Cultură

„Galeria vie”: o campanie pentru salvarea semnelor luminoase din Hong Kong

Invocând probleme de siguranță, autoritățile orașului au început să stingă semnele luminoase cu neon, care sunt considerate o parte din patrimoniul Hong Kong-ului.

Published

on

Invocând probleme de siguranță, autoritățile orașului au început să stingă semnele luminoase cu neon, care sunt considerate o parte din patrimoniul Hong Kong-ului.

„Este foarte dureros să auzi sunetul sticlei sparte”, a declarat pentru AFP Cardin Chan de la TNX.

6 aprilie, 2023, semn luminos cu neon în Kowloon district, Hong Kong. (Foto ISAAC LAWRENCE / AFP)

Chan face parte dintr-o campanie de conservare condusă de Tetra Neon Exchange (TNX), în a cărei  curte sunt depozitate în aer liber o comoară de semne și neoane istorice care au fost demontate de pe fațadele clădirilor.

Ea spune că misiunea ei e de-a „salva” panourile strălucitoare, care odată erau cu miile.

Acum au mai rămas aproximativ 500 de semne, pe baza unei numărători din 2022 efectuată de TNX.

Cea mai recentă achiziție este o pereche de cercuri gigantice care înfățișează un liliac, care are în gheare o monedă.

Imediat după ce au fost demontate de pe fațada unui magazin de amanet din cartierul muncitoresc Sham Shui Po, vestea înlăturării lor s-a răspândit rapid pe rețelele de socializare, atrăgând zeci de entuziaști dornici să fotografieze ultima lor clipă de lumină.

„Voi fi foarte trist să văd semnele coborând. Sunt frumoase, au culori foarte calde, primitoare”, a spus proprietarul magazinului, Dan Ko, cu o zi înainte de a fi eliminate.

„Este o parte integrantă a istoriei vizuale a orașului”.

– „O lucrare de artă” –

Neonul a iluminat odată diversele afaceri care au marcat străzile din Hong Kong, anunțând în nuanțe de verde strălucitor, roșu, albastru și galben disponibilitatea articolelor de îmbrăcăminte, bijuterii, camere de hotel, tăiței fishball și multe altele.

„Străzile noastre erau o galerie vie”, spune Chan.

Tetra Neon Exchange (TNX) (Foto de ISAAC LAWRENCE / AFP)

Dar semnele reprezintă o „problemă de siguranță a clădirii”, potrivit departamentului de clădiri din Hong Kong, iar dezinstalarea lor poate fi o sarcină delicată.

Semnul luminos de pe fațada casei de amanet a lui Ko avea trei metri lungime și doi lățime, având zeci de tuburi de neon lucrate manual.

Un singur muncitor a petrecut ore întregi îndepărtând cu meticulozitate tuburile, păstrând în același timp componentele electronice intacte, unele fiind neatinse de când au fost ridicate pentru prima dată cu zeci de ani în urmă.

Cardin Chan, general manager al Tetra Neon Exchange (TNX) (Foto de Yan ZHAO / AFP)

Semnul luminos reprezintă un caracter chinez complex care are înțelesul de „dublă fericire” și e dispus deasupra numelui casei de amanet, lucru care i-a atras inițial atenția lui Chan.

„Este o piesă de artă. Nu este ca o bucată de metal nepotrivit”, spune ea.

A petrecut aproape o lună căutându-l pe Ko, înainte de a-l convinge să-și păstreze semnul de neon.

Astăzi, cele două cercuri sunt așezate lângă alte plăci decolorate, împodobite cu modele complicate — de la caractere chinezești la palmieri — într-o zonă rurală a districtului Yuen Long.

21 martie, 2023 un semn luminos din neon, restaurantul Tai Ping Koon, depozitat la Tetra Neon Exchange (TNX) – un grup pentru conservarea neonului – în Hong Kong. (Foto de Yan ZHAO / AFP)

Chan speră să le expună într-o zi într-un „muzeu”, dar TNX „nu își poate permite” momentan.

„A fost trist pentru mine să văd semnele demontate. Nu mai pot fi admirate în habitatul lor natural”, spune Chan.

„Ca o consolare, cred că, cel puțin le-am putea oferi o casă în loc să asistăm la cum sunt aruncate la gunoi”. (AFP)

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Cancel reply

Trending

Exit mobile version