiu vor fi utilizați pentru finanțarea proiectelor organizațiilor non-profit care sprijină persoanele cu dizabilități și deținutele.

  • FILE PHOTO: Italian artist Michelangelo Pistoletto's 'Venus of the Rags' is displayed in Piazza Municipio before being destroyed in a fire, in Naples, Italy June 27, 2023. REUTERS/Ciro De Luca/File Photo

  • FILE PHOTO: The charred open-air installation of "Venus of the Rags" is seen, following a fire, in Piazza del Municipio, in Naples, Italy July 12, 2023. REUTERS/Ciro De Luca/File Photo

  • Italian artist Michelangelo Pistoletto's 'Venus of the Rags' is displayed in Piazza Municipio before being destroyed in a fire, in Naples, Italy July 1, 2023. REUTERS/Ciro De Luca/File Photo

Piața de Artă

Tabloul lui Picasso se vinde pentru 139 de milioane de dolari, cea mai valoroasă lucrare de artă vândută la licitație în acest an

Pictura „Femme à la montre” a lui Pablo Picasso din anul 1932 s-a vândut pentru peste 139 de milioane de dolari miercuri, la o licitație organizată de Sotheby’s la New York, devenind astfel cea mai valoroasă lucrare de artă vândută la nivel mondial într-o licitație în acest an.

Published

on

New York (Reuters) – Lucrarea lui Picasso este una dintre vedetele sezonului de toamnă al licitațiilor de artă din New York City și este privită de mulți ca un indicator pentru piața de artă. Ea a fost scoasă la licitație ca parte a unei vânzări estimate la 400 de milioane de dolari din colecția filantropei decedate Emily Fisher Landau.

Prețul cu nouă cifre a plasat pictura pe locul doi în topul celor mai scumpe picturi de Picasso vândute la licitație, după „Les femmes d’Alger (Version ‘O’)”, care a fost adjudecată cu 179,3 milioane de dolari, la Christie’s în 2015.

„Femme à la montre”, tradus din franceză în „Femeie cu ceas”, este un portret al amantei artistului, Marie-Thérèse Walter, așezată pe un scaun tron în fața unui fundal albastru. Ceasul de mână titular este un motiv întâlnit și în lucrările în care Picasso o înfățișa pe soția sa, balerina ruso-ucraineană Olga Khokhlova.

Walter avea 17 ani când l-a cunoscut pe Picasso, în vârstă de 45 de ani, la Paris, iar cei doi au intrat ulterior într-o relație secretă în timp ce el era încă căsătorit cu Khokhlova. Walter a devenit subiectul multor opere de artă ale lui Picasso, inclusiv pictura „Femme nue couchée” din 1932, care s-a vândut la licitație în 2022 pentru 67,5 milioane de dolari.

Picasso a pictat „Femme à la montre” într-un an crucial din cariera sa. La vârsta de 50 de ani, în 1932, el își câștigase deja faima, însă și-a intensificat ambițiile pentru a-i liniști pe criticii care puneau la îndoială „dacă era un artist al trecutului sau al viitorului”, potrivit muzeului Tate Modern.

Fisher Landau a achiziționat tabloul de la galeria Pace din New York în 1968 și l-a păstrat deasupra șemineului în apartamentul ei din Manhattan, conform Sotheby’s.

Un cumpărător anonim a întrecut alte două persoane care au licitat pentru pictură.

Continue Reading

Politici

Just Stop Oil distrug un tablou la National Gallery în Londra

Londra (Reuters) – Tabloul a mai fost tăiat de sufrageta Mary Richardson, protestând față de arestarea lui Emmeline Pankhurst, una dintre liderii grupului care milita pentru dreptul femeilor la vot.

Published

on

Cei doi protestatari Just Stop Oil, numiți Harrison Donnelly în vârstă de 20 de ani și Hanan în vârstă de 22 de ani de către grup, au strigat la Galeria Națională din Londra despre necesitatea de a “opri pur și simplu petrolul”, Donnelly afirmând că “milioane de oameni vor muri din cauza noilor licențe pentru petrol și gaze”.

În luna iulie, guvernul a anunțat că vor fi acordate peste 100 de noi licențe pentru petrol și gaze în Marea Nordului, iar noile reglementări privind rundele viitoare vor fi prezentate marți (7 noiembrie), când regele Charles va expune agenda legislativă a guvernului la începutul unei noi sesiuni parlamentare.

Continue Reading

Piața de Artă

Pictura lui Monet apare la o licitație din Paris pentru prima dată în decenii

Paris (Reuters) – O pictură realizată de maestrul impresionist francez Claude Monet, care a rămas într-o colecție privată începând cu 1948, se așteaptă să atingă 3 milioane de euro (3,22 milioane de dolari) atunci când va fi scoasă la licitație în acest lună la Paris, a comunicat casa de licitații Ader.

Published

on

monet
REUTERS/Abdul Saboor

Paisajul lui Monet “Les Saules, Giverny” („Salciile, Giverny”), datând din 1886, reapare pe piața de artă franceză, unde picturile lui Monet au devenit din ce în ce mai rare.

Este una dintre cele aproximativ 36 de loturi la viitoarea licitație de artă impresionistă și modernă a casei de licitații Ader de la Hotel Drouot, programată pentru 24 noiembrie.

„Picturile lui Claude Monet de această anvergură, de această dimensiune, nu mai există cu adevărat în rândul familiilor franceze. Ele se găsesc în mare parte în muzee mari sau în colecții străine, dar este foarte rar să le găsești în Franța”, a declarat David Nordmann, de la casa Ader, vineri, într-o prezentare a licitației pentru Reuters.

„Este o mare ocazie pentru piața franceză”, a adăugat el.

Pictura în ulei a lui Monet – cu dimensiunile de 73 cm pe 92 cm – a aparținut unei familii de origine evreiască și a fost expusă în apartamentul lor luxos din centrul Parisului. Bunicul familiei a achiziționat pictura dintr-o galerie din Nisa în 1948, iar aceasta a rămas în posesia familiei de atunci.

Chiar dacă nu este la fel de faimoasă ca nuferii sau picturile Gare Saint Lazare, care pot atinge prețuri de până la 100 de milioane de euro, “Les Saules, Giverny” poartă stilul caracteristic al artistului.

„Este o operă tipică a lui Claude Monet, în special prin pensulație și modul în care face lumina”, a spus Nordmann.

Monet a găsit alinare în Giverny, la vest de Paris, din 1883 până la moartea sa în 1926, transformând o casă de stuc roz în casa și atelierul său permanent, crescând o grădină de stil japonez cu flori și copaci răspândiți pe o un lac cu nuferi, care l-au inspirat în multe dintre picturile sale.

Licitația include și o lucrare a pictoriței americane Mary Cassatt. ”Portrait de Jeune Fille au Chapeau Blanc” („Portretul unei tinere femei cu pălărie albă”) este estimat la 800.000 până la 1,2 milioane de euro.

Continue Reading

Trending