Știri

‘Venus of the Rags’ a lui Pistoletto va renaște din cenușă în Napoli, Italia

Noua versiune a “Venus of the Rags” va fi dezvăluită în ianuarie și va fi amplasată din nou în Piazza del Municipio, o piață monumentală în inima orașului din sudul Italiei, pentru patru luni.

Published

on

REUTERS/Ciro De Luca/File Photo

Roma (Reuters) – O instalație de artă în aer liber de mari dimensiuni, creată de artistul contemporan italian Michelangelo Pistoletto și distrusă într-un incendiu intenționat în luna iulie în Napoli, va fi readusă la viață, au anunțat autoritățile locale, vineri.

Noua versiune a “Venus of the Rags” va fi dezvăluită în ianuarie și va fi amplasată din nou în Piazza del Municipio, o piață monumentală în inima orașului din sudul Italiei, pentru patru luni.

Va absorbi ceea ce a mai rămas din incendiul operei originale, a explicat criticul de artă Vincenzo Trione, “pentru a arăta că este posibil să renasci din cenușă, nu doar metaforic”.

Noua versiune va fi realizată din material ignifug.

“Înlocuirea ei nu este doar o chestiune de estetică, ci și un gest politic care arată că nu ne vom opri”, a spus primarul Napoli, Gaetano Manfredi, într-o conferință de presă.

Opera de artă era o sculptură de 10 metri înălțime a zeiței dragostei, frumuseții și fertilității, întoarsă cu spatele și privind către o grămadă de zdrențe.

“Venus of the Rags” originală a fost creată în 1967 și diverse versiuni ale ei sunt expuse în muzee din Europa, inclusiv la Galeria Tate din Liverpool, nordul Angliei.

“Pentru mine este o ocazie extraordinară. Nu aș fi crezut niciodată în 1967 că mă voi regăsi din nou în această operă de artă”, a spus Pistoletto, adăugând că “acum trebuie să vindecăm (Venus)”.

Instalația are menirea de a transmite contrastul dintre frumusețea eternă, reprezentată de Venus, și degradarea socială și consumismul societății moderne.

Pistoletto, în vârstă de 90 de ani, va finanța integral noua operă de artă, care va fi donată permanent Napoli.

Banii strânși printr-o campanie de strângere de fonduri lansată după incendiu vor fi utilizați pentru finanțarea proiectelor organizațiilor non-profit care sprijină persoanele cu dizabilități și deținutele.

Trending

Exit mobile version