Evenimentul ucrainean „Art Weapon” a făcut senzație la Berlin (2023)

28 views
1 min read

Berlin (Reuters) – Într-o fostă monetărie din Berlin, sâmbătă, un grup mare de vizitatori au dansat în luminile stroboscopului pe muzica unui rapper cu versuri ucrainene.

În alte părți ale complexului, vizitatorii au admirat vestele antiglonț pictate, atârnate de tavan, și au stat la coadă pentru o farfurie cu găluște ucrainene și borș servite de femei cu panglici albastre și galbene împletite în păr.

Expoziția festivalului „Art Weapon” – deschisă sâmbătă în complexul Alte Muenze din Berlin – a prezentat, de asemenea, picturi live ale artiștilor ucraineni, teatru în limba ucraineană și un artist tatuator ucrainean.

Evenimentul „Art Weapon” a durat până duminică dimineața, fiind vândute peste 1.000 de bilete la două ore după deschidere, au declarat organizatorii. Mesajul general al expoziției este cultura contemporană ucraineană, care a înflorit de la începutul războiului.

„Războiul i-a stimulat pe artiștii noștri și acum sunt super pasionați de ceea ce fac și înțeleg în misiunea lor”, a spus Harry Pledov, organizatorul din Kiev.

Pledov a organizat mai multe festivaluri în Ucraina, înainte de război, și două astfel de evenimente în țară de când Rusia a lansat ceea ce numește „operațiune militară specială”. Dar invazia și penele de curent din Ucraina au făcut ca demersul săy să fie din ce în ce mai dificil.

A decis să solicite finanțare printr-o organizație germană care sprijină inițiativele culturale, astfel reușind să organizeze expoziția-festival „Art Weapon” în Berlin.

art weapon
Artistul ucrainean Vitalii Shupliak, alături de lucrarea sa la „Art Weapon Festival”, Alte Muenze, Berlin, Germania 25 februarie, 2023. REUTERS/Annegret Hilse

Într-una din încăperile complexului Alte Muenze, artistul Vitalii Shupliak a explicat semnificația din spatele unei lucrări compusă din două printuri, cu o pâine unsă cu unt și cuie care-i străpung suprafața. Imaginile sunt montate pe două stive separate din cuști.

Scriind „Foametea vine cu talpa soldatului rus”, lucrarea reprezintă atât sărăcirea Ucrainei, cât și tălpile detașabile ale cizmelor militare din epoca sovietică, a spus Shupliak.

„Invazia a schimbat cu siguranță arta în Ucraina”, a adăugat el. „Ne-a forțat să reflectăm asupra identității noastre”. (Reuters)

Previous Story

Interviu cu W.J.T. Mitchell – imagine, iconoclasm și castele de nisip

Next Story

Arheologii peruvieni au descoperit 30 de morminte din epoca pre-incașă

Latest from Cultură